НОВИНИ

Лютви Местан: Ние генерираме стабилност

Няма съмнение, че в господин Доган е синтезирана огромна публична енергия. И неговата зрялост на политик, философ се състои именно в това, че той неизменно насочва тази огромна публична енергия в посоката на националния интерес.

лютви местан генерираме стабилност
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:49, 21.05.2010
Чете се за: 06:26 мин.
У нас

Няма съмнение, че в господин Доган е синтезирана огромна публична енергия. И неговата зрялост на политик, философ се състои именно в това, че той неизменно насочва тази огромна публична енергия в посоката на националния интерес.

И затова би било безкрайно елементарно тезата му, че без ДПС няма стабилно управление, да се сведе до някаква заявка за участие във властта. Това зяви в студиото на Панорама Лютви Местан, зам.-председател на ДПС.

По отношение на толерантността ние имаме самочувствието, че сме заложили един много изпреварващ времето си модел, който спести на България много страдания, през които преминаха редица балкански народи, каза още той.

Лютви Местан:
- Ние генерираме стабилност. Не само, когато участваме пряко в управлението на страната. Тезата на г-н Доган с цялата условност и риска да се опитаме да го тълкуваме в точно това студио, за мен е по-скоро една косвена оценка за качеството на днешното управление... Аз не смятам, че е възможно качествено управление, а от там и легитимно в международен план управление с прякото участие на Атака. За съжаление управлението на ГЕРБ е в пряка зависимост от Атака. И тази зависимост, г-н Василев, ще расте толкова повече, колкото сините се еманципират от това управление. А те ще стоят все по-алтернативно и все по-далече от тази власт. Нямат друг избор. Наближават избори, ще го направят заради собственото си оцеляване. За съжаление обаче тази растяща зависимост на ГЕРБ от Атака и колкото повече сините се отдалечават, толкова по-плътна ще е прегръдката между ГЕРБ и Атака. Проблемът е да не допуснем в тази здрава прегръдга между ГЕРБ и Атака да се задуши демокрацията в България. Затова са пълни стадионите и площадите и затова нашето лого на майските събития тази година е, че без права и свободи няма демокрация, няма сигурност.

Още при откриването на парламента ДПС са заявили, че ГЕРБ трябва да избира между политика на съгласие и засилване на силовите елементи. За съжаление те са избрали втория вариант като припознаха в ДПС универсалния виновник и тази политика продължава вече 9 месеца, каза още Местан.

Пълен текст на интервюто!

Водещ Бойко Василев: Лютви Местан, заместник-председател на Движението за права и свободи. Добър вечер.

Лютви Местан: Добър вечер.

Водещ: Ще стигнем и до тази тема, но по обратен ред. Сега искам обаче с друго да почна. Онзи ден в Джебел Ахмед Доган попита защо не ни обичат и сам си отговори - защото сме изпреварили времето. Знаете ли какво ми напомня тази реплика, г-н Местан? Нямате представа.

Л. Местан: Трудно ми е да гадая.

Водещ: Вечния оплак на българския политик, че като постои малко на власт, не го разбират.

Л. Местан: Сега вече ми отключвате асоциации. Мисля 2001 г., далечната, когато един политик каза, че не е разбран от народа и ще продължава да стои горе на пиедестала, докато народът узрее до неговите идеи. Много по-различна е тезата на г-н Доган. И понеже ме впечатлихте с анонса за участието ми във вашето студио...

Водещ: Любов и омраза.

Л. Местан: ДПС - любов и омраза...

Водещ: Война и мир.

Л. Местан: ...се замислям кое прави възможно използването на тези откровено емотивни категории, когато се търси образът на ДПС в политиката.

Водещ: Ами Ахмед Доган.

Л. Местан: Вижте сега, вярно е, че връзката ни с избирателите е един доста сложен микс, ако щете, между рацио и емотивност. Не възразяваме да я определите тази връзка и като любов. На тази основа вероятно можем да обясним и омразата на опонентите ни. Но що се отнася до избирателите, тези дни на майските събития площадите и стадионите на Родопа и на Лудогорието са пълни. На 19 май тази година имаше много повече хора. Бяха чули, че Доган ще дойде при тях. Разказът ми, г-н Василев, никак не е случаен. Опитвам се да отговоря на въпроса ви, защото няма съмнение, че в г-н Доган е синтезирана огромна публична енергия и неговата зрялост като на политик, философ се състои именно в това, че той неизменно насочва тази огромна публична енергия в посоката на националния интерес и затова би било безкрайно елементарно тезата му, че без ДПС няма стабилно управление, да се сведе до някаква заявка за участие във властта.

