НОВИНИ

Втори мост Русе - Гюргево: Какви са възможностите за финансиране на проекта?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:31, 16.07.2023
5630
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

След като темата за втори мост Русе - Гюргево отново е на масата, сега на ход е търсенето на възможности за финансирането му. През седмицата и от Европейската банка за възстановяване и развитие обявиха, че са готови да инвестират в трето съоръжение над река Дунав, свързващо България и Румъния. А данните показват, че от началото на годината трафикът се е увеличил с 20 на сто.

Горещини и засилен трафик на Дунав мост посрещат разговорите за ново съоръжение при Русе. Движението ще остане интензивно през целия летен сезон. Броят на леките автомобили значително се е увеличил заради румънските туристи, които влизат в страната. Не намаляват и тировете, като средно за денонощие в двете посоки преминават по 1300 камиона. Втори мост в региона ще облекчи трафика, смятат шофьори.

Андрей Ратару, шофьор от Молдова: "По-лесно се пътува през Русе, защото пътят ми е по-кратък до нашата страна. Но понякога имаме товари, с които преминаваме през Видин - Калафат. Сега идвам от Турция. Опашката е дълга, жегата е голяма и ни е много трудно. Ако има втори мост, ще е много по-удобно, няма да има такива опашки, като сега."

Михайло, шофьор от Украйна: "Пътувам от Азербайджан до Украйна. От тук малко или много е по-бързо, по-добре се кара, тук пътят на 100% е по-хубав."

От Българо-румънската Търговска Камара добавят, че от началото на тази година преминалите камиони са с 30 000 повече, а колите даже двойно повече.

Шофьорите имат и алтернатива - фериботът, но не им е изгодно, изчислява шофьорът Мартин Кандов:

"Би било по-добре. Ето вече няколко часа стоя и чакам и не знам кога ще минем. По принцип минаваме през Силистра, но много се обикаля. Фериботът е по-скъп, обаче по-бързо става."

И въпреки опашките, за шофьорите има и една добра новина - вече изчакват реда си при добри условия на буферния паркинг.

Въпросът е изключително важен, защото това ще свърже Русе с агломерацията на Букурещ и България с Румъния и Изтока и Запада в Европа. Този мост, който е в момента е построен 1954 г. и има само по една лента в двете посоки и в крайна сметка, въпреки че има и жп линия, е едно съоръжение, което вече времето го е изпреварило", каза Пенчо Милков, кмет на община Русе.

"Заедно Румъния и България да създадат график за изграждане на новия мост Русе - Гюргево и да изградят такава инфраструктура, която да го свърже с националната инфраструктура на двете държави", заявява Дору Драгомир - председател на двустранна Търговска Камара България - Румъния.

От Инициативния комитет в Русе, който от години настоява за нов мост, определят сегашния като морално остарял.

"Първо съществуващият мост е набързо сглобен от стоманена конструкция, събрана от различните краища на Европа. То трябва да бъде заменено с ново, модерно, което да бъде изградено като съвременна технология с минимум 4 платна, с жп линия по средата", обясни Георги Георгиев, председател на Инициативен комитет за изграждане на втори мост Русе - Гюргево.

Създават буферен паркинг за камиони край Русе заради трафика към "Дунав мост"

"Аз по-скоро съм учуден, че повтаряме Русе като дестинация, защото там все пак има някаква съществуваща инфраструктура, по-скоро аз бих искал да видя фокус в други райони", каза Адриан Николов, икономист, ИПИ.

От години се чака и стартът на фериботната връзка Русе – Гюргево. От българска страна всички подготвителни дейности, от които зависи пускането в експлоатация, са приключили още през лятото на миналата година. Очаква се решение на правителството на Румъния за откриване на новия граничен пункт. Това ще даде формална възможност пунктът да заработи.

По темата работиха: Виолета Русенова, Венета Николова, Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни жеги и в САЩ: Най-горещото място е Долината на смъртта в Калифорния
Опасни жеги и в САЩ: Най-горещото място е Долината на смъртта в Калифорния
България победи Аржентина и спечели бронзовите медали на световното по волейбол за младежи до 21 години
България победи Аржентина и спечели бронзовите медали на световното по волейбол за младежи до 21 години