НОВИНИ

Мартин Димитров отново лидер на СДС

Според данни от паралелно преброяване на гласовете от вчерашния вот за лидерското място в СДС, настоящият председател Мартин Димитров печели още на първия тур с 55 %. Той събира около 4 хиляди и 400 гласа. Тези данни Димитров потвърди в сутрешния блок на БНТ.

мартин димитров отново лидер сдс
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 30.11.2009
Чете се за: 04:39 мин.
У нас

Според данни от паралелно преброяване на гласовете от вчерашния вот за лидерското място в СДС, настоящият председател Мартин Димитров печели още на първия тур с 55 %. Той събира около 4 хиляди и 400 гласа. Тези данни Димитров потвърди в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че гласовете, които е получил, са с 800 повече от сумарните гласове на останалите трима кандидати. Резултатите от гласуването Димитров определи като подкрепа за политиката, която той е водил в последната една година като председател на СДС. Знаете, вчера близо 11 хиляди членове на синята партия в цялата страна трябваше да дадат своя глас в избирателните урни за един от четиримата кандидати за председател. Претендентите бяха сегашният лидер Мартин Димитров, Любен Петров от софийската организация, Румен Христов и Иво Цанев. Около 70 процента достигна избирателната активност. СДС е единствената партия, която избира своя председател пряко чрез вътрешнопартиен вот в цялата страна. По устав такъв вот се провежда след парламентарни избори. Окончателните резултати от надпреварата за лидерския пост в СДС ще бъдат оповестени по-късно днес.

По повод коментари в пресата, че СДС е формация, която е отмряла, Мартин Димитров заяви категорично, че "СДС го има от 20 години и ще го има още много години. Така че препоръчвам на всички анализатори тия неща да спрат да ги говорят, защото стават несериозни."

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Виктор Николаев: Единствената партия, която промени миналата година още устава си така, че пряко да избира председателя си, СДС, проведе вътрешнопартийни избори. Сега при нас е новият-стар председател Мартин Димитров. Добро утро.

Мартин Димитров: Добро утро.

Водещ: Честито преизбиране. Ясни са вече резултатите, няма да има балотаж, така ли?

М. Димитров: Да. . .

Водещ: Сто процента е.

М. Димитров: Преброяването, което направихме паралелно, показа 55 процента гласували за мен, което означава 800 гласа повече от сумарния резултат на всички останали кандидати, което означава наистина, че няма да има балотаж.

Водещ: Добра новина ли е за СДС това?

М. Димитров: Така смятам. Но за мен лично означава неприбиране вкъщи, страшно много работа. Но това, което започнахме през последната година, е нещо добро и за СДС, и за България, и ни чакат още много усилия да продължим това добро нещо, общите действия вдясно и, дай боже, и доброто управление на България.

Водещ: Евгений Дайнов се е изказал вчера в един анализ, който е доста критичен. Той директно казва: СДС е загинала партия. Даже казва, не партия, а махленска свада. До една година СДС ще изчезне и отива при НДСВ. Видяхте ли този анализ и какво мислите?

М. Димитров: Призовавам г-н Дайнов и други хора да не ги говорят тези работи. Цели 4 години ги слушам. Между другото ние сме в добри отношения с него. Аз се кандидатирах за председател точно заради такива анализатори, които обясняваха, че го нямало СДС. Сега, как една партия, която е извън парламента, като НДСВ, не искам да ги обиждам, ама ги няма в парламента, всички щели да ходят при тях. Ама това е несериозно. Така, че тези изказвания показват пристрастия, показват също така и непознаване на реалната ситуация. Важното е, че България има своята дясна, истинска партия, и това е СДС. Двадесет години ни има нас. За тези 20 години сума ти народ се появиха и изчезнаха. Появиха се партии, на които сега не им помните имената. Примерно, помните ли го един Жорж Ганчев, дойде и изчезна. СДС го има 20 години, ще го има още много години. Така, че препоръчвам на всички анализатори тези неща да спрат да ги говорят. Вече и те стават несериозни.

Водещ: Смятате ли обаче, че е възможно този конфликт, който съществува със софийската организация, да разцепи в някакъв момент партията. Помня, че направихте опит тази голяма група недоволни, специално от софийската организация, да бъдат успокоени, като предложихте преди за ръководен пост, мисля, че главен секретар, Иван Сотиров. От неговия блок има много остри критики персонално към вас. Мартин Димитров напада и сплашва тези, които му задават остри въпроси, казва той. В последно време, какво ще се случи? Този конфликт, основният, който съществува, как ще приключи?

М. Димитров: Аз конфликти нямам. Ще бъда председател на всички седесари. Няма да ги деля на такива гласували за мен и останали. Подобни изказвания показват липса на истински политически тези. Но най-важното е, че направихме една хубава кампания, в която показахме на хората различни идеи за развитието на СДС. Имаше сблъсък на послания. И това, което видя България, че за разлика от всички останали партии, които избират по един апаратен начин своите председатели, при нас гласуват всички членове, в цялата страна. Това наистина е демократично и наистина ни различава от всяка друга партия в България.

