НОВИНИ

Симеон Дянков: Състоянието на българската икономика е все по-здравословно

Състоянието на българската икономика е все по-здравословно, от април нашият износ се развива много добре, за м. юли - 45% растеж спрямо юли 2009 г., каза министърът на финансите Симеон Дянков в студиото на „Панорама".

симеон дянков състоянието българската икономика все здравословно
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:02, 10.09.2010
Чете се за: 11:39 мин.
У нас

Състоянието на българската икономика е все по-здравословно, от април нашият износ се развива много добре, за м. юли - 45% растеж спрямо юли 2009 г., каза министърът на финансите Симеон Дянков в студиото на „Панорама".

От юли и цялото промишлено производство вече е на плюс спрямо предишната година. От август и секторът на услугите вече е на плюс, съобщи финансовият министър.

Макроикономическите показатели вече се подобряват по всички основни параметри, а икономиката като тръгне, ще тръгнат и доходите, поясни Симеон Дянков.

България е единствената държава от Европейския съюз с положителна перспектива съгласно Муудис, единствената от 27, подчерта основанията си за оптимизъм министър Дянков.

Пълен текст на интервюто с министър Дянков!

Водещ Бойко Василев: Сега добър вечер на министър Симеон Дянков.

Симеон Дянков: Добър вечер.

Водещ: Хайде да премерим температурата на българската икономика в момента, в какво състояние е тя?

С. Дянков: Все по-здравословно. От април нашият износ се развива много добре. За юли месец примерно 45 процента растеж спрямо юли 2009 г. От юли месец цялото промишлено производство вече е на плюс спрямо предишната година. Август месец и секторът на услугите вече е на плюс спрямо миналата година. Макроикономиката, с други думи, макроикономическите показатели вече се подобряват по всички основни параметри, а икономиката като тръгне, ще тръгнат и доходите нагоре.

Водещ: Не е ли като мечка, заспала в гората, там зимен сън да спи икономиката?

С. Дянков: Ако беше като мечка, тогава "Стандарт енд пуърс" и "Мудис", и "Фич" нямаше да ни дават такива положителни перспективи. А те, понеже гледат по целия свят, по цяла Европа, могат да правят сравнения.

Водещ: Ама, то май целият свят се оправя, г-н Дянков, а не че някакви усилия има.

С. Дянков: Напротив, България е единствената страна в ЕС с положителна перспектива съгласно "Мудис", единствената от 27.

Водещ: Вие пак звучите оптимистично. Бяхте първо обещали, че ще има осезаеми резултати до април. После казахте, че ще има подобрение и да се върнем от море...

С. Дянков: ... април износът ни започна да се пък покачва с 25-30 процента, стигна вече до 40-45 процента.

Водещ: Казахте, че ще усетим подобрение, като се върнем от море, а нещо не сме го усетили освен това, което казвате, но това са макроикономически параметри.

С. Дянков: Но зад тях стои и живата икономика. Като има добър износ, промишлеността върви добре. Цялата промишленост като тръгне, това означава, че в някои сектори и вътрешното потребление върви добре. Услугите като тръгнат, това означава, че не само туризмът, а и други услуги вече вървят добре. Строителството почна добре да се оправя юли и август, това е главно заради магистрала "Тракия", но и всичките второстепенни пътища, които това правителство строи. Просто зависи не само от нашата икономика, а и от европейската икономика. Така че ние гледаме нашите данни, но гледаме много и какво става в Германия. За радост и там нещата се оправят.

Водещ: Това да не е от мощите на Иван Кръстител да е станала тая работа? Както и доста иронично... аз не знам, не беше много ласкателно това заглавие сякаш на "Уолстрийт джърнъл".

С. Дянков: Но хубаво е да влизаме в "Уолстрийт джърнъл" и с мощи, а не само с, както е било в предишни години, с корупция и с мафия. Така че е хубаво, че България вече се споменава и с този тип хубави за мен новини. Мощите са само една част от едно прекрасно културно-историческо наследство, което България има. Трябва да го разработим добре. Като се разработи, не само ще се гордеем с него, а и ще печелим от него. Това и сигурна инвестиция.

