НОВИНИ

Цветан Цветанов: Правим всичко възможно да покажем, че държавата е по-силна от престъпниците

В студиото на "Панорама" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че в полицията вече има задържан за кражбата на паметника на Владимир Димитров - Майстора от село Шишковци, както и че самият паметник е намерен /нарязан на 12-13 парчета и предаден за 1 700 лв./ Извършителите са трима, задържан е единият с псевдоним Шарана, другите 2-ма се издирват. След приключване на разследването частите на паметника ще бъдат върнати в селото.

цветан цветанов правим всичко възможно покажем държавата силна престъпниците
bnt avatar logo
от БНТ
22:43, 09.10.2009
Чете се за: 12:08 мин.
У нас

В студиото на "Панорама" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че в полицията вече има задържан за кражбата на паметника на Владимир Димитров - Майстора от село Шишковци, както и че самият паметник е намерен /нарязан на 12-13 парчета и предаден за 1 700 лв./ Извършителите са трима, задържан е единият с псевдоним Шарана, другите 2-ма се издирват. След приключване на разследването частите на паметника ще бъдат върнати в селото.

Цветанов призова обществото към по-голям толеранс и уважение към полицията, защото "искам да въведем нови правила на играта и полицаите да могат по-спокойно, без да имат политическия натиск, да си свършат своята оперативна работа."

Той изказа благодарност на служителите в Перник, Кюстендил, Института по психология и ДОТИ, но и към тези, които са разкрили убийство на 85-годишен човек в местност до Червен бряг, убит заради лек автомобил Жигула, предаден на вторични суровини. "Правим всичко възможно да покажем, че държавата е по-силна от престъпниците", каза още Цветанов.

Полицията не трябва да се възприема като репресивен апарат. Полицията трябва да се възприема като нещо, което е в служба на обществото и обществото да разчита на него, добави вицепремиерът. Той изрази увереност, че недоверието в полицията от страна на обществото може да бъде преодоляно с времето, като се позова на срещите си с граждани в страната, които са имали проблем, обърнали са се към органите на реда и този проблем е бил решен в кратки срокове.

Скандалите в службите, които прокурорът нарече "компроматен цикъл", не трябва да продължават, обясни Цветанов. "Аз ще застана винаги зад всеки един професионалист в системата на МВР и ще бъда безкомпромисен към всеки един, който наруши правилата на играта", заяви още той. Министърът трябва да направи баланса между професионалното ръководство, гражданското общество, както и да гарантира оперативната свобода на оперативните служби и на всички служители на МВР да си свършат работата, обясни министърът.

Цветан Цветанов предупреди, че телефонните измамници имат нов сценарий за злоупотреба. Плачещо дете се обажда на своите родители с репликата, че е убило друго дете и се е появил "добрият чичко", който може да оправи ситуацията. Цветанов апелира към хората да бъдат внимателни и да не се поддават на подобен род агитация.

Следва пълен текст на интервюто!

Водещ Бойко Василев: Министър Цветанов, добър вечер.

Цветан Цветанов: Добър вечер.

Водещ: Преди да говорим с вас обаче, ще изгледаме един репортаж. Сега, там е работата, че някой открадна паметника на Владимир Димитров - Майстора в Шишковци. Някой, може би потомък на неговите модели, отмъкна обемистата статуя и я отнесе кой знае къде.

х х х

Водещ: Много не разчитат хората, министър Цветанов, на това полицията да намери паметника, като гледаме.

Цв. Цветанов: Г-н Василев, репортажът беше изключително тежък за гледане.

Водещ: Да, така е.

Цв. Цветанов: Но трябва да имаме и едно уважение към честните и трудолюбиви полицаи.

Водещ: Винаги.

Цв. Цветанов: И точно преди минути, преди да вляза в студиото, защото днес, както и в дните, които минаха от самото открадване на самия паметник... Имаме задържано лице днес.

Водещ: Така ли?

Цв. Цветанов: С колегите от ДОТИ, областна дирекция на Кюстендил и на Перник паметника вече го намерихме. Току-що ми дадоха знак, че паметникът, защото директорът пътуваше към Перник, там, където се съхраняваха остатъците от него...

Водещ: Сериозно ли?