Водещ: Четох, че доброто отношение, което Иван Костов има към вас, в последно време се е променило. Така ли е?

М. Димитров: Значи, вижте, не знам къде ги четете тези неща. . .

Водещ: По медиите.

М. Димитров: По-добре е направо да ме питате, защото иначе медиите такива

неща пишат, че човек като чете, трябва и всеки ден на жена си да дава някакви обяснения, нали, като чете какво пише във вестниците. И затова не трябва много сериозно да гледа на тях. Аз мога да ви кажа следното нещо. Винаги съм имал принципни отношения и с Костов, и с Бойко Борисов. Те не са претърпели някакви драматични обрати през последната година към сближаване или отдалечаване. Тези отношения се базират изключително и само на това, което има СДС като ценности. Така, че такива неща наистина няма смисъл да си говорим.

Х Х Х

Водещ: Имате ли коментар между другото за това?

М. Димитров: Трябва да се спрат тези отвличания по всякакъв начин. Не могат да продължават повече. Което показва наистина, че в България е необходима много сериозна реформа и на системата сигурност. Аз съм сигурен, че г-н Цветанов прави опити в тази насока, но още много по-голяма решителност трябва.

Водещ: Като казвате решителност, трябва ли да се позволи да се стреля на месо в ситуация, в която се прецени, че вече е в безопасност похитеният, и ако МВР наистина е по петите, и по следите, ако наистина въобще е така. . .

М. Димитров: Знаете ли, аз ще ида в друга посока. Решителността е необходима в друго нещо. Когато има знакови отвличания и няма наказани хора след това, извода, който си правят тези. . .

Водещ: Като няма хванати.

М. Димитров: . . . Да, като няма хванати, казват, ами тогава защо да не продължат? Затова е много важно да бъдат хванати хора, да бъдат наказани публично и да е ясно, че това не се толерира от държавата, държавата е категорична. Ей, това е важното да се случи - публично наказание за такива престъпления.

Водещ: Как публични?

М. Димитров: Ами, да бъдат хванати и осъдени по закон. Да е ясно, че има присъди - влезли в сила, осъдени, за кратък период от време и въпросът приключва.

Водещ: Трябва да има хванати първо.

М. Димитров: И това е сигнал. . . да, и това ще бъде сигналът към цялото общество, че такива неща не се толерират и че има категоричност. Иначе като... вече ми споменавате, първи случай, втори случай, трети случай - и нито един осъден. Е, тези хора си мислят, че са ненаказуеми, това е.

Водещ: Може би правилно си мислят? Добре, кратка реплика, ако имате, като коментар, вие като партиен лидер, за това, което стана с НДСВ. След секунди Минчо Спасов ще е гост при Марин. Имаше хора, които плачеха там, аз видях в репортажа. Вие поне малко не се ли просълзихте, че имаме, така, нова епоха за НДСВ? Казаха, царят се смени с царица. Добронамерен ли сте към НДСВ или?

М. Димитров: Значи, вижте, за мен НДСВ бяха в едно много лошо правителство, за което си понесохте отговорността с изборния резултат преди няколко месеца.

Водещ: А сега, от тук насетне?

М. Димитров: Оттук насетне те си избират пътя, това са техни решения. Както аз не искам никой да се бърка в СДС, не смятам, че и аз трябва да давам акъл...

Водещ: Вие поздравихте ли Христина Христова с избора и тя дали поздрави вас или не?

М. Димитров: Не съм я поздравявал.

Водещ: Добре, благодаря ви. Мартин Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Местят над 1300 ученици в Пловдив заради ремонти в две училища
Местят над 1300 ученици в Пловдив заради ремонти в две училища
10:49, 02.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Спокойна е ситуацията около сараите на Доган
Спокойна е ситуацията около сараите на Доган
09:49, 02.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
ЦИК се събира на извънредно заседание в 10.30 ч.
ЦИК се събира на извънредно заседание в 10.30 ч.
09:45, 02.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
След обилните валежи оглеждат речни корита и дерета в община Царево
След обилните валежи оглеждат речни корита и дерета в община Царево
09:44, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Започва временното укрепване на моста на бул. "България" към квартал "Бояна" (СНИМКИ)
Започва временното укрепване на моста на бул. "България" към квартал "Бояна" (СНИМКИ)
09:40, 02.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Проливните дъждове край Царево наводниха част от "Нестинарка"
Проливните дъждове край Царево наводниха част от "Нестинарка"
09:16, 02.09.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв
Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв
09:00, 02.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии
Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии
08:36, 02.09.2024
Чете се за: 07:27 мин.
Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
08:18, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Воден режим без вода?
Воден режим без вода?
07:42, 02.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
07:15, 02.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
06:55, 02.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Топ 24
Най-четени
Четирима полицаи застреляни в кафене в САЩ
Четирима полицаи застреляни в кафене в САЩ
Поредно заседание по делото срещу Марио Николов
Поредно заседание по делото срещу Марио Николов