НОВИНИ

Водата в Етрополе да не се използва за питейни нужди, призовават от ВиК

водата етрополе използва питейни нужди призовават вик
bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 15.06.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Водата в Етрополе да не се използва за питейни, а само за битови нужди, защото е с влошени качества, призова техническият ръководител на район Етрополе към ВиК-София Веселка Борисова.

Тя посочи, че водата от речно водохващане "Кози дол" е с повишена мътност поради наличие на наноси и пясък, следствие от проливните дъждове, които се изляха там. В момента екипите на ВиК чистят и вече се вижда, че от планината идва чиста вода, което е добра новина за етрополци и жителите на общината.

След като бъдат приключени дейностите по почистването, ще бъде пусната водата за общинския център само от РВ "Кози дол", за останалите речни водохващания като "Влайковица", все още няма възможност. Причината е, че водата е много и е затлачила всичко с камъни, наноси и пясък. На едно от местата дори има тръба, която е изкривена, разказват от Дружеството. За всичко голяма помощ оказват от рудника "Елаците-Мед", за което са много благодарни. Багери копаят, слязла е техника, която помага на града.

"Водохващане "Кози дол" работи на 50 - 60%, но там отново започва да вали. Ситуацията в град Етрополе вече се успокоява, макар всички улици да са в кал и тиня. Хората се надяват да не се излива отново порой, защото нещата ще излязат извън контрол. Помпената станция работи от 4.00 ч. тази сутрин. Засега там водата няма помътяване", уточни Веселка Борисова.

Във връзка с усложнената обстановка в София област Българският Червен кръст ще предостави над 200 л вода за нуждите на детските градини в Етрополе, съобщиха от организацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнени къщи, кал и разрушения след валежите в Етрополе (Снимки)
Наводнени къщи, кал и разрушения след валежите в Етрополе (Снимки)
Освободиха директора на „Гранична полиция” Росица Димитрова
Освободиха директора на „Гранична полиция” Росица Димитрова