Цв. Цветанов: Нарязан е на 12 - 13 парчета и е предаден за 1 700 лева.

Водещ: За 1 700?

Цв. Цветанов: Да.

Водещ: Значи малко са подценили хората, те са пресметнали хиляди...

Цв. Цветанов: Трима са извършителите на това деяние. Единият е задържан, само мога да кажа псевдонима - Шарана, и в момента издирваме другите двама, за да бъдат привлечени като обвиняеми за това деяние. Това, което можем да гарантираме, е, че след като приключат следствените действия, тези останки ще бъдат дадени и при възможност с този месинг да бъде излят нов паметник. Защото, доколкото имам информация, калъпът за паметника го съхраняват в общината. Но тук вече искам...

Водещ: Добре, аз...

Цв. Цветанов: Искам...

Водещ: Това не е въпрос към вас - що за народ е този, който си постъпва така с паметниците, това не е...

Цв. Цветанов: Значи, вижте, аз искам само нещо да споделя, защото действително има едно недоверие в полицията. И това е провокирано от тези деяния, които... някои просто използват служебното си положение и не осъзнават важността от тяхната професия. И в тази посока сме безкомпромисни. Знаете за поредните случаи, които бяха станали в последните няколко седмици. Но искам все пак да се обърна и към обществото - нека да имаме малко и по-голям толеранс, да имаме малко уважение, защото искам да въведем нови правила на играта и полицаите да могат да работят по-спокойно, без да имат политическия натиск, и да си свършат своята оперативна работа. Защото това е труд на доста полицаи, които работиха... И днес искам, така, да изкажа своята благодарност не само към тези, които работиха в Кюстендил, Перник и Института по психология, и ДОТИ, но също имаме едно разкрито убийство на един възрастен човек в една местност до Червен бряг, 85-годишен възрастен човек, който беше намерен разложен, защото от 28-ми юли е изчезнал. И знаете ли мотива за убийството, защото днес имаме пак задържан извършител?

Водещ: Какъв е?

Цв. Цветанов: Открадната е леката кола, която ВАЗ, някаква жигула, и е предадена на вторични суровини, което... Сами си правите равносметка какво означава за някой човешкият живот. И в тази посока правим всичко възможно да покажем, че действително държавата е по-силна от престъпниците.

Водещ: Г-н Цветанов...

Цв. Цветанов: Но това, което пък беше споменато за оръжието, че всеки трябва да се въоръжава. Искам също да благодаря за добре свършената работа, защото днес в Кюстендил пък се намериха 3 тона спирт, цигари без бандероли, един автомат, един пистолет със заличени номера, а в Плевен също намериха 2 шмайзера и два автомата. Просто разбирате ли какво противодействие трябва да имаме, органите на реда, но това става само и единствено и със съдействието на гражданското общество.

Водещ: Като че ли всичко е прогнило. Но аз, малко да разведря, искам да ви питам - гледали ли сте "Опасен чар", в който Тодор Колев, тук присъстващият, се правеше на милиционер? Нали сте гледали този филм.

Цв. Цветанов: Гледал съм го, да.

Водещ: Нали комичното в историята с частника Седларов идваше от това, че хората се страхуваха от милицията. И аз искам да ви попитам този страх ли искате?

Цв. Цветанов: Не, аз не искам полицията да се възприема като един репресивен апарат. Полицията трябва да се възприема като нещо, което е в служба на обществото, и обществото да разчита на него. Защото трябва да ви кажа, че имаме доста случаи, доста срещи, които правя с граждани в страната, недоверието към полицията... Но когато имат проблем и когато той бъде решен в кратки срокове от полицията, тогава вече променят си отношението. И съм убеден, че с времето, а и с ангажимента на държавата все пак към правоохранителната система, смятам, че можем да успеем.

Водещ: Има нещо, ако продължаваме да говорим за народопсихология, има нещо, което в България наричаме ченгеджийница или компроматна война. В последната седмица това нещо се развихри с небивала сила - доклади, бележки. Главният прокурор го нарече компроматен цикъл. И това ли правителство ще бъде заложник на някакви неясни интриги в специалните служби? Искам кратък и ясен отговор на този въпрос.

