НОВИНИ

В Монголия папата отправи явно послание към Китай за целите на Католическата църква

монголия папата отправи явно послание китай целите католическата църква
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:51, 02.09.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

По време на посещението си в Улан Батор Папа Франциск направи изявление, насочено по-скоро към Китай, отколкото към Монголия и заяви, че правителствата няма защо да се страхуват от Католическата църква, защото тя няма политически цели.

86-годишният Франциск направи изявлението си в Монголия, където живеят само 1450 католици и малката църква има добри отношения с правителството, изразило признателност за нейните социални, здравни и благотворителни дейности. В първия му ден в Монголия правителството посрещна папата с парад, включващ мъже, които яздят коне и са облечени като древни монголски воини, предаде Ройтерс.

В обръщение към епископи, свещеници, мисионери и пастори той заяви, че Исус не е давал политически мандат на своите апостоли, а им е казал да облекчават страданията на "раненото човечество" чрез вяра.

"Поради тази причина правителствата и светските институции няма защо да се страхуват от Църквата, тъй като тя няма политически дневен ред, който да развива, а се поддържа от тихата сила на Божията благодат и от посланието на милосърдието и истината, което има за цел да насърчава благото на всички", каза той.

Пекин следва политика на "синизиране" (китаизиране) на религията, като се опитва да изкорени чуждите влияния и да наложи послушание към комунистическата партия.

Франциск говори в катедралата "Свети Петър и Павел" - малка църква, в която се почита статуя на Дева Мария, намерена на боклука преди 10 години. Сред присъстващите беше и най-високопоставеният католически духовник в Хонконг, архиепископ Стивън Чоу, който през април стана първият от близо 30 години епископ от бившата британска колония, посетил китайската столица. Чоу заяви пред репортери, че се надява Църквата в Хонконг да бъде "мост" с континентален Китай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кал, бавещи се ремонти, ръждясали надежди за помощ от държавата - Карловско година след потопа
Кал, бавещи се ремонти, ръждясали надежди за помощ от държавата - Карловско година след потопа
Франция приключи с победа участието си на световното първенство по баскетбол
Франция приключи с победа участието си на световното първенство по баскетбол