НОВИНИ

Вулканът Пакая в Гватемала се активизира за втори път в рамките на три дни

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:06, 06.03.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Силни експлозии са регистрирани във вулкана, намиращ се на около 50 километра южно от столицата Гватемала, съобщи институцията за извънредни ситуации Conred. Подобни експлозии бяха регистрирани в сряда.

Вулканът, който е висок около 2500 метра, бълва лава и плътна колона от пепел и газ, достигаща височина 5500 метра над морското равнище.

На южния фланг на Пакая са докладвани три потока лава с дължина до 1500 метра.

Вятърът носи груба, зърнеста пепел към населените места на запад и югозапад, която може да достигне до регионалната столица Ескуинтла на около 30 километра.

На обществеността беше казано да се подчинява на евентуални заповеди за евакуация от властите, да не се излага на риск, да опакова багаж за аварийна ситуация, да покрива резервоари за вода и да носи маски.

След като вулканът показа високо ниво на активност през целия ден, органът за гражданска защита на страната заяви, че не може да изключи увеличаване на активността, позовавайки се на информация от вулканологичния институт Insivumeh.

Пакая е един от няколкото вулкана в региона. Когато близкият Вулкан де Фуего изригна през 2018 г., загинаха около 200 души.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германци на опашки за бързи тестове за домашна употреба
Германци на опашки за бързи тестове за домашна употреба
Миглена Селишка е финалистка в Рим
Миглена Селишка е финалистка в Рим