Водещ: Не, г-н Местан, за Ахмед Доган ли говорите или за Хегел в момента?

Л. Местан: Аз говоря за г-н Доган и за тезата му от Джебел, че без ДПС е трудно мислимо стабилното управление.

Водещ: Но че е изпреварил времето си. Тук е...

Л. Местан: Самият факт... за ДПС е, че се опитва да бъде минимум в крак с времето. А по отношение например на модела на толерантността ние наистина имаме самочувствието, че сме задали един изпреварващ модел, който спести на България много страдания, през които минаха редица балкански народи. И когато говорим за ДПС и за стабилността обаче, бих искал още веднъж да подчертая факта, че ние генерираме стабилност не само когато участваме пряко в управлението на страната.

Водещ: Да, ама искате да участвате в управлението.

Л. Местан: Напротив.

Водещ: Е какво друго е това, че без ДПС няма управление?

Л. Местан: Тезата на г-н Доган с цялата условност и рискът да се опитаме да го тълкуваме точно в това студио за мене е по-скоро една...

Водещ: Да, тълкуваме Хегел по-скоро.

Л. Местан: ...една косвена оценка за качеството на днешното управление. И аз бих ви попитал стабилна ли е днешната власт. Ако, разбира се, възприемем стабилността на управлението като аритметически сбор от подкрепящите кабинета парламентарни гласове, тази власт може и да ви изглежда стабилна, но според нас стабилността зависи от легитимността на политиките, т.е. от качеството на партиите, които представляват една или друга управляваща коалиция. Аз не смятам, че е възможно качествено управление, а оттам и легитимно в международен план управление, с прякото участие на "Атака". За съжаление управлението на ГЕРБ е в пряка зависимост от "Атака" и тази зависимост, г-н Василев, ще расте толкова повече, колкото сините се еманципират от това управление, а те ще стоят все по-алтернативно и все по-далече от тази власт, нямат друг избор. Наближават избори, ще го направят заради собственото си оцеляване. За съжаление обаче и тази растяща зависимост на ГЕРБ от "Атака" и колкото повече сините се отдалечават, толкова по-плътна ще е прегръдката между ГЕРБ и "Атака". Проблемът е да не допуснем в тази здрава прегръдка между ГЕРБ и "Атака" да се задуши демокрацията в България. Затова са пълни стадионите и площадите и затова нашето лого на майските събития тази година е, че без права и свободи няма демокрация, няма сигурност.

Водещ: Не. Без ДПС да е на власт, пак повтарям.

Л. Местан: Мисля, че отговорих на този въпрос вече. Би било елементарно в тезата на г-н Доган за необходимостта да се генерира стабилност и че ДПС е моделът за генериране на стабилност, да се припознае някакво властово намерение.

Водещ: Не искате да...

Л. Местан: Опазил ни господ от участие в властта.

Водещ: Ама и там не ви искат май.

Л. Местан: Това е проблем на управляващите. И аз ще ви кажа как е възможно в условия на криза да се проявява политическата отговорност на една партия, която търси партийната си идентичност именно като стабилизиращ страната фактор и когато е в управление, и когато е в опозиция. Още при откриването на парламента ние казахме, че тази власт трябва да избере между два пътя - или да води политика на съгласие, или да засили силовите елементи в управлението на страната.

Водещ: И какво избра тя?

Л. Местан: За съжаление избраха второто. За съжаление припознаха в ДПС универсалния виновник и тази политика продължава вече 9 месеца.

Водещ: Това ваше мнение не се ли засилва, колкото повече разкрития за предишната власт има, колкото повече се говори за хонорара, за "Цанков камък" и какво ли не още. Колкото повече ваши хора са викани в прокуратурата, толкова пък повече вие почвате да изнасяте критики срещу управлението, включително чак до Брюксел.

Л. Местан: Междупрочем въпросът за проверките е много интересен и бързам да заявя, че ние не бихме имали нищо против проверките, които се осъществяват не само от съдебната власт, но и от изпълнителната власт. Междупрочем от близо 650 проверки, които в момента текат в общините, управлявани от кметове, избрани от листата на ДПС, около 90 процента са инициирани от органите на местната власт. Има случаи на повтаряне на един и същ казус от 7, 8 до 13 органа на местната власт. Това е ярък пример за политическа тенденциозност на тези проверки. Кърджали... кметът на Община Кърджали е проверяван 110 пъти. Кметът на Община Кирково тия дни му почна 45-ата проверка. Само на няколко километра по- на юг е община Златоград. Там няма нито една проверка просто защото кметът не е от ДПС и е избран от листата на управляващата партия.

