НОВИНИ

Зеленски настоява за премахване на забраната за внос на украинско зърно в България и още 4 страни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:05, 22.08.2023
Чете се за: 01:42 мин.
По света
зеленски настоява премахване забраната внос украинско зърно
Слушай новината

Селскостопанският износ и транзит от Украйна да се възстанови напълно от 15 септември. За това е настоял украинският президент Володимир Зеленски на среща с Урсула фон дер Лайен в Атина.

Зеленски участва в гръцката столица във вечерята, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, посветена на разширяването на ЕС.

Той написа в социалните мрежи, че е благодарил на фон дер Лайен за усилията за възстановяването на украинския износ и транзит на селскостопански продукти и настоява те да се възстановят напълно от средата на септември. Тогава изтича срокът на забраната, която България и още четири държави - Унгария, Полша, Румъния и Словакия въведоха за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Петте държави получиха разрешение от Брюксел да забранят вноса на украинските стоки заради логистични затруднения и ограничен капацитет на складовете, които не могат да поемат увеличения украински внос. Петте държави трябва да осигуряват само транзитен превоз на четирите стоки. Украйна многократно протестира срещу забраната и настоява за премахването й

Фон дер Лайен и Зеленски са обсъдили и напредъка на Украйна по пътя към ЕС. Киев иска да започне преговори за членство в края на 2023 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните шампионки по футбол бяха приети от премиера на Испания
Световните шампионки по футбол бяха приети от премиера на Испания
Зам.-кметът по строителството на София провери пренареждането на жълтите павета
Зам.-кметът по строителството на София провери пренареждането на жълтите павета