НОВИНИ

Предизборен диспут на тема: "Приоритетите в здравеопазването и образованието"

Здравеопазване и образование бяха двете ключови темите на днешния телевизионен диспут на парламентарните сили, които ще участват на изборите на 5 юли. Двата големи въпроса, които са тест за политиците и за държавността. Не случайно са водеща предизборна проблематика у нас и по света. Какви са приоритетитe на политическите сили за българското здравеопазване и в образованието?

предизборен диспут тема приоритетите здравеопазването образованието
bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 26.06.2009
Чете се за: 03:03 мин.
У нас
Здравеопазване и образование бяха двете ключови темите на днешния телевизионен диспут на парламентарните сили, които ще участват на изборите на 5 юли. Двата големи въпроса, които са тест за политиците и за държавността. Не случайно са водеща предизборна проблематика у нас и по света. Какви са приоритетите на политическите сили за българското здравеопазване и в образованието? Представиха ни ги: Петър Москов - Синята коалиция, Даниел Вълчев - НДСВ, Радослав Гайдарски - Коалиция за България, Йорданка Фандъкова - ПП ГЕРБ, Надежда Тодоровска - Ред, законност и справедливост, Матей Матеев - Движение за права и свободи, проф. Станислав Станилов - ПП "Атака".

Дебатът започна с оценка на здравеопазването от всяка политическа сила. По реда на жребия първи започна представителят на Синята коалиция.

Петър Москов - Синята коалиция: „Моята оценка абсолютно съвпада с оценката на премиера Станишев, който на последната среща - председатели на коалицията, окачестви здравната политика наред с инфраструктурата и еврофондовете като трите провала на управлението. Нито един от параметрите, които бяха заложени в здравната реформа, не беше продължен, не беше завършен. Опитът да се замени политиката с технологични и технократски решения доведоха до задълбочаване на кризата, до изтичане на качествени медицински кадри в чужбина, до сериозни дългове за болниците. Дълговете в края на 2008 отново бяха 250 милиона. В крайна сметка резултатите са лоши. Имаме показатели - едни от най-високите в Европа - по смъртност, детска смъртност, заболеваемост".

Даниел Вълчев - НДСВ: „Ще се опитам да направя един малък паралел между здравеопазването и образованието. И в двата случая обществото след дълги колебания разбра, че реформите, които се правят било в образованието, било в здравеопазването, не се правят заради хора, които работят в системата, а преди всичко заради онзи, който ползва продукта в тези системи. Онова, което се прави в образованието е заради детето, а в здравеопазването целта е пациента. Второто нещо, което за съжаление трябва да констатирам е - през последните две десетилетия у нас не можа да се установи политическа традиция - да се дават повече средства. През последните години почти никое от правителството не надмина 4-4, 2 % от БВП. В образованието ние създадохме такъв финансов механизъм - ако дойдат повече пари в системата да бъдат разпределени там, където е необходимо. За здравеопазването обаче не мога да кажа, че това е така. Бяха заложени едни нелоши параметри на промяна още в края на 90-те години, които се позабавиха".

Радослав Гайдарски - Коалиция за България: „Аз съм бивш министър и започнахме реформата в самото начало. Не съм съгласен с Петър Москов, че Сергей Станишев бил казал, че това е провал. Здравеопазването към 2005-та беше в страшно лошо състояние. Правителството на Иван Костов бяха вложили около 3 милиарда в здравеопазване. Следващите 4 години по времето на НДСВ бяха вложили 6 милиарда. Сега в края на 2009-та парите в здравеопазването са 12 милиарда. Направете разликата между 3 милиарда и между 12 милиарда. Не става въпрос само за количеството опари, това което е направено като качество - всички интензивни отделения, операционни блокове в големите здравни заведения плюс университетските болници са така ремонтирани, че не се различават много от западните".

Йорданка Фандъкова - ПП ГЕРБ: „Жалко е, че толкова години минаха, въпреки многото започнати реформи, резултатът се вижда. Здравеопазването работи заради пациента, а той е много объркан в момента. Проблемът в здравеопазването е не толкова в липсата на средства, а в лошото им управление. За ГЕРБ това са основополагащите фактори за развитие на страната в дългосрочен план. Необходима е реформа на управлението в здравеопазването".

