Заради летните жеги, ветеринарните инспектори в Благоевград започнаха масови проверки в заведенията за хранене и в търговските обекти. Проверява се при какви условия се предлагат и как се съхраняват хранителните продукти в горещините. От началото на годината до сега инспекторите са съставили 150 акта за нарушения.
Заради летните жеги, ветеринарните инспектори в Благоевград започнаха масови проверки в заведенията за хранене и в търговските обекти. Проверява се при какви условия се предлагат и как се съхраняват хранителните продукти в горещините. От началото на годината до сега инспекторите са съставили 150 акта за нарушения.
В заведенията за обществено хранене ветеринарните инспектори проверяват местата за съхранение на продуктите от животински произход, къде се приготвят, както и как се предлагат. В търговските обекти се следи и за преопаковането и нарязването на храните и какви места са определени за продажбата им. При проверките е установено, че най-често се предлагат продукти с изтекъл срок на съхранение.
Д-р Мария Тодева, нач. отдел в ДВСК-Благоевград:
– Лошо хигиенно състояние на хладилните съоръжения, където се съхраняват храните от животински произход, неспазване на температурния режим на съхранение на храните от животински произход, предлагане на храни без здравна и идентификационна маркировка.
От ветеринарната инспекция съветват хората, когато купуват храни от животински произход от търговските обекти да проверяват сроковете за съхраниение и имат ли етикет.
Репортер:
– Сега в горещините към кои продукти трябва да бъдем по-бдителни?
Д-р Мария Тодева, нач. отдел в ДВСК-Благоевград:
– Ами най-вече към яйцата, яйчените продукти, въобще всички храни от животински произход се нуждаят от контролиран режим на съхранение.
След като закупите продуктите побързайте да ги занесете вкъщи и да ги сложите в хладилник, съветват още инспекторите.