НОВИНИ

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": 5 години ще отнеме лицензирането на проекта

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:53, 26.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Слушай новината

Министерството на енергетиката ще изработи механизъм, по който да бъде увеличен капитала на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", съобщиха от ведомството за БНТ. Една от възможностите е енергийният холдинг да отпусне заем на дъщерното дружество на първата ни атомна централа. Друг вариант е да придобие собственост в капитала на компанията. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" коментира в предаването "Още от деня", че проектът ще се нуждае стартово от минимум 1,5 млрд. евро.

Пет години ще отнеме лицензирането на проектите за изграждане на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй", прогнозира директорът на централата Валентин Николов:

"В настоящият момент се прави предпроектно инженерингово проучване за строителство на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и 8-и е включен и то ще привърши към март месец."

По думите на Николов, България ще бъде основен инвеститор в проекта като ще се търси заем за дофинансирането му:

"АЕЦ "Козлодуй" съответно е заявил пред Министерството на финансите своето намерение, че ще е необходима държавна гаранция в размер на 1,5 млрд. евро. Това ще са 30-те процента, които са необходими като собствен капитал, а след това всичко друго ще бъде с привлечен капитал."

Според експерти, именно участието на държавата е и гаранция, че проектът ще бъде изпълнен.

"Процедурите по лицензиране са много по-лесни при едно държавно участие, и това е подход на редица страни. По този начин ще бъдем сигурни, че срокът на лицензиране ще бъде максимално сгъстен и да бъде по-кратък. Въпросът е, че след като проекта бъде така казано пакетиран, готов за строеж, държавата да обяви конкурс за публично частно партньорство", обясни Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

Предстои да бъде избран и строител на новите блокове.

"Строителството ще бъде възложено на голяма компания, може да е от САЩ, може да е от Южна Корея, разбира се ще бъде решено най-вероятно на търг или чрез някакъв вид преговори", каза още Хиновски.

Министерството на енергетиката търси механизъм за да бъде увеличен капитала на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" до 500 млн. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината
България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска "захаросване" на истината
Хамас обяви, че 50 заложници на ислямистите са загинали при израелски удари
Хамас обяви, че 50 заложници на ислямистите са загинали при израелски удари