НОВИНИ

СЗО приветства промяната в стратегията на Китай за ковид

сзо приветства промяната стратегията китай ковид
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:02, 02.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Световната здравна организация заяви, че е доволна от факта, че Китай вече смекчава ограниченията си за Covid-19 след протестите в цялата страна срещу твърдата реакция на Пекин по отношение на пандемията.

Миналия уикенд недоволството се изля на улицата и се превърна в призив за повече политическа свобода в рамките на широкомащабни демонстрации, невиждани от десетилетия.

И днес градовете в Китай продължиха да отменят ковид ограниченията като разхлабиха правилата за тестване и карантина.

"Радваме се да научим, че китайските власти коригират настоящите си стратегии", балансирайки мерките за контрол с живота на общностите, които са "пострадали", заяви на пресконференция директорът на Световната здравна организация за извънредни ситуации Майкъл Райън.

"Надяваме се това да напредне и да видим, че се появява тази последователна, калибрирана стратегия, която балансира контрола на вируса с живота, поминъка, благосъстоянието и човешките права на хората в Китай."

Райън заяви, че по света има "естествено разочарование", тъй като пандемията е преобърнала живота на хората.

"Наистина е важно правителствата да се вслушват в народа си, когато хората изпитват болка. Наистина искаме да видим как тази промяна се случва и ускорява", каза той.

Що се отнася до ваксинацията срещу Covid-19 в Китай, Райън заяви, че здравната агенция на ООН е доволна да види, че процентът на ваксинираните се подобрява.

Световната здравна организация е дала зелена светлина на девет ваксини и вариации срещу Covid-19 за спешна употреба, включително три, произведени в Китай - тези на Sinovac, Sinopharm и CanSinoBIO.

Тези три ваксини обаче не използват технологията на мРНК, която се използва при ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna.

Райън заяви, че мРНК ваксините създават "много ефективен" имунитет срещу вируса и някои страни, които не са използвали такива ваксини в основния курс на ваксинация, сега ги използват като подсилващи ваксини за повишаване на защитата.

"Знам, че китайските власти разглеждат възможността за разработване на собствени мРНК ваксини и не мисля, че има някакво ограничение за достъпа на Китай до тях.

"Със сигурност това е много солидна възможност за една страна да насочи бустерите към други ваксини, които могат да осигурят по-добра широчина, дълбочина и продължителност на защитата."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ: Споразумението на ЕС за ограничаване на цените на руския нефт е добра новина
САЩ: Споразумението на ЕС за ограничаване на цените на руския нефт е добра новина
Пеле е диагностициран с респираторна инфекция, състоянието му е стабилно
Пеле е диагностициран с респираторна инфекция, състоянието му е стабилно