НОВИНИ

Защо се извини Марк Зукърбърг?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:54, 01.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Марк Зукърбърг се извини на семействата, чиито деца са пострадали заради социалните мрежи. Това се случи по време на изслушване в американския Сенат на шефа на Фейсбук и Инстаграм, заедно с директорите на ТикТок, Снап, Екс и Дискорд. В продължение на близо четири часа въпроси към тях отправиха законодателите и от двете партии. Фокусът беше какво се прави за защита на децата онлайн.

Създателят на Фейсбук и ръководителите на още четири големи платформи бяха повикани за изслушване в Сената. Основната тема - опасностите за децата и подрастващите в социалните мрежи. В залата присъстваха семейства, пострадали от злоупотребите в интернет. Изправяйки се, Марк Зукърбърг се обърна директно към тях:

"Съжалявам за всичко, през което сте преминали. Никой не бива да изживява нещата, от които са страдали вашите семейства и затова инвестираме толкова много и ще продължаваме да полагаме усилия, за да гарантираме, че никой няма да премине през това", каза изпълнителният директор на Мета.

Снимки: БТА

Политици от редиците както на демократите, така и на републиканците и многобройни асоциации обвиняват социалните мрежи, че не правят достатъчно, за да защитят най-младите потребители, най-вече от рисковете от сексуална експлоатация или самоубийство.

"Вие и компаниите, които стоят пред нас, не искате да е така, но ръцете ви са изцапани с кръв. Имате продукт, който убива хора", посочи Линдзи Греъм, сенатор от Южна Каролина.

Марк Зукърбърг припомни, че от 2016 г. са инвестирани повече от 20 милиарда долара и са наети 40 000 души, които се занимават именно със сигурността на платформите.

Шефът на ТикТок Шоу Дзъ Чу изтъкна, че като баща на три деца разбира кошмара на родителите и обеща на свой ред 2 милиарда долара инвестиции. Към него беше зададен въпрос дали китайската компания - собственик на платформата, предоставя данни на американски потребители на китайското правителство. Той отговори отрицателно, изтъквайки че е сингапурец.

Американското законодателство е доста щадящо спрямо цифровите платформи и много законодатели настояват за повече правила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови израелски удари
Нови израелски удари
100-годишен шампион по колоездене ще носи олимпийския факел на предстоящите игри
100-годишен шампион по колоездене ще носи олимпийския факел на предстоящите игри