НОВИНИ

26-годишната Славена Желязкова ще командва взвод за охрана в Афганистан

Лейтенант Славена Желязкова е първият командир - жена на взвод за охрана от българския контингент в Афганистан. Самата тя не е изненадана от този факт, защото по думите й не е от значение дали военнослужещият е мъж, или жена. "В Българската армия всички сме офицери, всички сме военнослужещи", отговаря по устав лейтенант Желязкова. Заминавам за Афганистан, за да оправдая доверието, което са ми гласували моите командири, да изпълня задачата, която са ми поставили и не на последно място да оправдая доверието на тези, които застават в строя зад мен и след шест месеца да ги върнем живи и здрави, допълва тя.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:23, 05.04.2016
Чете се за: 01:45 мин.
По света
годишната славена желязкова командва взвод охрана афганистан

Желязкова ще командва 59 военнослужещи с четири командира на отделения, всички от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Конкретната задача на взвода е охрана на КПП на летище Кандахар. Лично министърът на обраната Николай Ненчев присъства на церемонията в Карлово по изпращане на контингента.

На въпрос дали е подготвена достатъчно за тази мисия лейтенант Желязкова отговаря, че това най-добре знаят нейните командири и допълва "щом са ми гласували доверие да поема взвода означава, че съм подготвена". Взводът има както чисто теоретична подготовка, така и на полигоните в Марино поле и в Анево. Тя бе достатъчна продължителна и отговаря на изискванията за професионални военнослужещи, допълва Славена.

Славена Желязкова е само на 26 години и е професионален войник от 2014 година, след като завършва с отличен Национален военен университет във Велико Търново. Излиза от военния университет със специализация "Мотопехота и танкови войски" - много тежка, дори и според мъжете, специалност. Тя е от Ловеч и има брат, който също е свързан с армията.

И преди, и днес лейтенант Желязкова се възхищава от колегите си, които са били вече с униформа, когато тя все още е била във военното училище.

"Искам да работя с тях, искам да правя, каквото правя в момента - да водя занятие и съм сигурна, че жената има своето място и извън канцеларията. Хората не трябва да се определят като мъже или жени, да се делят на млади и стари, а на хора, които си вършат работата с желание, с хъс и на такива, които не искат нищо да правят", казва Славена Желязкова.

"Аз правя това, което обичам и обичам това, което правя и съм щастлива, категорична е младата дама. В 61-ва Стрямска механизирана бригада командва механизиран взвод. Взема решение да бъде част от Българската армия ненавършила 20 години, но осъзнава какво е армията от малка и не пропуска парад на 6 май. А откакто България участва в задгранични мисии иска да бъде част от тях, защото по думите й "по този начин човек може да провери какво е научил, защото едно е в България да водиш подготовката си, а съвсем друго да я провериш в реална среда".
Лейтенант Желязкова е малка, слабичка и човек има чувството, че пълното бойно снаряжение ще я смаже. Тя е упорита и за това има своя теория "снаряжението тежи за този, който го носи без желание". За себе казва, че автоматът й е нейната любов и го носи с желание и кураж. Изпълнявам това, което ми казаха, когато ми го даваха - "Пазя оръжието си в мир, за да ме пази то в боя".

На въпроса как е приета от подчинените си, всичките мъже - лейтенант Желязкова отговаря, че ако за миг си е помислила, че те няма да я приемат добре, нямало да застане отдясно като техен командир. Знам, че те ми имат пълно доверие и аз заминавам с тях, защото и аз им имам доверие, твърди взводният командир лейтенант Желязкова.

"Заради тези хора си струва всяко едно усилие, всяка една стъпка, която правят. Заради тези млади хора си струва да направим всичко възможно и да им дадем шанс, за да променим облика на Българската армия и виждате, че вече се случва", каза министърът на отбраната Николай Ненчев. Той им пожела спокойствие по време на мисията и "да не бъркат силата с мъдростта."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Денят започва: Версиите за побоя над шефа на ортопедията в Св. Анна
В "Денят започва": Версиите за побоя над шефа на ортопедията в "Св. Анна"
Евродоклад: България е сред лидерите в производството на амфетамини
Евродоклад: България е сред лидерите в производството на амфетамини