Водещ: Как така тия мощи печелят, г-н Попконстантинов? Тука някакво чудо ли има, какво има? Аз се шегувам, в смисъл иронизирам през цялото време, защото не намерих много голяма симпатия в това заглавие към нас.

Казимир Попконстантинов: Нека да оставим заглавието за журналиста. Но конкретно ме попитахте за мощите. Да, наистина мощите помагат. Скептиците ще кажат как помагат? Ами, човек трябва да отиде в Созопол и сам да види за месец и половина, два Созопол живна. Икономиката в Созопол живна. Защо? Защото поклонниците са не по-малко от 500 до 1500 почти всеки ден.

Водещ: Добре, щом казвате, че е така, значи е така. Аз искам обаче друго да ви попитам. Вчера чухме шокиращо оптимистични прогнози за изпълнение на приходите от ДДС. Че откъде изведнъж се взеха такива приходи?

С. Дянков: Показва, че като се правят реформи, се правят сериозни реформи, това е главно в системата на митниците, те вече дават ефект, след известно време, след месеци, но дават ефект. И вече е факт това, че и за юли, и особено за август, вече в митниците ДДС е преизпълнено с близо 17 процента. Трябват реформи.

Водещ: Не се ли залъгваме, не се ли залъгваме със стъкмистика, г-н Дянков? Това не са ли чисто...

С. Дянков: Цифрите са такива и те, особено в митниците, където зависи от внос и износ, нали, не е само наша статистика, а е статистика и от нашите партньори.

Водещ: Добре, а защо обаче това, което вие обещавахте - че вдигането на акцизи ще напълни хазната, то не го прави. Говорехме...

С. Дянков: Прави го, вижте, че почнаха да се качват постъпленията - и от акциза за цигари вече през месец август върви добре, алкохолът върви все по-добре, всъщност сме вече на преизпълнение. Просто трябва време, за да улегнат всички тези реформи.

Водещ: В сравнение с какво е по-добре само?

С. Дянков: С предишната година и вече и с плановете за тая година.

Водещ: Да, ама предишната година не беше ли пак при вашето правителство или бъркам?

С. Дянков: Ами, спомняте си кога дойдохме - на 27 юли.

Водещ: Половината, хайде така да кажем, добре.

С. Дянков: Да кажем.

Водещ: Добре, парите от здравните ни вноски, те ли крепят бюджета, бюджетната стабилност?

С. Дянков: Не, те отиват или се използват, или отиват в резерва за БНБ. Бюджетната ни стабилност е стабилна, понеже имаме добра фискална политика и я водим от самото начало на това управление. И затова ни казват браво, и "Стандарт енд пуърс", и "Мудис", и всички останали външни наблюдатели.

Водещ: Обаче хората не казват браво сякаш. Те по някакъв начин смятат, че това неразплащане с фирмите от миналата година е започнало един цикъл на неразплащане изцяло от държавата, който е изправил икономиката пред пропастта. Не стана ли така?

С. Дянков: Разбира се, това го е имало и преди, и факт е, че икономиката от последното тримесечие на миналата година върви нагоре, в смисъл все по-малко и по-малко е спадът, за последното тримесечие, второто, на тая година - минус 1.4. За следващото, това тримесечие, което сме, очакваме вече положителен растеж.

Водещ: Кърпите дупки в здравеопазването или правите реформа, да се върнем?

С. Дянков: Прави се и е много трудна реформа. Последната реформа е била преди 10 години, 2001 г. Оттогава две правителства нищо не са направили и ние сега с много, много усилия и с някакво закъснение, което вече сме признали, се опитваме да правим тези тежки и вече закъснели с много реформи. Но междувременно до края на тази година ние трябва да осигурим достатъчно финансов ресурс. И на втората ни среща с лекарския съюз, с представители на пациентски организации и т.н. изчислихме, че ако още допълнително 65 милиона сложим до края на годината, това е от националния бюджет, това ще бъде достатъчно до края на годината здравеопазването да има достатъчно финансов ресурс.