Цв. Цветанов: Имаме друга визия за това как да изглеждат службите. И компроматите, и това, което... всъщност за решаване на някакви предимно вътрешнопартийни проблеми, не смятам, че трябва да продължава. Защото ако погледнем лицата и хората, които тиражират подобни спекулации в публичното пространство, това са хора, които преди 1990 година бяха част от тези, които създаваха Държавна сигурност и Шесто управление. Аз не искам системата на Министерство на вътрешните работи... И в момента кадровите промени, които правя по ръководните постове на областните директори, това са хора, които през последните 18-20 години са се изградили като професионалисти и са натрупали опит, и са със съвсем друго мислене. Те нямат този подход и не биха злоупотребили с информацията, която имат, за да правят подобни сценарии за публично разгласяване на подобни материали.

Водещ: Понеже вие твърдите, че сте били жертва на тази ченгеджийница, че сте били вероятно подслушван или, как да кажа, наклепван незаслужено, ще търсите ли личен реванш срещу някои от тези хора?

Цв. Цветанов: За мен е важно Министерство на вътрешните работи да успее и обществото да се чувства по-спокойно и по-сигурно.

Водещ: А ще проверите ли...

Цв. Цветанов: Не е важното дали Цветанов е бил разследван, защото тук има вече личен мотив и аз не бих искал да влизам в тези детайли.

Водещ: Аз и затова не ви питам за детайлите. Ще проверите ли фактите от докладите, които се размятат насам-натам, защото там и името на премиера беше дори замесено?

Цв. Цветанов: Това е доста добро свободно съчинение. И ако дадените хора, които са давали подобни доклади на премиера, са получавали заплати, възнаграждения от партийните централи, за да го правят или за да отчитат дейност, това вече е проблем на политическите партии и на политическата централа, която...

Водещ: Говорите за този доклад, който е получил бившият премиер Станишев от Цвятко Цветков, доколкото разбирам.

Цв. Цветанов: Разбира се, да. Но в тази посока все пак това са хора, които са заемали определени ръководни постове в Министерство на вътрешните работи, и те много добре знаят къде трябва да подадат даден сигнал, а не да търсят трибуната през медиите, за да показват какво са имали впредвид, какво са дали. Има прокуратура, имаме прекрасен главен прокурор, който би могъл веднага да разпореди проверка, ако бъде сезиран по надлежния ред.

Водещ: А не създавате ли обаче вие сега политически проблеми в цялата тази, пак казвам, сенчеста страна от живота, като пращате парламента да контролира специалните разузнавателни средства? Винаги има риск за политическа намеса.

Цв. Цветанов: А бихте ли ми казали как беше избрано, т. е. как беше избран съставът на бюрото?

Водещ: Е, пак от парламента.

Цв. Цветанов: Беше избран от парламента. Колко бяха кандидатите, които се обсъждаха, за да има все пак някакво състезателно начало и да има някаква конкурентност?

Водещ: Но все пак това беше независим орган, поне по теория.

Цв. Цветанов: Това беше независим орган, който беше с политически назначения, и то на политически лица, защото ръководителят на бюрото беше заместник-министър в политическия кабинет на Сергей Станишев. И тук мога да кажа, че по-добре от 240 депутати да избереш хората, които ще бъдат за тази комисия, която ще бъде в състава на парламентарно представените партии, по един човек или по двама, който ще бъде номиниран... и ние запазваме един паритетен принцип и даваме възможност партиите да излъчат своите представители и да има пълна гаранция, че всяка една от партиите ще бъде равно представена в тази комисия. И понеже за това, което казвате, притесненията... аз мога да дам за днешната среща, която направи премиерът със сдружението на общините. Вие знаете, когато приключиха местните избори 2007 г., знаете как политически се ангажира правителството, за да направи сценарий за провеждането на националното събрание на сдружението на общините. Тогава знаете, че ние излязохме от там. И днес, когато вече ГЕРБ има своето управление, ние дори искаме Националното сдружение на общините да бъде представлявано от политическа партия, която не е в управлението. И днес вече нямаме тези претенции към избрания председател и не правим разлика между общините кои кметове и от коя политическа партия ги управляват, защото проблемите са навсякъде и проблемите вълнуват хората. И не трябва да се прави политически елиминиращ критерий при подбора и разпределянето на парите на данъкоплатеца.

