НОВИНИ

Георги Кадиев: България наистина започва да се превръща в полицейска държава

Приех отговорността да бъда кандидат от БСП за кмет на София догодина, която никак не е малка, защото досега в историята на БСП няма един и същи кандидат за кмет на столицата, който да се яви на два поредни избора, заяви Георги Кадиев, член на ИБ на ВС на БСП в студиото на „Панорама".

георги кадиев българия наистина започва превръща полицейска държава
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:27, 10.09.2010
Чете се за: 07:11 мин.
У нас

Приех отговорността да бъда кандидат от БСП за кмет на София догодина, която никак не е малка, защото досега в историята на БСП няма един и същи кандидат за кмет на столицата, който да се яви на два поредни избора, заяви Георги Кадиев, член на ИБ на ВС на БСП в студиото на „Панорама".

Ако направя лош резултат, на първо място това ще бъде лош шамар за мен, каза той. Аз правя най-нормалното нещо за един политик и това е да отида на избори, поясни Кадиев.

„Ясно е, че тази управляваща коалиция все още няма да се разпадне, но ти трябва да се идентифицираш и да покажеш слабите места на това управление, но неща, които наистина са съществени за политиката на България", допълни той.

Едно от слабите места на това правителство е вътрешен ред и правосъдие и то не за друго, а защото малко по малко България наистина започва да се превръща в полицейска държава, каза Кадиев.

Тези командно-репресивни методи се прилагат и към бизнеса - какво означава това да ги извикаш и да им кажеш: Намалете си с 10% фактурите към нас и тогава ще ви ги изплатим, какво означава премиерът плюс двамата вицепремиери да викат някакви три алкохолни фирми и нещо да си говорят в някаква стая - това не е ли командно-репресивен метод, така ли работиш с бизнеса, даде примери за тезата си Георги Кадиев.

Пълен текст на разговора с Георги Кадиев!

Водещ Бойко Василев: Сега Георги Кадиев, член на изпълнителното бюро на БСП, бивш заместник-министър на финансите, както стана ясно от това, влезе почти на... в този разговор, така, с бърза скорост. Пак ще стигнем явно до този разговор.

Георги Кадиев: Беше ми интересно. Досега никога не съм спорил очи в очи с г-н Дянков и наистина исках да му кажа неща, които считам, че са грешни в Министерството на финансите, включително и факта, че няма заместник-министър на финансите...

Водещ: Вече...

Г. Кадиев: ... по приходите, което е огромна грешка в момента.

Водещ: Вече го направихте. Не се страхувате ли... Сега, искам да кажа, че освен член на изпълнителното бюро вие сте още отсега, та до другата есен кандидат кмет на София. Не се ли страхувате, че кариерата ви в БСП ще мине все като кандидат-кмет на нещо? Като кандидат за нещо, за някакъв пост, който накрая не става?

Г. Кадиев: Ами, не, който се страхува да се яви на избори, значи, от него не става политик просто. Аз правя най-нормалното нещо за един политик и това е да отида на избори. И след като в никакъв случай не съм се самопредлагал, нито пък съм искал толкова рано да бъда обявен... просто така беше решението на градския съвет на БСП. И аз приех тази отговорност, която никак не е малка, защото досега в историята на БСП няма кандидат за кмет на София, който два поредни избора да се яви, един и същ. И ако направя лош резултат този път, това ще бъде на първо място шамар за мен и, разбира се, шамар и за БСП.

Водещ: Добре, кажете честно...

Г. Кадиев: Не мога да си го позволя просто. Да?

Водещ: Кажете честно, понеже, ето, поемате нещата наистина честно. Има ли смисъл сега БСП да иска вот на недоверие на кабинета?

Г. Кадиев: Абсолютно задължително, дори закъсня. Друг е въпросът, че трябваше да го обяви тогава, когато вече е сигурна, че има тези 48 гласа, защото най-лошото в момента, което може да се случи, е да не се стигне до вот на недоверие, след като веднъж вече си го обявил. Второто най-лошо е да го направиш казионен вот - вот заради самия вот, просто да покажеш, че му е дошло времето на някакъв си вот. А най-доброто, което може да направиш, е да избереш тема, която е силна, където можеш да удариш наистина слабо място на правителството, без да се заяждаш с него, а за да покажеш... То е ясно, че няма да спечелиш вота, ясно е, че тази коалиция в момента, управляваща, все още няма да се разпадне, но ти трябва да се идентифицираш и да покажеш слабите места на това управление по неща, които наистина са съществени за политиката на България.

Водещ: Да де, ама вие доста екстравагантна тема предложихте за вот на недоверие. А това да искаш вот на това правителство за престъпността е все едно да обявиш Шварценегер, че няма мускули.