Надежда Тодоровска - Ред, законност и справедливост: "Животът и здравето на хората са най-важните за всяко едно уважаващо себе си правителство. В България обаче тази важна задача се постига с 160 лева на пациент срещу 2400 евро в Германия. Сами разбирате каква мисия невъзможна е това за българското здравеопазване. Напълно съм съгласна с г-жа Фандъкова, че пари има, но не се харчат, както трябва. Има достатъчно много корекционни схеми, които партия "Ред, законност и справедливост" пред българското общество, откъдето изтичат милиарди от републиканския бюджет и вместо да бъдат насочени към образование и здравеопазване, те отиват в съвсем неясни за нас пътеки".

Матей Матеев - Движение за права и свободи: „Оценявам, че изключително голям финансов ресурс се вля в здравеопазването, най-вече в реновирането на здравната мрежа, на областни, университетски болници. В целия този период започна здравната реформа, която не е довършена, тя е някъде в средата и трябва следващото правителство да поеме това, което е свършено, да се оцени, не да се отрече. Необходимо е да се направи следващата стъпка - здравната карта, в която да се дефинира кои болници са адекватни на населението, на възрастовата му характеристика. Също така ние искаме да се подобри логистиката - пътят на пациентите от доболнична до болнична помощ".

Проф. Станислав Станилов - „Атака": „Ние сме радикална консервативна партия и отричаме цялата философия на сегашното българско здравеопазване, която беше насочена от стария договор със Световната банка. Ние смятаме, че не може да има в здравеопазването услуги, трябва да има само здравни грижи. Българският гражданин има право на здравеопазване и обществото, респективно неговата държава трябва да положи грижи за всички. Неолиберланият модел, който действа по света, винаги оставя една значителна част от населението като маргинали по отношение на здравеопазването. Самият американски президент призна, че здравеопазването е в тежка криза точно по тази причина. Ние смятаме, че държавата трябва да полага грижи за всички и нито един гражданин не трябва да остава без тях".

Гледайте целия дебат във видеоматериала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Побой в центъра на Габрово, петима са задържани
Побой в центъра на Габрово, петима са задържани
22:35, 03.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Външно с препоръка към българските граждани, посещаващи Грузия
Външно с препоръка към българските граждани, посещаващи Грузия
22:13, 03.05.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Как неплатени глоби провалят сделки?
Как неплатени глоби провалят сделки?
21:07, 03.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването в празничните дни
Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването в празничните дни
20:48, 03.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Кандидат-депутатските битки - кои са водачите на евролисти?
Кандидат-депутатските битки - кои са водачите на евролисти?
20:12, 03.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
На Разпети петък - съпреживяваме заедно със Спасителя мъките
На Разпети петък - съпреживяваме заедно със Спасителя мъките
20:01, 03.05.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Отменят откриването на летния сезон на остров Света Анастасия заради лошо време
Отменят откриването на летния сезон на остров Света Анастасия заради лошо време
19:25, 03.05.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Сняг заваля на Боровец и на Витоша
Сняг заваля на Боровец и на Витоша
19:15, 03.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Главчев инициира среща със здравния министър във вторник
Главчев инициира среща със здравния министър във вторник
18:12, 03.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Остра реакция от ГЕРБ, след като финансовото министерство публикува отчета за държавния бюджет
Остра реакция от ГЕРБ, след като финансовото министерство публикува отчета за държавния бюджет
17:28, 03.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Опашки за козунаци в столицата
Опашки за козунаци в столицата
16:16, 03.05.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Чертаят новата маркировка на паркоместата по "Патриарха" (СНИМКИ)
Чертаят новата маркировка на паркоместата по "Патриарха" (СНИМКИ)
15:42, 03.05.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Кампания по нашенски
Кампания по нашенски
Майкъл Джексън почина внезапно
Майкъл Джексън почина внезапно