Водещ: Обаче опозицията обмислят вот на недоверие. Един от вариантите е точно здравеопазването. Как така, ако всичко е толкова розово, те ще ви атакуват точно там? Значи нещо не върви.

С. Дянков: В здравеопазването, както казах, последната реформа е била преди 10 години. Първият вот на недоверие при Станишев проверете какво е. Също здравеопазване. Това е, просто цялото ни здравеопазване е болно и понеже е било болно вече десетилетия, може би две, трябва много, много крути реформи да станат. Почнали са, някои се забавиха, но ние трябва да ги свършим и ще ги свършим. И тогава, тогава вече ще има признание за това, но не става за ден-два.

Водещ: Сега, няколко разминавания само да уточним от последните новини от седмицата. Вие искате да вдигате ДДС за туризма на 14 процента, премиерът казва - не повече от 9. Кой ще надделее сега?

С. Дянков: Той вече има последните ни изчисления. Това е било дебат още края на 2006 г., началото на 2007 г., като България е влизала в ЕС. Тогава всъщност се е обсъждало в парламента 14 процента и за организираните туристи, което сега е 7, и за неорганизираните, което сега е 20. Ние изчисляваме, това не е да пълним бюджета, това е просто да се съобразим с ЕС, за да не ни наложи голяма глоба в следващата година. И ние искаме да направим така, че хем бюджетът да не губи, хем туроператорите и въобще туризмът ни да не губи. Изчисленията са някъде там, 9.5-10 процента. Групата на ГЕРБ смята, че понеже сме в криза, излизаме вече от криза, по-ниската цифра е по-добра. Съгласни сме с това и ще предложим 9 процента.

Водещ: Девет процента. Има си хас да бяхте казали, че няма да стане това, което премиерът иска.

С. Дянков: Не, на много предишни дискусии сме имали и сме побеждавали просто със силата на анализа, такъв е анализът. В случая обаче анализът показва, че, за да не загуби нито туристическият бизнес като цяло... Всъщност от това печелят малките хотели, хотелите в Монтана, Ловеч, Лом и т.н., където са главно неорганизирани туристи, български семейства, които отиват. Сега от 20 процента данък ще отидат на 9 процента данък. Това ще е голям плюс за селския туризъм примерно.

Водещ: И още едно несъглание. Тотю Младенов, социалният министър, иска да вдига минималната заплата, вие не искате. Тука какво ще стане сега?

С. Дянков: Почнаха дискусиите за бюджет 2011 г. Знаете, че всеки министър, и това, разбира се, е точно за това - те са министри по определени ресори, иска нещо, което според тях е добре за техния ресор. Аз обаче като финансов министър на България се грижа за цялата финансова стабилност и от тази гледна точка е може би не само хубаво и полезно, но и необходимо да има такива дискусии, преди да влезе бюджетът в НС, за да се види кое е добро за всички.

Водещ: Но вие накрая ще кажете не, нали?

С. Дянков: Накрая, ако сметките излиза, че трябва бюджетът пак да е натоварен с допълнителни разходи, ще кажа не.

Водещ: Мистър Не, Дянков е Мистър Не.

С. Дянков: Не само Дянков, всеки финансов министър е така и ние може би заради това, финансовите министри се срещат най-много от всички министри в ЕС. Ние се срещаме средно по 16 пъти на година, някои министри се срещат само по веднъж.

Водещ: Г-н Дянков, все пак не трябва ли да сменим тотално философията в кризата? Вместо отвсякъде нещо да пестим и да свием, не трябва ли да вложим нещо и да правим нещо в тая икономика?

С. Дянков: И ние го правим и го правим в няколко приоритетни направления - инфраструктура. Ние строим за една година повече инфраструктура, отколкото за последните четири-пет години. И не само магистрала "Тракия", "Марица", "Струма", строим второстепенни пътища - 16 проекта започнаха само в последния месец. Аз всъщност бях на един от тях в Асеновградско. Строим инфраструктура - това е хубаво и за туризъм, това е хубаво за производство, това е хубаво всъщност и за здравето на хората, за да не се чупим ние по пътищата, лошите пътища, на страната. Това, разбира се, е една тема. Оттам има и други теми - електронно правителство вече работи много активно, държавна реформа, администрацията, следващата стъпка ще бъде електронно правителство. Пак да стане и по-евтино и по-лесно на хората за услугите.

