НОВИНИ

Светът срещу COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:00, 25.04.2020
Чете се за: 03:58 мин.
По света

Вече четири месеца светът се бори с пандемията, а учени от водещи институти се надпреварват да създадат ефективна ваксина.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Лекарите казват, че слънчевата светлина може да достигне до тялото - чрез кожата или по някакъв друг начин. Звучи много любопитно. И се замислих - нали дезинфектантът елиминира вируса само за една минута. Дали пък няма начин да се инжектира? Нещо като почистване. В дробовете или където вирусът нанася поражения? Разбира се, лекарите трябва да кажат, но на мен ми звучи много интересно.

Доналд Тръмп. Изказването на американския президент, което шокира света. Засега инжектиране на дезинфектант в Съединените щати не е на дневен ред, а производители на домакински препарати побързаха да предупредят хората в никакъв случай да не поглъщат техни продукти. Мнозина обвиниха американския президент в разпространение не просто на неверни, но и на опасни твърдения.

Тръмп беше и сред хората, които в началото на пандемията популяризираха лекарство против малария, като средство за борба с COVID-19.

Въпреки първоначалното презапасяване с придобилото популярност лекарство, американски учени в последствие съобщиха, че най-високата смъртност сред всички заразени с коронавирус, е регистрирана именно сред тези, които го приемат - близо 28%. Смъртността при пациенти, които не са приемали лекарството, е около 11%.

Смята се, че веществото хидроксихлорохин може да увреди вътрешните органи на заразените хора, което в крайна сметка води до смърт.
А американският президент изтри всички свои публикации по темата.

Изследвания върху действието на хидроксихлорохин се провеждат и във Франция. В съчетание с антибиотик, лекарството е давано на група от 36 пациенти в Марсилия. Голяма част от тях са показали скоростно подобрение в състоянието си, а само за седмица - няколко последователни отрицателни теста за коронавирус инфекция. На този етап от френското министерство на здравеопазването са на мнение, че това лекарство трябва да се използва само за най-тежките случаи на COVID-19. А причината - множеството странични ефекти, които причинява.

Първите реални стъпки към пробив в медицината се очакват от Великобритания, където тази седмица започнаха тестове на ваксина против COVID-19 върху хора. Разработката е на учени от университета "Оксфорд", които преди години са натрупали опит с вируса ТОРС.

В проучването ще участват 800 души, като половината ще получат ваксина срещу коронавируса, а другата половина - такава, която предпазва от менингит.

Елиза Гранато и Едуард О'Нийл са учени, които сега са и първите доброволци за експерименталното лечение.

Елиза Гранато, инжектирана с ваксина срещу COVID-19: Аз самата се занимавам с наука и разбира се - с удоволствие се включвам в това изследване. През изминалите месеци се чувствах безполезна, защото моята област не е вирусологията. Но сега мога да дам своя принос като бъда доброволец.

Едуард О'Нийл, инжектиран с ваксина срещу COVID-19: Никога не трябва да забравяме, че подобно изследване крие риск, но съм уверен, че ще постигнем добри резултати. Ако не вярваме в успеха на ваксината, я обричаме да не бъде ефективна.

Екипът от "Оксфорд" работи върху ваксината в продължение на три месеца. Учените са взели гени от шиповия протеин на повърхността на коронавируса и са го отслабили. След като ваксината бъде инжектирана, тя навлиза в клетките, които започват да произвеждат същия този протеин.

Това подтиква имунната система да създаде атнититела и да активира Т-клетки, които унищожават заразените клетки. Целта е в случай, че пациентът отново бъде изложен за заразяване, организмът му вече да разполага с антитела, които да се борят с вируса.

Проф. Сара Гилбърт, вирусолог от "Оксфорд": С екипа ми сме уверени, че ваксината може да даде добри резултати. Имаме опит с подобни вируси. Разбира се, ще мине време преди да видим дали действително е ефективна срещу COVID-19 и дали може да се употребява масово.


Учените от "Оксфорд" са получили около 20млн. държавно финансиране. Здравният министър Майк Ханкок, който също беше заразен с COVID-19 заяви, че ако ефективността на ваксината бъде доказана, най-късно през септември тя ще се прилага масово.


Белгия привлече интереса на медиите заради много високия брой смъртни случаи на глава от населението, въпреки че ограничителните мерки са строги и бяха въведени относително рано. Оказа се, че белгийците използват различни методи за отчитане на жертвите на коронавируса, като включват в тях и всички починали, за които само се предполага, че са заразени, но не са тествани.

Заради огромния международен интерес към високата смъртност в страната белгийците решиха да преосмислят метода си на отчитане на смъртните случаи и да съобщават само тези, които са били тествани. Каквато е практиката и в останалите държави. Починалите в домовете за възрастни хора, които не са били тествани, ще се отчитат отделно.


