НОВИНИ

Пресконференция на ГЕРБ

Цветан Цветанов: Добър вечер на всички. Първо искаме да благодарим на всички демократично мислещи български граждани, които упражниха правото си на глас и без да го продадат показаха, че искат България да бъде променена. Благодаря на всички тези, които подкрепиха ПП ГЕРБ.

пресконференция герб
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
23:39, 05.07.2009
Чете се за: 05:23 мин.
У нас

Цветан Цветанов: Добър вечер на всички. Първо искаме да благодарим на всички демократично мислещи български граждани, които упражниха правото си на глас и без да го продадат показаха, че искат България да бъде променена. Благодаря на всички тези, които подкрепиха ПП ГЕРБ. Тези години съвместно с г-н Борисов, аз имах две обръщения към него. 2001 година се орбъщах към него с господин главен секретар, до ден днешен аз се обръщах към него с господин кмете, надявам се, че след утрешния ден ще бъде, г-н премиер. Искам да дам думата на лидера на ПП ГЕРБ. Благодаря на всички структури на ПП ГЕРБ за онова, което направихме, без изключение, на всички експерти - от секторните политики, от управленската програма, за този потенциал, който има партията и искам да благодаря на всички, че допринесоха да изпълним пожеланието, което дадохме на 50-годишнината на г-н Борисов, а това е той да бъде бъдещият премиер на България. Искам да дам думата за няколко думи на лидера.

Бойко Борисов: Благодаря за вниманието. От своя страна искам да благодаря на всички, които гласуваха за нас, искам да уверя тези, които не са гласували за нас, а са избрали други политически партии, че ние ще се стараем да водим такава политика, че тя да е за всеки български гражданин. Освен това специално искам да кажа на българските мюсюлмани да спрат да се подвеждат и да не слушат повече тези, които си играят с техните страхове. Ние се отнасяме еднакво добре и с християните, и с мюсюлманите, и с всички етноси, които са в България. От днеска нататък всеки, който повдигне въпроса с етническата карта на България, ще го обвиня лично, че той ще работи в тази посока, защото това би било провокация към демокрацията, към нас и към българската общност. Всички медии видяха кои партии докараха стотици хиляди или десетки хиляди избиратели и промениха вота в дадени населени места. Това си тежи на тяхната съвест. При нас въпросът с етническата карта не стои. Всички български мюсюлмани трябва да се чувстват защитени и, както видяхте и в Кърджали, и в други градове те са и наши пропорционални и мажоритарни кандидати и ще имат място в управлението на страната. Така че моля повече на тази тема никога да не се говори, да не се занимаваме повече с нея. Искам, понеже на няколко пъти побеждаваме БСП, ДПС и всички други, бахме подценявани, веднъж ни открадната пресконференцията, сбутаха се тука на вратата, друг път направиха една, в която пък не искаха да кажат кой е победил - били подценени изборите, след това победихме, ама не било достатъчно. Надявам се, че днес ще замълчат. Защото при тази победа трябва да замълчат. Ние знаем, че те са се подготвили от утре да започнат подривни действия срещу управлението на страната. Това го могат. Затова купуваха медии, затова купуваха телевизии, за това се готвят. Но при този резултат ние сме уверени вече, че хората искат промяна на това статукво и ние сме длъжни да го направим. Каквато и цена да има. Понеже виждам, че сте се наредили за въпроси, в заключение само ще кажа, че 44-та година моя дядо са го убили като куче на 16 септември и днес, когато ги детронирам, посвещавам победата на него.

Г-н Борисов, Ваня Вълкова, БНР: Какво ще бъде следващото управение? Процентите в момента не са ясни, и вероятно Вие ще изчакате, тъй като, може би ще имате и пълно мнозинство, но няма да е достатъчно, за да имате стабилно мнозинство. Ще търсите ли коалиция и коя ще е партията, към която ще протегнете ръка?

