В навечерието на Гергьовден потребителите трябва да са изключително внимателни при избора на агнешко месо и да проверяват дали е маркирано с печата на ветеринарните служби. За това напомнят от асоциацията на овцевъдите.
Въпреки кризата и убийствената конкуренция на вносните храни, все още десетки животновъди – ентусиасти у нас предлагат легендарните гергьовски агнета за празничната трапеза.
Семейството на Мирослав Нешков от години живее в село Капиново. Оставили удобствата на градската къща и захванали бизнес с животновъдство. Започнали преди седем години с кредити, но тъй като са много упорити, задружни и неуморни постигнали добри резултати.
Мирослав не се оплаква, но всъщност, денят му започва в пет часа сутринта, дори в събота и неделя.
Мирослав Нешков – овцевъд: Сезонна е работата, само за Великден и Гергьовден се продават агнета, целогодишен пазар няма в България. Сега в момента се правят опити за износ за Катар, но тепърва започва да се работи в тази посока. През другото време от млякото се издържаме и от субсидии, продажба на животни, които са за брак.
И тази година родният пазар е залят със старо, вносно и според някои дори опасно агнешко месо. Според Мирослав много трудно клиентите могат да разпознаят свежото агнешко.
Мирослав Нешков – овцевъд: Не може да се познае по принцип. Кара се всякакво месо, те го освежават, месопреработвателите си имат технологии. Много трудно може да се разпознае освен по маркерите, които са на кланиците, българското месо е с отделни маркери, за Търново е 004 маркера. Най-добре е от фермата, директно живи агнета от фермата, гарантираме за месото. Имаме качествено, екологично чисто месо.
Живото доказателство на младия фермер е негово стадо от 75 овце, които кротко пасат из зелените поляни на село Капиново. И за да не си разваляте вкуса по празниците, вървете за агне не в магазина, а на село, казва Мирослав и допълва, че така ще добавите и една семейна разходка из красивите кътчета на страната.
Репортер: Зорница Илиева