Водещ: Чакайте, че Георги Кадиев нещо си погледна в книжата, вие като почнахте да говорите така, и сигурно има реплика.

Г. Кадиев: Много работи си погледнах. Много от цифрите, които каза г-н Дянков не се верни.

Водещ: Кое например не е вярно?

Г. Кадиев: Например не е вярно това, че има подобряване на приходите на акцизи и на данък добавена стойност тази година спрямо миналата година. Напротив, за първите шест месеца имате спад от 20 процента и в двете нива.

Водещ: Не, той говори за сега.

Г. Кадиев: За кога сега?

С. Дянков: Аз говорих за юли и август, и бях определено точен. Вие, ако просто нямате последните данни, е хубаво да се... да ги имате.

Г. Кадиев: За първите... аз ги имам до края на юли - хубаво, тъй като другите не са публикувани. Но за първите шест месеца имате изпълнение на акцизите 37 процента от намаления вече годишен план, нали така, съгласен сте.

С. Дянков: И ще го изпълним над 100 процента, както казах не само аз...

Г. Кадиев: Абсурд.

С. Дянков: ... а и г-н Танев и г-н Краси Стефанов...

Г. Кадиев: По акцизите. Искате ли да се обзаложим? Говорим за акцизи - оставете г-н Краси Стефанов. Това е НАП, те нямат нищо общо с акцизите. Искате ли да се обзаложим, че вие няма да изпълните акцизите. Аз излизам от политиката...

С. Дянков: Акцизите за алкохол вече са над 100 процента. Акцизите за...

Г. Кадиев: Оставете алкохола, говорим за...

С. Дянков: А сега почваме да оставяме, оставяме...

Водещ: За кой акциз се хващате...

Г. Кадиев: Г-н Дянков, алкохолът е 8 процента от общия размер на акцизните приходи...

С. Дянков: Горивата също ще се изпълнени на 100 процента.

Г. Кадиев: Горивата също са 50 процента, цигарите в момента по всички разговори, които ние имаме с цигарените компании, ако 2007 година по техни оценки, пак казвам, които, разбира се, са неофициални, черният пазар е бил 12 процента, в момента отива над 40 процента вече. Къде е тази реформа в митниците? Че в митниците останаха само служители на МВР. Там няма един митничар в момента с трън да се завъртиш, да ти реши един казус - няма кой.

С. Дянков: Има много добри митничари. Има много добри митничари, които си...

Г. Кадиев: А къде са? Отидоха да работят в Украйна. Отидоха да работят в Косово. Аз мога да ви кажа 10 имена на най-добрите експерти на Агенция "Митници". Вярно е, някои останаха, само че са набутани в ъгъла и никой не ги пита.

С. Дянков: Главната секретарка е 15-годишен служител в митниците. Директорите са с по 15 години стаж в митниците. Тези, които се провиняваха, вече не са там.

Г. Кадиев: А директорът на Агенция "Митници", заместник-директорът? Един, който беше митничар, тръгна си преди две седмици и не знам защо.

С. Дянков: Чакайте до следващите няколко дни и ще видите неговия заместник кой ще бъде - също отличен митничар.

Г. Кадиев: Какъв беше смисълът...

Водещ: Г-н Кадиев, само без да кадруваме в митниците. Кажете какво мислите по принципния въпрос...

Г. Кадиев: Не, не, аз... Мисля...

Водещ: Философията за излизане от кризата. Мисля, че това хората... да не стигаме до детайлите. Кажете философията за излизане от кризата одобрявате ли или не. Това, което каза министър Дянков току-що.

Г. Кадиев: Не, не я одобрявам. Министерството на финансите направи няколко изключителни грешки. Първата грешка беше забавянето на възстановяване на данък добавена стойност. Бяха стигнали до 800 милиона лева февруари месец тази година...

С. Дянков: Което беше стигнато и при вашето правителство във всяка предишна...

Г. Кадиев: Не при нашето максималното беше 600 милиона лева. Аз съм...

