След повече от година протакане най - сетне е готов Българският държавен стандарт за българското кисело мляко.
След повече от година протакане най - сетне е готов Българският държавен стандарт за българското кисело мляко.
Днес земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че до 2 седмици на пазара ще се появят кисели млека със съответното лого и надпис Българско кисело мляко. До сега само 2 наши фирми имаха патент за производството му.
94 % от българите ежедневно купуват кисело мляко и това е най - търсеният млечен продукт у нас.
Връща се вкусът на традиционното българско кисело мляко, който помним от преди години. За закваската му ще се използва бактерията лактобацилус булгарикус, което значи, че ще се разваля бързо и няма да има трайност месец, та и повече.
Ще се отличава и по това, че ще е от свежо прясно мляко, без сухо мляко, сгъстители, оцветители или консерванти. Връща се стъклената и керамичната му опаковка, а в магазина ще бъде на отделен щанд.
2 наши фирми и в момента произвеждат кисело мляко по БДС. Те няма да повишават цената му, но това не важи за останалите.
Димитър Зоров- председател на Асоциацията на млекопреработвателите:
- Значи въвеждането на БДС не е основание за вдигане на цените от производителите, които и до сега са правели мляко по БДС. Всички останали обаче, които до сега са използвали това име, но не са използвали типичните съставки - сигурно ще повишат цените.
За качеството на млякото и занапред ще отговарят ветеринарните инспектори, които ще взимат проби. До 2 седмици министър Найденов обеща да се направи реформа сред лабораториите, така че да може да се проследява съдържанието на сухо мляко в млечните продукти.
Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
- Потребителите ще решат дали да си купят мляко по БДС или мляко с отклонения. Правото на избор е това, което целим. Нека да е ясно: По БДС за храните кисело мляко за 9 ст. не може да има, нито кренвирши за 2,20 лв. и хляб за 18 ст. Това искаме да кажем на потребителите.
До месец ще бъде готов БДС за бялото саламурено сирене, а до края на август - и за местните продукти. В момента някои колбаси съдържат до 70 % соя.
Правителството осигури близо 25 млн. лева за "Топъл обяд" до септември 2026 г.
"Българската Коледа" и Георги на 11 - история за думите, борбата и вярата