НОВИНИ

Великобритания до ЕС: Няма да удължаваме преходния период

великобритания удължаваме преходния период
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 12.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Великобритания официално уведоми ЕС, че няма намерение да удължава преходния период в рамките на Brexit, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след среща на специалния комитет на представители на ЕС и Обединеното кралство.

"Великобритания няма да разглежда удължаване на преходния период", каза той, но добави, че ЕС остава отворен за възможността за удължаване.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, а планираният преходен период ще продължи до края на тази година. По време на него страните ще се опитат да постигнат съгласие за бъдещите си отношения.

През настоящия преходен период правилата на ЕС продължават да се прилагат и за Обединеното кралство, но страната не участва в процеса на вземане на решения в съюза и продължава да допринася за общия бюджет на ЕС.

Такъв преходен период, например, позволява поддържането на търговските отношения в същия формат.

В края на прехода правилата на съюза вече няма да се прилагат за Великобритания. За да се избегнат проблеми и затруднения в организацията на отношенията между страната и съюза в различни области, техните представители трябва да се споразумеят за условията на бъдещото партньорство. Преговорите продължават, но засега не се наблюдава значителен напредък.

В същото време е необходимо да се постигне споразумение за много кратко време, тъй като всякакви споразумения ще изискват определени утвърждавания от съответните органи. Ако не се постигне споразумение, преходът към нов етап в отношенията между страната и съюза рискува да стане труден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След гонка с полицията: Спряха обявен за издирване луксозен автомобил в София
След гонка с полицията: Спряха обявен за издирване луксозен автомобил в София
Нови 164 случаи на коронавирус в съседна Северна Македония
Нови 164 случаи на коронавирус в съседна Северна Македония