Както много страни в Европа, Белгия също се готви за излизане от каранатината. На 11 май всички магазини отново ще отворят, а от 15-ти и
училищата започват поетапно започват да връщат учениците в клас. При
строги мерки, разбира се. Сега белгийците мислят за две неща - как да
продължат да спазват социална дистанция и след края на карантината, но в същото време да съживят икономиката и потреблението.

Заедно с бирата пържените картофки са една от националните гордости на Белгия.Продават ги на специални места. Петък вечер традиционно ден за пържени картофки. Но коронавирусът е отрази и на консумацията и на тази национална гордост.

Белгия е един от най-големите производители на замразени картофи в
Европа. В момента в старата има над 750 000 тона свръхпродукция. Затова
производителите призовават белгийците да ядат не един, а два пъти
седмично пържени картофки. Кампании в медиите масово призовават към
консумация и купуване на белгийски продукти.

Властите вече мислят за това как да се спазва социалната дистанция,
когато хората масово се върнат на работа. Белгийска ай ти фирма предлага отговор - умна гривна. Тя вече се използва пробно в пристанището на Антверпен, където работят над 60 000 души.


Джон Бакелманс - изпълнителен директор на Ромбит: Гривната функционира много просто. Когато някой, който носи гривната,
се доближи твърде близо до друг, който също има гривна, тя започва да вибрира. И единственото нещо, което носителят трябва да направи, е да отстъпи назад, за да се увери, че спазва дистанция.


Гривната може да запазва данни с кого сте били в непосредствена близост
през последните седмици, които да се използват в случай на зараза.
Производителите гарантират, че личните данни са добре защитени.

Джон Бакелманс - изпълнителен директор на Ромбит: Ние гарантираме гривните комуникират само помежду си, а не със сървър, с облак или интернет. Така че само комуникацията остава само локална, а
не е глобална.

Производителите вече имат заявки от 500 компании от 99 страни.

Друг начин за проследяване на здравния статус на хората и за спазване на
дистанция са мобилните приложения. В Белгия вече се разработват няколко, държавата готви и нормативна уредба за използването им. Белгийското правителство иска да наеме и 2000 корона-детективи. Те ще
откриват и следят хората, заразени с COVID-19 - къде са ходили, ползвали
ли са градски транспорт, с кого са се срещали. Така бързо ще бъдат
предупреждавани и предпазвани хора, за които има потенциална заплаха да бъдат заразени. Посланието на властите към белгийците е ясно - и след
карантината животът няма да е същият като преди. Поне докато бъде
намерена ваксина срещу корона вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

При 100% обработени бюлетини: Северна Македония ще избере президента си на балотаж
При 100% обработени бюлетини: Северна Македония ще избере президента си на балотаж
11:41, 25.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
10:56, 25.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
"Мулен Руж" остана без перки
"Мулен Руж" остана без перки
09:40, 25.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Портрет на Густав Климт продаден за 30 млн. евро
Портрет на Густав Климт продаден за 30 млн. евро
09:32, 25.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Десетки китове заседнаха на западното австралийско крайбрежие
Десетки китове заседнаха на западното австралийско крайбрежие
09:01, 25.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Хамас: Готови сме за примирие, ще се разоръжим при решение за две държави
Хамас: Готови сме за примирие, ще се разоръжим при решение за две държави
08:34, 25.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Испанският премиер с изненадващ ход заради разследване срещу жена му
Испанският премиер с изненадващ ход заради разследване срещу жена му
07:30, 25.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Вето в Съвета за сигурност: Надпревара във въоръжаването в Космоса
Вето в Съвета за сигурност: Надпревара във въоръжаването в Космоса
06:19, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Кои са кандидатите за президент в Северна Македония, които отиват на балотаж?
Кои са кандидатите за президент в Северна Македония, които отиват на балотаж?
06:11, 25.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Балотаж в президентската надпревара в Северна Македония?
Балотаж в президентската надпревара в Северна Македония?
23:03, 24.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Макрон се включи в благотворителен футболен мач край Париж (СНИМКИ)
Макрон се включи в благотворителен футболен мач край Париж (СНИМКИ)
22:31, 24.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Байдън подписа пакета от закони за допълнителна военна помощ за Украйна
Байдън подписа пакета от закони за допълнителна военна помощ за Украйна
20:34, 24.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Георги Рачев: Ултравиолетовата радиация на слънцето е убийствена за коронавируса
Георги Рачев: Ултравиолетовата радиация на слънцето е убийствена за коронавируса
Доц. Андрей Чорбанов: Август няма да има ваксина
Доц. Андрей Чорбанов: Август няма да има ваксина