С. Дянков: В момента сме на 200 милиона, най-ниското невърнато ДДС...

Г. Кадиев: Така да е, но...

С. Дянков: ... от 2005 година. При вашето правителство вие нито един месец не сте го постигнали това.

Г. Кадиев: Г-н Дянков, заради вашето желание да кажете "аз съм най-добрият министър на Европа" всъщност запушихте икономиката. Първо, с това невъзстановяване на ДДС за 2009 г.

С. Дянков: Питайте гърците, питайте румънците, питайте сърбите, те ще кажат нещо друго.

Г. Кадиев: Между другото преди малко споменахте, че имало ръст, което е било намаляване на спада на икономиката. Извинявайте, но от цялата еврозона, Гърция е единствената държава, която има отрицателен ръст на брутен вътрешен продукт за първите шест месеца на тази година.

С. Дянков: И Румъния, разбира се, и някои други държави.

Г. Кадиев: И България, задължително. Кажете ми...

С. Дянков: Нали казахте, че само Гърция, сега признахте и Румъния и някои други държави.

Г. Кадиев: Говорихме за еврозоната, нали. Правим разлика между държави, които са в еврозоната и които не са. Така, кажете ми, вие сте заложили в бюджета, в актуализацията, която направихте преди месец или два месеца, един процент ръст на ББП през тази година.

С. Дянков: Да.

Г. Кадиев: За първите три месеца колко е спадът?

С. Дянков: Три цяло и шест процента.

Г. Кадиев: За вторите три месеца колко е спадът?

С. Дянков: Едно цяло и четири процента.

Г. Кадиев: Колко процента ви трябва ръст, за да направите един процент на годишна база?

С. Дянков: Толкова, колкото ще бъде.

Г. Кадиев: Три цяло и три процента ви трябва третото тримесечие...

С. Дянков: Поканете ме в началото на януари и ще си говорим.

Г. Кадиев: ... шест процента ви трябва четвъртото тримесечие.

С. Дянков: Не, това не са изчисленията.

Г. Кадиев: ... да ги постигнете съществуват ли?

С. Дянков: Не са това изчисленията. Поканете ме в началото на януари и ще видим.

Г. Кадиев: Това са примерни изчисления.

Водещ: Добре.

Г. Кадиев: Със сигурност няма да имате ръст на ББП. Със сигурност няма да изпълните данък добавена стойност.

С. Дянков: Да видим, да видим.

Водещ: Това си е чист облог.

Г. Кадиев: Със сигурност няма да изпълните акцизи. Със сигурност няма изпълните осигуровки. И най-вероятно ще трябва да стигнете до...

С. Дянков: Горива, алкохол, ДДС ще бъдат изпълнени и преизпълнени.

Г. Кадиев: И най-вероятно ще трябва да стигнете до втора актуализация.

Водещ: Добре, да видим. Добре, да спрем дотук. Да спрем дотук, защото това си е чист облог. Ако говорим в януари всичко това ще излезе като числа.

Г. Кадиев: Аз започнах с грешките. Едната беше възстановяване на ДДС. Но къде отидоха - два милиарда имаше неразплатени договори? Къде отидоха плащанията към общините?

С. Дянков: От вашето правителство бяха неразплатени и ние ги разплащаме.

Г. Кадиев: Защо закрихте Агенцията за държавни вземания. В момента...

С. Дянков: А вие защо не ги разплатихте?

Г. Кадиев: ... нямате никакво принудително събиране. Защо закрихте Агенцията за икономически анализи и прогнози. В момента макрорамката ви е сбъркана тотално.

С. Дянков: За да спестим пари, които вие харчихте на разсипия и не си плащахте договорите.

Г. Кадиев: Какви пари спестихте? Същото количество хора ги взехте от Агенция по икономически анализи, нарекохте ги дирекция и ги преместихте в Министерството на финансите.

С. Дянков: Четиридесет и два процента взехме, 58 процента вече не са на работа. Това се казва истинска оптимизация. Нещо, което вие не направихте...

Г. Кадиев: Така ли? Част от тях, най-добрите хора, отидоха да работят в банките, вместо да работят за държавата.

