НОВИНИ

Вицепрезидентът откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

вицепрезидентът откри новата учебна година българското неделно училище барселона
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:49, 08.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона. В него се обучават над 120 ученици, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни.

"С интерес и любов идвате в българското училище, за да учите за България, да пишете с красивите кирилски букви най-хубавите думи на света – мама и татко, да говорите звучния български език. Където и да изберете да градите своето бъдеще, винаги помнете корените си", обърна се Йотова към учениците.

"Да си учител е мисия. Мисията на учителите в българските училища зад граница е още по-голяма и тя е за хора, които милеят за своето Отечество“, изтъкна в приветствието си към учителите вицепрезидентът. „Със знанията и уменията, на които ги учите, нашите деца стават двойно по-богати. Вие им разказвате голямата приказка за нашата Родина, за нейните красоти и богата история, учите ги на един от най-древните езици в Европа", посочи Йотова.

Тя благодари за подкрепата на родителите, без която мисията на учителите няма да е успешна. Вицепрезидентът увери присъстващите на тържеството в подкрепата на българската държава за съхраняването на българската идентичност сред българите в чужбина.

снимки: Президентство на Република България

По случай началото на новата учебна година Илияна Йотова подари на училището позлатена плочка с изписани кирилските букви и икона на Светите братя Кирил и Методий, които са патрон на школото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четворката скул на България завърши на четвърто място на европейското първенство по гребане до 23 години
Четворката скул на България завърши на четвърто място на европейското първенство по гребане до 23 години