НОВИНИ

16 деца загинаха при тежка катастрофа в Унгария

Тежка катастрофа на автобус с унгарски ученици в Италия. Загиналите са най-малко 16, а ранените - 39. Причините за фаталния инцидент се изясняват. Будапеща е в шок, а родители на децата, пътували във автобуса, вече са на път за Италия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:52, 21.01.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Завръщането от ски-ваканция се превръща в кошмар за група унгарски ученици и учители. Около полунощ местно време, автобусът, с който пътуват от Франция към Будапеща се врязва в опорен стълб на магистрала край италианския град Верона и избухва в пламъци.

Ударът е много силен, има пътници, излетели през предното стъкло. Изходът на други е бил блокиран от пилона, в който се врязало превозното средство. В него са пътували 55 души - деца между 14 и 18 години, учители и родители, и двама шофьори. Водач на камион, който след това помогнал при спасяването на оцелелите, видял дим.

"Автобусът се движеше пред мен, отляво. Видях черен дим и пламъци да излизат от двигателя. Присветнах няколко пъти, за да му дам сигнал, но той се движеше със 110 км/ч и така и не спря. Движи още около 10 минути и катастрофира."

Всички ранени са откарани в болници във Верона. Състоянието на десет от тях е критично. Сред тях е и учител по физическо, който няколко пъти се връщал в горящия автобус, за да вади деца.

Останките от автобуса бяха откарани за оглед от експерти. Ясно е, че няма замесено друго превозно средство. Основните версии са техническа повреда или заспиване на водача. Училището на загиналите деца потъна в скръб.

Габор Яки, заместник-директор на училището: "Беше много тежко и трудно проумяваме какво става. След като разбрахме, дойдохме с колеги в училището, никой не можеше да си стои вкъщи. Дойдоха и много ученици. Психолози работят с тях, за да им помогнат да се справят с преживяното."
Лили Хорват, ученичка: "Всичко е много неясно, всички се страхуват да разберат кой е оцелял и кой не е. Нищо вече няма да е същото."

Министърът на външните работи на Унгария - Петер Сиярто, изказа съболезнования на близките на жертвите и се ангажира правителството да направи всичко, за да облекчи страданията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драконовски мерки срещу нарушителите на пътя влизат в сила от днес
Драконовски мерки срещу нарушителите на пътя влизат в сила от днес
Витоша зимен фест привлече софиянци в планината
"Витоша зимен фест" привлече софиянци в планината