НОВИНИ

Зеленски обвини Русия, че обстрелва района около АЕЦ "Хмелницкий"

Междувременно Москва проведе тестове на масиран ядрен удар

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:47, 26.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украинският лидер Володимир Зеленски обвини Русия в обстрел срещу ядрената централа "Хмелницкий" в Западна Украйна. Той отново призова за засилване на санкциите срещу Москва и укрепване на противовъздушната отбрана на страната му.

Ирански дронове "Шахед" са поразили района около ядрената централа

Ранени са 20 души, причинени са леки материални щети, заяви Володимир Зеленски. Дейността на централата не е засегната, съобщи Международната агенция за атомна енергия. В същото време генералният директор Рафаел Гроси отбеляза, че експлозиите край АЕЦ "Хмелницкий" подчертават рисковете за ядрената сигурност, произтичащи от войната.

Централата има два реактора, единият е в действие, а другият е в планов ремонт от август. Страховете, че сраженията може да поразят украинска ядрена мощност, се появиха от самото начало на руската инвазия след окупацията на централата "Запорожие".

"Много от компонентите в дроновете и ракетите, използвани от руските терористи, идват от различни страни и компании, включително западни. Ефективността на санкциите срещу Русия е буквално защита срещу тероризма", заяви украинският президент Зеленски.

Тази седмица германският канцлер Олаф Шолц обяви помощ за Украйна в размер на милиард и 400 милиона евро. Тя включва противовъздушни ракетни системи за създаване на "защитен щит" над украинската инфраструктура за предстоящата зима.

Междувременно Русия проведе успешни тестове на масиран ядрен удар

Руските учения за масивен ответен ядрен удар включваха изстрелване на междуконтинентална балистична ракета Ярс от полигона Плисецк в руския Далечен изток. В същия ден горната камара на парламента гласува оттегляне на руската ратификация на Договора за забрана на ядрените опити.

снимки: БГНЕС и БТА

Друга балистична ракета - "Синева" - беше изстреляна от подводница в Баренцово море. В рамките на учението руски стратегически бомбардировачи Ту-95 са осъществили пускове на крилати ракети.

Русия съобщи, че през тази година е привлякла в армията си 385 хиляди души и процесът ще продължи и през 2024 г. Попълненията включват 305 000 войници по договор с министерството на отбраната и 80 000 "доброволци" - термин, използван за участници в паравоенни формирования като "Вагнер".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Сега е моментът да преминем на следващото ниво
Александър Томаш: Сега е моментът да преминем на следващото ниво
България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината
България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината