НОВИНИ

Специално за БНТ: Д-р Кейли Димитрова разказва как се справят със заразата от коронавирус в Германия

Няма паника заради коронавируса, а се мисли с няколко хода напред, заяви специално за news.bnt.bg д-р Кейли Димитрова, която работи в Германия.

bnt avatar logo
от Татяна Тасева
11:54, 13.03.2020
12132
Чете се за: 01:37 мин.
Общество
специално бнт кейли димитрова разказва справят заразата коронавирус германия

Кейли Димитрова е лекар в болница в Мюнхен. Дипломира се миналата година и специализира съдова хирургия. Преди това е завършила Немската гимназия в София. Епидемията от коронавирус е едно от първите предизвикателства в професията на младата лекарка.

Променя ли се начина, по който работят болниците в Германия?

Кейли Димитрова: В Германия няма никаква паника. От днес детските градини, училищата са затворени, както тук в Бавария, така и в Берлин. На лекарите се дават ограничен брой защитни облекла. Прибраха маските и защитното облекло и на всяко отделение има по 2 кутии максимално, защото искат да се застраховат за по-нататък. Всички планови операции се отменят и също се преструктурират отделнията. Германците планират и мислят с много ходове напред. Още от миналия понеделник всеки ден и има събирания на завеждащите и се обсъжда детайлно ситуацията.

Ти лично притесняваш ли се, защото си лекар и винаги си изложен на риск?

Кейли Димитрова: Не. Шансът да се заразим е достатъчно голям и в градския транспорт. Иначе в болницата от вчера се ограничават посещенията на пациенти и близките им се умоляват да се обаждат по телефона, за да разберат за състоянието им. Единственото, за което се притеснявам, са ресурсите, с които разполагаме и как ще се случва медицинската помощ за напред. Изведнъж започнаха да изчезват маските и дезинфектантите. А те са ни необходими, за да си вършим работата. Дори чух, че в частна клиника за един ден е изчезнал 11 литра дезинфектант. Може би някой се е възползвал.

Специализираш съдова хирургия, хората със сърдечни проблеми рискова група ли са за коронавируса?

Кейли Димитрова: Да, такива пациенти са застрашени, както и хора с ниска имунна система, след трансплантации и с хронични белодробни заболявания, затова трябва да се избягва контакт с тях, за да не ги заразим.

Има ли недостиг в аптеките в Мюнхен на антибактериални гелове, дезинфектанти?

Кейли Димитрова: Да, има. Зарежда се по малко и се дават до 3 бройки на клиент. Още на десетата минута всичко свършва. Няма тоалетна хартия, ако отидеш да пазараруваш вечер. Недоволство обаче няма. Навсякъде - в метрото, в магазините, в обществените тоалетни, има флайери с обяснения как се киха.

Какви съвети дават лекарите в Германия?

Кейли Димитрова: Обикновените указания, да се мият ръцете, да се дезинфекцира. Да се избягват събиранията. Всъщност почти всички събития са отменени – концерти, семинари, всякакви масови събития, занятията в университетите също.

На много приятели са им предложили да работят откъщи. Съветват да не се пътува и в градския транспорт, а да се ползва колело или кола. Естествено, стаите да се проветряват. Хората тук продължават свободно да ходят по ресторанти и кафенета, животът не се е променил.

Има ли все пак нещо, което дисциплинираните германци правят?

Кейли Димитрова: Самосъзнанието е най-важно в такива моменти. Това тук се спазва. Всеки, който има някакво съмнение, си седи вкъщи. Не се прекалява с излизанията и събиранията, разбира се, но все пак човек не трябва да се барикадира и да си променя живота.

Имам приятелка от Иран. Тя завърши преди три седмици и помоли никой от роднините и приятелите да не идва за завършването й. Не се притесняваше за себе си, а да не зрази евентуално пациентите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС преустановява временно първенствата в Първа и Втора лига
БФС преустановява временно първенствата в Първа и Втора лига
Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъждат мигрантската криза и мерките срещу коронавируса
Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъждат мигрантската криза и мерките срещу коронавируса