НОВИНИ

След високите априлски сметки за парно: "Топлофикация София" трябва да настрои абонатните си станции

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:45, 17.08.2023
12240
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
топлофикация софия отговориха омбудсмана високите сметки парно април
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Най-голямата топлофикация у нас, тази в София, ще трябва да коригира начина на работа на абонатните станции в сградите. Това е разпоредила Комисията за енергийно и водно регулиране след направена проверка. Ведомството е дало срок до 30 септември тази година, за да бъде направена промяната. Автоматичните станции трябва да бъдат настроени така, че да не водят до преразход на енергия, тоест когато навън е топло, да се намалява и температурата.

"Целта е те да съответстват на топлинните режими на сградата, като осигурят необходимия микроклимат на жилищата и не допускат преразход на топлинна енергия. В същия срок „Топлофикация София“ ЕАД трябва да представи в КЕВР утвърден температурен график за отоплителен сезон 2023/2024 г. В него следва да бъде отчетена динамиката на доставянето на топлинната енергия и предотвратяване на хидравличните и температурни сътресения по топлопреносната мрежа", обясняват от регулатора.

Повод за проверката са сигнали на потребители, че сметките за април за били необичайно високи. Проверка на регулатора обаче е показала, че произведената топлинна енергия е отговаряла на нормите. Топлофикация е приложила правилно определената от КЕВР максимална цена.

"Не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на абонатите на „Топлофикация София" ЕАД. За съответния период във фактурите на потребителите дружеството е приложило утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на КЕВР цена на топлинна енергия", обясняват от КЕВР.

Според действащата нормативна уредба формирането на месечните фактури на потребителите на топлинна енергия е извън регулаторните правомощия на Комисията. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, което е компетентният орган по извършване на контрол по неговото спазване.

"Регистрирани са общо 132 кратковременни прекъсвания, довели до спиране на топлоподаване на определени участъци от мрежата, но нито едно от тях не е било с продължителност над 48 часа. Обработени са 284 жалби на клиенти, като в тях няма данни за превишаване на нормативно допустимата температура на топлоносителя след абонатната станция", казват още от регулатора.

Една от причините за нереалните сметки по данните на КЕВР е и фактът, че само 6% от абонатите в София плащат реални фактури, останалите плащат прогнозни сметки на базата на показания на уреди за дялово разпределение. Така ако те са надплатили услугите, ще им бъдат възстановени парите при изравняването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томова тренира в Швеция, ще участва на турнир в Чикаго преди US Open
Томова тренира в Швеция, ще участва на турнир в Чикаго преди US Open
ФК Краснодар се е отказал от Десподов, пишат руските медии
ФК Краснодар се е отказал от Десподов, пишат руските медии