Водещ: Може би, за да не станете жертва на, пак казвам, това размятане на най-различни документи, на които не им е там мястото, по телевизионни студия и по страниците на вестниците, трябва идея за цялостна промяна на системата. Вие в това съсредоточени ли сте или ловите злоупотреби от бившите управляващи?

Цв. Цветанов: Това е взаимно свързан процес, защото когато ловиш и когато документираш престъпната дейност на бившите управляващи... трябва да ви кажа, че същият ще бъде подходът, ако има документиране на престъпна дейност и от днешните управляващи, защото това е начинът и формата да върнеш доверието на хората в институциите. И ако ние не предприемем такива действия, това означава, че на изборите следващия път ще получим същия резултат, какъвто получиха БСП. Проблемът беше на г-н Станишев, че не предприе или нямаше политическата воля, за да се бори с корупцията. Той много добре знаеше къде изтичат парите. Защото днес, когато попитате всеки един от българските граждани, той ще ви каже къде и как е усетил корупционната практика и схема. И днес, когато държавата трябва да приеме новия си бюджет и когато днес популистки излиза да говори премиерът, бившият, Станишев за това какво правят днешните управляващи и какъв бюджет подготвят те, аз днес казах едно - Министерство на вътрешните работи е започнало с бюджет минус 19 милиона тази година, не е платено вещевото доволствие на българските полицаи в размер на 23 милиона лева, което означава, че те правиха политика популизъм и казваха, че всичко е наред в бюджета, но тези пари не са платени и тези пари трябва да бъдат осигурени, за да бъдат платени на тези полицаи.

Водещ: Да, но полицаите продължават...

Цв. Цветанов: Не, това е в...

Водещ: ... да не са доволни, полицаите продължават да не са доволни. Тяхната ли подкрепа е по-важна за вас, или подкрепата примерно отвън, която вие охотно демонстрирате?

Цв. Цветанов: Аз просто акцентирах на финансовия проблем, който касае министерството. Но понеже с Росен Плевнелиев в момента сме натоварени с отговорностите за осигуряване на есенно-зимното почистване, в момента областните управители правят съответните щабове, срещи с конкретните институции, които имат отношение, и трябва да ви кажа, че над 100 милиона лева има неразплатени по извършената дейност и сключените договори, които са направени предишната година, което означава, че днес ние не можем да проведем и процедури, за да сключим договори.

Водещ: Да де, ама някак полицаите...

Цв. Цветанов: А що се касае до въпроса ви, който ми задавате, за полицаите, аз ще застана винаги зад всеки един професионалист в системата на МВР и ще бъда безкомпромисен към всеки един, който наруши правилата на играта, защото това е обективният начин на работа на един министър. Министърът трябва да направи баланса между професионалното ръководство, гражданското общество и министърът трябва да гарантира оперативната свобода на оперативните служби и на всички служители на Министерство на вътрешните работи да си свършат работата. Ако няма политически елемент на спиране работата по документирането на която и да било престъпна дейност, аз съм убеден, че тогава вече ще ограничим възможността да има подобни пасквили и да има престрелки в публичното пространство от този или онзи. Защото аз чух от бивш министър на вътрешните работи за съветника на премиера Станишев, че той лично, съветникът на премиера Станишев - Цвятко Цветков, е помолил Румен Петков да не пипа Маргините, защото били неговите хора.

Водещ: Да де, ама сега всички ще търсят вашите хора, г-н Цветанов, и само ако някой се заяви като ваш човек, ще стане скандал много по-голям от този.

Цв. Цветанов: Въпросът е дали се спазват правилата на играта и дали има прозрачност в процедурите, които трябва да бъдат провеждани. И в тази посока работя аз като министър на вътрешните работи, предполагам, че и колегите го правят същото, защото това, което сме обсъждали като реални проблеми в предстоящия бюджет, те са заложените мини, които бяха на предишното управление.

Водещ: Само преди последното изречение да кажете, искам буквално една дума от другите участници, дали ни трябва добро ченге или лошо ченге в момента. Г-н Ганев, какво мислите?

Георги Ганев: Аз все повече си мисля, че в този момент ни трябва по-скоро лошо ченге, защото, говоря за България като общество, защото само при наличие на лошо ченге доброто може да е ефективно, иначе е безпомощно.

