НОВИНИ

Столтенберг: Не навлизаме в нова Студена война, Китай не е наш враг

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 14.06.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО се събират в този час в Брюксел. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Сред темите на срещата на върха са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на натовските войски от Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява да бъде постигната договорка за промени в стратегическата концепция на Алианса. Очаква се и страните членки да се обявят против разполагането на ядрени ракети с наземно базиране на територията на Европа. Това е и първо участие във форума за Джо Байдън в качеството му на американски президент.

"Не навлизаме в нова Студена война, Китай не е наш противник, не е наш враг. Трябва да отвърнем заедно като съюз на предизвикателствата за нашата сигурност, които произтичат от възхода на Китай. НАТО е най-силният и най-успешният съюз в историята. Доказвали сме многократно, че сме способни да се променим, когато светът се променя. През последните години осъществихме най-големите промени на НАТО от края на Студената война. Ще продължим да се приспособяваме с решенията, които ще вземем днес", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха издирването на черната кутия от падналия МиГ-29 заради лошото време
Спряха издирването на черната кутия от падналия МиГ-29 заради лошото време
Ериксен е изпратил оптимистично послание към съотборниците си
Ериксен е изпратил оптимистично послание към съотборниците си