НОВИНИ

В края на 2016: Събитията, които ни изнедадаха

Отива си една година, изпълнена с кризи - от бежанската до политическата. Не само за нашата реалност, но и в целия свят събитията ни предложиха разкази с неочакван край. Освен атентатите, политическите обрати също накараха кръвта ни да замръзне в неопределено очакване - а сега накъде. Вижте обзорa на събитията на 2016 в международен план, направен от Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
10:23, 17.12.2016
Чете се за: 01:56 мин.
По света
МИГРАНТСКАТА КРИЗА

И през 2016 г. бежанската криза изглежда далеч от своето решение, въпреки че броят на мигрантите в Европа намаля в сравнение с кризата през 2015 г. След като в началото на годината беше затворен т.нар. Балкански маршрут, пътят на бежанците се концентрира през Гърция и Италия. Турция, където са регистрирани близо 3 млн. бежанци, продължава да бъде буферна зона и основната защитна стена на Европа.

ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ

Опитът за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през юли и последвалите масови репресии срещу негови противници в Турция обаче доведоха до обтягане на отношенията на страната с Европейския съюз и забавяне на европейския път на Турция.

ТЕРОР И НАСИЛИЕ В ЕВРОПА

Турция продължи да бъде и мишена на атентати и нападения на "Ислямска държава" и забранената Кюрдска работническа партия ПКК, които взеха стотици жертви. Терорът не си отиде и от Европа, където "Ислямска държава" отвори свой отделен фронт. При два атентата в Брюксел на 22 март загинаха 32 невинни граждани, а повече от 300 бяха ранени. В Ница в Деня на националния празник на Франция на 14 юли 19-тонен камион нарочно се вряза в излезлите да празнуват по улиците граждани. 86 души загинаха, повече от 300 бяха ранени. Заради серията от терористични нападения, започнали още през 2015 г. в Париж, Франция продължава да е в извънредно положение.

ПОЛИТИЧЕСКА НЕСИГУРНОСТ

Не само криза на сигурността, но и политическа несигурност цари в Европа. Малцина вярваха, но Брекзит се оказа факт - на референдум през юни 52 на сто от британците гласуваха за излизането на Великобритания от Евросъюза и така поставиха бъдещето на общността под въпрос. Старият континент е разклащан от вътрешни проблеми, мигрантски и лидерски кризи, а популисти и крайно десни и крайно леви партии набират все повече популярност - такива като ПЕГИДА в Германия, Десният фронт във Франция, "5 звезди" в Италия, ЮКИП във Великобритания. Здравомислието и на лидери, и на избиратели ще бъде тествано през 2017 г. на избори в Германия, Франция, Италия, Холандия, България.

ИЗНЕНАДА В САЩ

Малцина вярваха и в Съединените щати, че на президентските избори на 8 ноември ще спечели ексцентричен милиардер. Но именно Доналд Тръмп ще влезе през януари в Белия дом като 45-я президент. Популистките му обещания и изказвания за ревизия на американската външна политика поставиха света в още по-голяма несигурност.

ИЗБОРИ В ООН

Прогнозата, че Съединените щати ще бъдат управлявани за първи път от жена, се оказа далеч от истината. Така както невярна се оказа и прогнозата, че ООН ще бъде ръководена от жена и то от Източна Европа. На изборите за нов генерален секретар на световната организация тази есен беше избран португалецът Антониу Гутериш. България, която също участваше в състезанието, се оказа извън играта, след като в последния момент смени кандидатурата си - вместо Ирина Бокова беше издигната Кристалина Георгиева. Нито една от тях не успя да спечели.

БЛИЗКОИЗТОЧНИ ВОЙНИ

И докато в Европа и Америка все пак решават споровете на избори, то в Близкия изток продължават истинските войни. Умиротворяването на Сирия не се случи тази година, така както не се случи и победата на "Ислямска държава". С помощта на американски сили иракската армия през октомври започна офанзива срещу "Ислямска държава" за стратегическия град Мосул. А в Сирия силите на Асад, с помощта на Иран и Русия, водят битка за Алепо. Изходът от двете битки в голяма степен се очаква да предопредели не само възможностите за умиротворяване на региона, но и ново раздаване на картите за влияние на Русия и Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комедийна трупа: Ако всичко ти е наред, няма на какво да се смееш
Комедийна трупа: Ако всичко ти е наред, няма на какво да се смееш
13 военни са убити при експлозията на автобус в Турция
13 военни са убити при експлозията на автобус в Турция