Бойко Борисов: Ще изчакаме крайните резултати, защото, виждате, че непрекъснато се променят те, а има огромно значение от крайния резултат. Дали ще имаме пълно болшинство, дали няма да ни стигат няколко човека. Сега за радост с Мартин Димитров се видяхме отпред. През следващите дни с партиите, които са влезли в управлениетона държавата в център-дясното, ще направим срещи, ще поговорим. Защото повтарям, че категоричната ни победа ни кара да искаме да бъдем партия и управление на целия народ. Ние не искаме да управляваме само тези, които са ни харесали- 40%. Затова ще разговаряме с всички. Защото знаете, че бюджетът не беше вкаран да се преразгледа в НС, огромните далавери. Всичко това са огромни капани и мини, които са ни заложили от това правителство. Ние тепърва ще ги разберем. Ако беше влязло преразглеждането на бюджета, неговото актуализиране, ние сега щяхме да знаем какво е положението. Но ние тръгваме на сляпо. Затова още от утре нашите екипи ще работят много активно. Докато чуем какво мислят колегите в център-дясното, какво предлагат, ние ще се подготвим с кабинет. Разбира се при този резултат и при тази отговорност, която пада върху раменете на ГЕРБ, аз нямам право да не оглавя правителството. Знаете, че тъй като законът е такъв, ако бях кандидат за депутат, тази вечер София щеше да е без кмет, аз затова не се кандидатирах за депутат, за да имаме вариант и в двете посоки. Премиерството не само че ще даде възможност да си изпълним ангажиментите към София. Точно обратното. Най-после градът ще работи не под обсада, а в негова полза. Така че надявам се по най-бързия начин да съставим правителство и се надявам, че тези, на които кампанията мина, че са на наша страна, че са отговорни, да се опитат поне една година да замълчат, докато оправим бакиите. Защото нашата кампания е за 4 години. При наследството днес, което заварваме, не може в следващите 5-6 месеца да се чакат чудеса. И ние не се ги обещавали, много ясно трябва да се знае. Така че ще разговаряме. Утре ви каня на метрото в 12.00ч. Ще ви е интересно.

Владислав Велев, Дарик радио Г-н Борисов, първо, честита победа и успех. Искам да попитам с подготовката на кои закони ще се заеме правителството? Досега казахте, че Станишев пречи на управлението на София. Сега явно...

Бойко Борисов: Законът за София, подробният устройствен план, който лежи няколко месеца на бюрото на министър Чакъров, вече 2-3 месеца, кофинансирането незабавно на завода за битовите отпадъци, защото ние имаме пари от Европейската банка и Европа чака с нейното финансиране, а Станишев умишлено не пускаше кофинансирането. Така че няколко неща има, които веднага ще се направят.

Владислав Велев: Преди малко казахте, че очаквате подривни действия, какви могат да бъдат те?

Бойко Борисов: Те могат всичко. Най-вече през медиите и през капаните, оито са ни заложили в управлението. Вие видяхте, че няколко дни преди изборите вдигнаха пенсиите, няколко дни преди изборите смениха шефовете на основните агенции и банки, а и парното намалиха през юли, което много вероятно ноември или декември да трябва да се вдигне, и те да кажат, видяхте ли, ние през юли намалихме парното, ама дойде Бойко и го вдигна. Това им е целта, това не е ли подривна дейност? Коя нормална държава юли месец намалява цена на парното? Аз не помня в София да сме се грели юли месец, но популизмът е за това. Има такива партии.

Въпрос: Кои са ключовите министерства, за които ГЕРБ ще иска да има министри от тази партия? Възможно ли е да направите компромиси с други политически сили и да вземете личности от тях, както направи Никола Саркози, включвам дори РЗС, „Атака" и НДСВ?
Бойко Борисов: Нека да проведем преговорите. Все пак никой не е казал, че днешната вечер трябва вече да съобщим и кабинета. Още има да се броят резултати. Повтарям - крайният резултат ни е много важен.

