НОВИНИ

Жълт код за отрицателни температури утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 15.02.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Времето
Слушай новината

Ледено студено време тази сутрин, минус 15 градуса в София, минус 14 градуса в Пазарджик. А ето и какви стойности показваха термометрите следобед - отново на места в Югозападна България температурите останаха под нулата, в София максималната стойнсот беше едва минус 2 градуса, докато на север, където няма снежна покривка, беше съществено по-топло - 8 градуса във Видин.

Утре жълт код за отрицателни дневни температури е обявен в 19 области в страната. Максималните ще са предимно между минус 3° и 2°. Денят ще е слънчев, но и с временни увеличения на облачността и в централните и планинските райони ще прехвърчи слаб сняг.

Тази нощ ще е ясно и минималните температури ще са между минус 10° и минус 5°, в София и на места в Югозападна България и по-ниски.

Опасността от лавини в планините е много голяма, заради новата снежна покривка и умерения, и особено по-високите и открити части - силен северен вятър. След максимална температура днес на връх Мусала минус 21 градуса, утре ще е около минус 18градуса.

Температури в курортите - от минус 11 градуса в Пампорово, до минус 5 градуса в Банско, в Боровец ще е минус 9градуса . На отделни места ще превалява слаб сняг.

Студена остава въздушната маса над Източна Европа, в това число и на Балканите. Предупреждение от най-висока степен - червен код - за много ниски температури е издадено в Сърбия, а червеният код в района на Егейско море е за силен вятър.

Сняг ще вали утре в Европейска Русия, Прибалтика, Източна Полша и в централноевропейските страни. В много райони от Западна Европа облачността ще е значителна и ще вали дъжд.

У нас най-студено ще е в сряда сутрин - с температури около минус 15° - минус 16° на места в югозападната част от страната, но максималните вече почти навсякъде ще са около и над 0°.

В четвъртък съществено повишение се очаква при минималните температурите. Повече облаци ще има над Източна България, където не е изключено и слабо да превали.

Вероятност за изолирани превалявания има и в събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция отново временно забрани преминаването на товарни автомобили през Кулата
Гърция отново временно забрани преминаването на товарни автомобили през Кулата
Труп на мъж изплува в язовир край село Михилци
Труп на мъж изплува в язовир край село Михилци