Водещ: Тодор Колев...

Тодор Колев: Абсолютно е прав. Аз веднага се присъединявам към него, защото наистина е така. Ама аз и не съм много виждал... това малко се размива тук - лошо и добро. Защо така? Не мисля, че така е категорична границата - черно и бяло. Не, аз мисля, че... лошо ченге, да, точно така, обаче лошо морално ченге. Не, аз обичам да имам респект към полицията и имам такъв наистина.

Водещ: Нищо, че сте играли милиционер.

Т. Колев: Да, това е най-малкото. Какво съм играл не е интересно, как живея е интересно. Но, така, да гледам сега... аз като видя някакъв размъкнат плондир, какъв респект, той ми е смешен. Той става малко, така от нашите персонажи.

Водещ: Обществото сякаш ви дава кредит на доверие много висок, г-н Цветанов.

Цв. Цветанов: Аз обаче искам и нещо друго да добавя.

Водещ: Това е отговорност голяма, която тежи много.

Цв. Цветанов: Значи, вижте, в момента ние концентрираме разговора само в Министерство на вътрешните работи. За да си свърши работата Министерство на вътрешните работи, трябва правоохранителните и правораздавателните органи да бъдат взаимно свързани и да има, така, една по-сериозна работа от съдебната система. Защото в момента и критиките, които бяха и в доклада на Европейската комисия, и усилията, които полага и главният прокурор, и г-н Константин Пенчев на Върховния административен съд, защото лично съм чувал техните позиции, и министърът сега на правосъдието Маргарита Попова, смятам, че с предприетите действия би могло да се получи и един по-добър резултат, когато имаме и осъдителни присъди за всички тези престъпления. Дори и за днешното, което аз ви казвам, че е открито, за паметника, нека да видим какви ще бъдат сроковете, за да получат осъдителни присъди тези лица.

Водещ: Ами, ще дебнем тогава. Благодаря ви.

Цв. Цветанов: Само искам да добавя нещо, което е за телефонните измами. Мисля, че е важно за гражданите и за зрителите.

Водещ: Ами, да, важно е, да. Да не се лъжат да им кажем.

Цв. Цветанов: Значи, просто не се поддавайте на подобни обаждания, защото от днес вече те са доста по-изобретателни.

Водещ: Да, с децата спекулират, с това... с проблемите с детското насилие и т. н.

Цв. Цветанов: Точно. Днес в Разград вече имаме нов мотив за правене на злоупотреби с телефонните обаждания. И знаете ли какъв е? Понеже вече в училище детското насилие стана много сериозен проблем и понеже имаше много тежки случаи, където загинаха невинни младежи, обажда се детенце, плачейки, на майка си и казва, че е убило дете. Оттам се появява добрият чичко, който казва, че ще реши проблема. Просто да не се поддават на абсолютно никакви такива непознати обаждания.

Водещ: Много е важно това да не се лъжем, защото в крайна сметка всичко е в нас. Благодаря ви.

х х х

Водещ: Сега обаче вие кажете, понеже тепърва започва бюджетната дискусия, има само предварителни анонси...

Г. Ганев: Да.

Водещ: ... какво ви липсва в тях, нещо притеснява ли ви?

Г. Ганев: За притеснение не може да се говори. Като гледам първоначалния анонс на съобщението на Министерство на финансите, ми се струва, че това е един разумно вързан бюджет за тежката 2010-та, която се очертава. Доколкото познавам хората от Министерство на финансите, те имат известни презастраховки, включая... мисля, че и цифрите, които казват за акцизите, най-вероятно очакват всъщност дълбоко в сърцата си по-големи приходи да дойдат от това, което съобщиха като цифри. Това, което се чу в пространството, общо се сумира докъм някъде около 300 милиона лева в повече поради тези нови ставки. Най-вероятно всъщност...

Водещ: Ще останат...