Водещ: Принципни позиции ли защитавате или защитавате своите хора по общините и мандатните органи, г-н Местан?

Л. Местан: Аз мисля, че току-що отговорих именно на този въпрос. Нито един наш кмет, нито един наш кадър в... независимо къде в йерархията на властта се намира, няма самочувствието да бъде недосегаем. Онова, което ни притеснява, е политическата пристрастност, избирателността, тенденциозността, която стои зад тези проверки, и целта, г-н Василев, става все по-ясна. Наближават изборите и според нас се трупат основания непосредствено преди изборите немалка част от тези проверки да прераснат в досъдебни производства, а в навечерието на изборите защо не и в съдебни производства, за да се стигне до служебно елиминиране на силни кандидати за кметове. Това, ако тези ни съмнения... за нас те не са съмнения и все пак тези предположения, ако се потвърдят, това означава, че управлението на страната не просто е засилило силовите елементи на управлението, а вече е отишло отвъд допустимите граници, вече е нагазило в полето на правата и свободите, които са във фундамента на демократичното гражданско общество.

Водещ: Добре. Добре, аз накрая искам да ви попитам по тази основна тема, която върви като червена нишка в предаването, нали вие сте човек образован, знаете тази притча за Йосиф в Библията, в Корана я има също, само че се казва Йосеф, за седемте богати години и след това седемте бедни. Защо през седемте богати години, когато в България имаше пари, когато в България вие бяхте на власт, не вложихте тези пари в интелект, а отидоха те... Защо тогава интелектът на нацията, културата на нацията, образованието не получиха този мощен тласък, който даде...

Л. Местан: Истина е, истина е, че редица български правителства са длъжници на... по отношение на реформите в образованието и науката. И по време на нашето управление България изоставаше значително от средните показатели за разходи от брутния вътрешен продукт, за наука, научни изследвания, за иновации. И все пак ние през последните две години от управлението си... например успяхме да предвидим във фонда за научни изследвания близо 100 млн. От 17 млн. предходната година до цели 100 млн. Успяхме да достигнем едни стойности от около 0.6 процента от брутния вътрешен продукт. За тази година за съжаление средствата за наука и научни изследвания са само 0.3 процента. Ако вярно прочетем стратегията на Барозу "Европа 2020", там ще видим, че образованието и науката не са просто един от приоритетите, а спокойно могат да бъдат определени като приоритет на приоритетите. Те са поставени не случайно на първо място. Европа си поставя амбициозната задача да достигне в средносрочна перспектива стойности от 3 процента от брутния вътрешен продукт на страните членки разходи само за иновации, за научни изследвания. Каква е политиката на България? Когато Барозу ни казва, че именно защото е криза, трябва да се харчи повече за образование и наука, за да преодолеем кризата и Европа да стои добре в глобалната конкуренция с Америка и с Изтока, тук, в България, чуваме, включително, за съжаление, от министъра на образованието и науката, понеже е криза, трябва да орязваме бюджетите на висшите училища. Извинете, по- съм склонен да вярвам на Барозу, който надявам се, че ще ме...

Водещ: Добре.

Л. Местан: ...извини за това сравнение.

Водещ: Добре. Аз ви благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Ген. Мутафчийски да бъде награден с военен орден, предлага правителството
Ген. Мутафчийски да бъде награден с военен орден, предлага правителството
22:57, 04.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Освободен е директорът на полицията в Бургас
Освободен е директорът на полицията в Бургас
22:41, 04.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Изпращаме Иван Гарелов на 7 септември
Изпращаме Иван Гарелов на 7 септември
22:06, 04.09.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Президентът удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения
Президентът удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения
21:50, 04.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите
21:37, 04.09.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
Трамвай дерайлира и причини катастрофа в "Княжево"
21:18, 04.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
21:05, 04.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
20:53, 04.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
Предложение: Банките да не начисляват такси за сметките
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
Купуваме 20 нови влака, идват до две години, обеща правителството
20:30, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България
20:18, 04.09.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Транспортните фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България
Транспортните фирми в Гърция и Турция търсят начини да заобикалят България
20:07, 04.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Румен Леонидов: 24 май е празник на духа
Румен Леонидов: 24 май е празник на духа
Симеон Дянков: Трябва да имаме търпение
Симеон Дянков: Трябва да имаме търпение