НОВИНИ

Властите на остров Бали започват да налагат нова такса за чуждестранните туристи

властите остров бали започват налагат нова такса чуждестранните туристи
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:24, 14.02.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Индонезийският остров Бали въвежда от днес такса за чуждестранните туристи от 150 000 рупии (9 евро), предназначена за опазването на "Острова на боговете", съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Вулканичният остров с плажове с фин пясък, който привлича милиони туристи всяка година, иска да попълни финансите си, за да се бори с нежеланите последици от свръхтуризма.

"Тази такса има за цел да защити културата и околната среда в Бали", заяви временно изпълняващият длъжността губернатор на Бали Санг Маде Махендра Джая на церемония по стартирането на проекта в понеделник.

Таксите ще се плащат онлайн през портала "Обичам Бали" (Love Bali) и ще се прилагат за чуждестранни туристи, пристигащи на острова, се посочва в комюнике. Според губернатора плащането онлайн ще позволи да се намалят опашките при пристигане.

Близо 4,8 милиона туристи са посетили Бали между януари и ноември миналата година, според официалните данни, а туристическият сектор на острова, който пострада значително по време на пандемията от ковид заради затварянето на границите, продължава да се възстановява.

Тропическият остров се aнгажира да предприеме твърди мерки след няколко инцидента, най-вече разголени туристи в храмовете и свещените места, които шокираха населението на острова, което в по-голямата си част е индуистко. Миналата година местното правителство публикува наръчник за туристите в Бали, в което се обяснява какво поведение да избягват.

снимки: БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът заряза лозята във Видинско (СНИМКИ)
Президентът заряза лозята във Видинско (СНИМКИ)
Взети са всички мерки след конфликта в спортното училище
Взети са всички мерки след конфликта в спортното училище