С. Дянков: При вашето правителство 12 хиляди души допълнително влязоха в държавната администрация.

Водещ: Добре.

Г. Кадиев: Защо беше необходимо...

Водещ: Г-н Кадиев, да спрем дотук. Да спрем дотук. На мен ми е много интересно да ви слушам, въпреки че детайлите не мога да проследя всеки детайл. Така, получи се като картечен огън от двете страни и размяна на реплики. Искам само да завършим с г-н Дянков, с нещо важно и след това ще започнем с вас по друг начин, от друга посока, пък тогава г-н Дянков ще ви репликира.

Г. Кадиев: Аз исках да кажа грешките от нашата гледна точка, за да могат те да си направят някакви изводи и да вземат решения, ако искат. Ако не искат решения... Вие им кажете логиката на 26 октомври да обявите спечелили конкурс за регионални дирекции в Агенция "Митници", на 1 ноември да ги закриете. Обяснете ми логиката на това нещо. Ето го министъра на финансите тук.

С. Дянков: Когато "Мудис", "Стандарт енд Пуърс" и "Фич" ни дават положителна перспектива, нещо, което вие не сте имали...

Г. Кадиев: Добре, че ми напомнихте за една лъжа, която изрекохте - положителната перспектива...

С. Дянков: Благодаря. Това означава...

Г. Кадиев: ... си беше такава и преди една година и преди две години. Те никога...

С. Дянков: Хайде да се обзаложим и утре да донесем дали е така. Хайде да се обзаложим на това.

Г. Кадиев: ... нищо не промениха. Тя и в момента е положителна, и такава беше преди.

С. Дянков: И "Мудис", и Стандарт енд Пуърс" ни ъпгрейднаха... положителна основа в декември и в януари го потвърдиха.

Г. Кадиев: ... перспективата не я ъпгрейдват, нали.

С. Дянков: Добре, това го няма.

Водещ: Дотук.

Г. Кадиев: Това Бойко Борисов го твърди, но министърът на финансите не може да каже, че това е ъпгрейд, повишаване на рейтинга. Това ли ми казвате?

Водещ: Добре.

С. Дянков: Значи, си признахте все пак, че перспективата е увеличена. Вие самият се обърквате.

Г. Кадиев: Не, не си признавам. Но дори и да е увеличена, това не е повишаване на рейтинга.

С. Дянков: Дори да е увеличена, облога явно ние ще го вземем.

Водещ: Добре, облога ще проследим. Искам, г-н Дянков, накрая да ви попитам. Понеже в обществото се разказва приказката за лошия Дянков, вие с удоволствие играете май тази роля.

С. Дянков: Не с удоволствие, но е наложително да я играя, понеже финансовите министри са такива. Те просто казват "не, не може, нямаме достатъчно пари, да фокусираме парите там, където най- са нужни". Аз се грижа за парите на данъкоплатците, не само моите пари, но и вашите, вашите, вашите, парите на данъкоплатците. От тази гледна точка винаги те не стигат за всичко, което искаме, всичките прекрасни проекти, които искаме да направим, не можем наведнъж да ги направим и влизаш в ролята на лошия, но такава ми е орисията.

Водещ: Добре, благодаря ви засега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Гложево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
Гложево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
21:44, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
21:31, 31.08.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
21:19, 31.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
20:48, 31.08.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
20:23, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
20:07, 31.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
19:31, 31.08.2024
Чете се за: 06:55 мин.
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
18:08, 31.08.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
17:42, 31.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Трамвайните линии в София изпреварват павираните улици
Трамвайните линии в София изпреварват павираните улици
17:19, 31.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Унгария подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген
Унгария подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген
16:16, 31.08.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Рая Назарян към Ружди Ружди: За пореден път показахте на света силата на българския дух
Рая Назарян към Ружди Ружди: За пореден път показахте на света силата на българския дух
15:52, 31.08.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Топ 24
Най-четени
Георги Кадиев: България наистина започва да се превръща в полицейска държава
Георги Кадиев: България наистина започва да се превръща в полицейска държава
Раздумки в село Партизанин
Раздумки в село Партизанин