Въпрос: Ще искате ли смяна на управител на БНБ? Казвахте дълги години, че 50% от данък общ доход, който се събира от софиянци, трябва да остане за София, ще въведете ли специален закон за това нещо?
Бойко Борисов: 50% трябва да се връща в града. Това е справедливо. 50% е предостатъчно за солидарността на София към останалите градове. В същото време два милиона души работят, плащат си данъците тука. Нормално е да се върнат в града за техните удобства. Те са си техни. Първо самият Иван Искров трябваше да каже, когато го предложиха, половин година по рано, да каже - ще изчакам следващото правителство, ще отида, ще говоря с новия премиер, аз съм професионалист, нямам основание да се притеснявам. Иначе ние можем да предложим щом може половин година, можем и една година по-рано да изтеглим тогава и президентските избори. Къде е логиката? Половин година по-рано да се правят смени. Ами изчакайте. Така че, във всички случаи с г-н Искров ще водим разговор. И повтарям - това, което цялата им кампания, според мен тя до голяма степен им изигра лошата шега. Играта със страховете на хората. Станишев си игра със страховете на пенсионерите. Г-н Доган си игра със страховете на българските мюсюлмани. Това им изигра лошата шега и този лош резултат. И, разбира се разликата, че все пак мен хората вече 10 години ме наблюдават и като частник, и като главен секретар, и два мандата кмет. И за първи път те гласуват за човек, който знаят какво може и разбира се, какво не може, със своите плюсове, със своите слабости, но прогнозируем. Няма чудо, няма харизма. 10 години да е влюбен човек, ще го разлюби някой. Не е месец, не е два, не е пет - 10 години. Понеже се заслушах в две-три предавания тази вечер. Явяват се партийните социолози, те пък не се засрамиха, продължават. Бил много хубав, бил много харизматичен. И да съм бил, 10 години съм омръзнал. Няма логика ГЕРБ да вдига на всеки един избор все повече и повече години наред. Ами аз нося пасивите и като главен секретар и като кмет, както всички други управляващи и въпреки всичко вдигаме резултати. Ето, колко пъти подред в София бием. Дайте да гледаме фактите и резултатите, стига ги омаловажава. А и Цецо е красив, и Велчев.

Цялата пресконференция можете да видите във видеофайла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Повсеместни валежи във вторник и сряда
Повсеместни валежи във вторник и сряда
05:55, 10.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Митинги "за" и "против" 9 септември се състояха в София
Митинги "за" и "против" 9 септември се състояха в София
20:45, 09.09.2024
Чете се за: 02:25 мин.
80 години по-късно: Какво не знаем за събитията след 9 септември?
80 години по-късно: Какво не знаем за събитията след 9 септември?
20:38, 09.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Нов вид кибератака заля електронните пощи на стотици потребители у нас
Нов вид кибератака заля електронните пощи на стотици потребители у нас
20:35, 09.09.2024
Чете се за: 05:20 мин.
Ревност е най-вероятният мотив за убийството на младата жена в Шумен
Ревност е най-вероятният мотив за убийството на младата жена в Шумен
20:34, 09.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Над 150 издателства участват в 12-ото издание на "Алея на книгата"
Над 150 издателства участват в 12-ото издание на "Алея на книгата"
20:09, 09.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Божидар Божанов: Събитията в ДПС и в БСП са много притеснителни за политическата система
Божидар Божанов: Събитията в ДПС и в БСП са много притеснителни за политическата система
19:30, 09.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
Официално: Екатерина Захариева остава единствен български кандидат за еврокомисар
19:29, 09.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Урсула фон дер Лайен иска България официално да предложи Екатерина Захариева за еврокомисар
Урсула фон дер Лайен иска България официално да предложи Екатерина Захариева за еврокомисар
19:03, 09.09.2024
Чете се за: 00:20 мин.
Александър Симов: Групичката около Корнелия Нинова не беше в полза на БСП
Александър Симов: Групичката около Корнелия Нинова не беше в полза на БСП
18:54, 09.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Илияна Йотова: Българските избиратели се измориха от политическата криза
Илияна Йотова: Българските избиратели се измориха от политическата криза
18:35, 09.09.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Антон Хекимян: Кметът еднолично е подписал заповедта за отсичане на дърветата на ул. "Опълченска"
Антон Хекимян: Кметът еднолично е подписал заповедта за отсичане на дърветата на ул. "Опълченска"
18:28, 09.09.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Кърджали празнува
Кърджали празнува
Предварителни резултати от ЦИК към 23 часа
Предварителни резултати от ЦИК към 23 часа