Г. Ганев: ... ще са малко повече от тези 300-тина милиона. Мисля, че и другаде са заложени резерви в бюджета, тоест той не е твърде напрегнат, поне така ми изглежда в момента. Имаме изпълнение на едно от предизборните обещания на ГЕРБ, а именно намаляване на осигурителната тежест, макар и не в пълния размер, но все пак е една стъпка, и имаме заявката на министъра на финансите, която ще се отрази, разбира се, предполагам в целия Министерски съвет, за това намаляване значително на административния персонал, което... така, чува се цифрата 15 процента. Това, което ми е основното притеснение, е, че много се надявам... Дори и това да бъде изпълнено, няма да е лесно, то е само първа стъпка. Значи, има много голяма нужда от сериозна реформа в разходната част на българския бюджет. И, хайде, сега поради криза е трудно, но пък, от друга страна, точно пък кризата е времето, в което политически можеш да проведеш една такава реформа, защото не просто трябва да се съкращава персонал, а просто цялата философия на начина, по който се харчат парите на българския данъкоплатец, трябва да се променя.

Водещ: Вие само му кажете на министър Цветанов, че само първата стъпка е да съкрати 15 процента администрация и той...

Г. Ганев: Честно казано, Министерство на вътрешните работи... най-малко има проблем там, защото то най-малко има нужда да доказва необходимостта от своето съществуване за българското общество. На всеки му е ясно, че трябва да има някакъв ред, откъм изпълнителната власт, който идва, че трябва да има някакво преследване на престъпници и т. н. Но за другите министерства този принцип на бюджетиране - каквото сме харчили миналата година, плюс още нещо, ей-така само, защото ни е имало досега и отсега нататък да ни има, това трябва да се промени. Всяка година всяко министерство трябва да доказва необходимостта от своето съществуване.

Водещ: Да. Кажете.

Цв. Цветанов: Само в подкрепа на това, което каза...

Водещ: Да. Едно изречение, моля, само.

Цв. Цветанов: Министерство на вътрешните работи ще бъде натоварено с много повече отговорности, както и митниците, така и данъчните, защото всички тези завишени ставки на акцизите ще създадат възможности за контрабандата да се осъществява по-възможно най-елегантния начин. И тук вече е работата, която трябва да свършим всички ние, които участваме, за предотвратяването на тези престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Президентът Румен Радев призова дипломатите ни да не допускат страната ни да се отклони от националните й приоритети
Президентът Румен Радев призова дипломатите ни да не допускат страната ни да се отклони от националните й приоритети
23:00, 22.07.2024
Чете се за: 04:20 мин.
Спряха премахването на незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански
Спряха премахването на незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански
21:55, 22.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Новите фургони за временно настаняване на път към село Воден
Новите фургони за временно настаняване на път към село Воден
20:56, 22.07.2024
Чете се за: 00:27 мин.
976 пункта за технически прегледи вече предават данните в системата на "Автомобилна администрация"
976 пункта за технически прегледи вече предават данните в системата на "Автомобилна администрация"
20:37, 22.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Българка покори върха на световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух
Българка покори върха на световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух
20:18, 22.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
БСП и ИТН са готови да направят опит за реализиране на третия мандат
БСП и ИТН са готови да направят опит за реализиране на третия мандат
20:15, 22.07.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Стабилно е състоянието на оцелялото дете след мълнията в Стара планина
Стабилно е състоянието на оцелялото дете след мълнията в Стара планина
19:15, 22.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Разпитват гранични полицаи от Бургас по делото за катастрофата с автобуса-убиец
Разпитват гранични полицаи от Бургас по делото за катастрофата с автобуса-убиец
18:49, 22.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Силна буря нанесе щети в Бургас (СНИМКИ)
Силна буря нанесе щети в Бургас (СНИМКИ)
18:45, 22.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Временно: Кога ще бъдат монтирани всички контейнери за нуждаещите се?
Временно: Кога ще бъдат монтирани всички контейнери за нуждаещите се?
18:37, 22.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Третият мандат: Колко пъти и на кого го връчва президентът през последните години?
Третият мандат: Колко пъти и на кого го връчва президентът през последните години?
18:30, 22.07.2024
Чете се за: 04:50 мин.
И вторият мандат - неуспешен: От ПП-ДБ върнаха празна папката на президента
И вторият мандат - неуспешен: От ПП-ДБ върнаха празна папката на президента
18:23, 22.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Търновци се стягат за зимата
Търновци се стягат за зимата
1 000 лева откуп за живота на „Майстора” - история от село Шишковци
1 000 лева откуп за живота на „Майстора” - история от село Шишковци