Г. Кадиев: Ами, не. Всъщност аз мисля, че едно от слабите места на това правителство е вътрешен ред и правосъдие, и то не за друго, а защото България малко по малко наистина започва да се превръща в полицейска държава. Тези командно-репресивни методи, които се прилагат и към бизнеса... Какво означава това да ги извикаш и да им кажеш намалете с 10 процента фактурите към нас, тогава ще ви ги изплатим, или със 7 процента? Какво означава това да викаш... премиерът плюс двамата вицепремиери да викат някакви три алкохолни фирми и нещо да си говорят в някаква стая? Това не е ли командно-репресивен? Така ли работиш с бизнеса в България?

Водещ: Г-н Кадиев, хората искат справедливост. Вие не може да ги убедите...

Г. Кадиев: Има глад за справедливост...

Водещ: Да, има глад за справедливост.

Г. Кадиев: И е много лесно да прескочите от глада за справедливост към държава, която има репресивен тип. Последното нещо, което според мен България... ГЕРБ е лидерска партия, то е ясно. Тя ще налага такъв тип. Хората, които са на върха на ГЕРБ, са служители на МВР, сегашни или бивши. На тях това им идва отвътре. Мен ме е страх от това нещо и аз мисля, че всеки...

Симеон Дянков: Цецка Цачева едва ли е пример на човек от...

С. Дянков: Цецка Цачева е партиен секретар, бивш...

С. Дянков: ... МВР.

Г. Кадиев: ... така че... Да, но тя не е от върха на държавата.

Водещ: И г-н Дянков не е от...

Г. Кадиев: Вие знаете много добре кого имам предвид.

Водещ: Да. Имате предвид двама души.

Г. Кадиев: Разбира се, да, премиерът и вицепремиерът.

Водещ: И двама.

Г. Кадиев: Които в момента... Примерно, една от моите критики към министъра на финансите е Министерството на вътрешните работи изцяло е овладяло НАП в момента, изцяло е овладяло Агенция "Митници".

Водещ: Г-н... Само, че никой не...

Г. Кадиев: Там в момента...

Водещ: ... приема тази теза.

Г. Кадиев: Как ще... Коя теза не приемате? Имате директор на Агенция "Митници" полицай...

Водещ: Не, не, никой не приема...

Г. Кадиев: ... заместник-директор - полицай.

Водещ: Никой не приема тази теза, че това е слабото място на това правителство.

Г. Кадиев: Моята теза е, че всъщност най-добрият вот би бил по общата политика, защото има много неща, които могат да бъдат атакувани. Но от чисто тактическа гледна точка вот по обща политика означава, че не може да имате след това шест месеца друг вот, а предвид проблемите, които се натрупват, е хубаво да си запазите този изстрел. И затова трябва да намерите друга тема, която да е силна, която наистина... Когато атакувате противника, вие търсите неговия флагман. Представете си една флотилия от кораби и вие търсите да ударите кораба, който е в центъра, най-големия кораб.

Водещ: И той най-трудно пада...

Г. Кадиев: Не някакво... Разбира се, рискът е много голям, може да загубите много от това, ако не се подготвите добре. Но вижте случая в Кърджали, вижте проблемите с паспортите в София, вижте...

Водещ: В смисъл кой сключи тоя договор с паспортите, че не си спомням?

Г. Кадиев: ... демонстративните. А кой го изпълнява? Къде е Министерството на вътрешните работи в момента? Една година мина, стига сме се оправдавали. Хората си казаха, на 5-и юли 2009 г. си казаха: ние вас не ви искаме. Сега нека дойдат другите. Добре, нас не ни искат, нас ни няма. Дайте да видим другите...

С. Дянков: Но договора го бяхте подписали вече. Като сте подписали...

Г. Кадиев: Дайте да видим...

С. Дянков: ... лошия договор как да разваляме договори, които вие сте подписвали, подписвали, подписвали?

Г. Кадиев: Е, правете контрол, правете анекси.

С. Дянков: Нали сме правова държава?

Г. Кадиев: Сега, това е все едно ние да се оправдаваме с Иван Костов преди това и със Симеон Сакскобургготски.

Водещ: Е, все едно не го правехте.

Г. Кадиев: Ами, аз не съм го правил. Не знам кой го правил.

Водещ: Е, сега...

Г. Кадиев: Но така или иначе една година мина. Вече е време и те да покажат нещо. Не само...

Водещ: Кажете...

Г. Кадиев: ... критики към предното.

Водещ: ... не помпате ли мускули преди конгреса?

Г. Кадиев: Кой?

Водещ: По-точно не вие, а ръководството на БСП с тоя вот?

Г. Кадиев: За мене вотът е... аз пак казвам, закъсня. Той е много смислен. Трябва да бъде по силна тема. Трябва да бъде добре обоснован. Знам, че няма да спечели, но е много важно да се идентифицираш в този момент. Ако това се приема като някакъв вид предконгресен вот, аз също не го приемам така, но е възможно да има такова разсъждение.

Водещ: Г-н Кадиев, каква дата беше вчера?

Г. Кадиев: Девети септември.

Водещ: Вие отпразнувахте ли тази дата?

Г. Кадиев: Да. И ще ви кажа... Дори изнесох реч. Ще ви кажа бях помолен да я изнеса, пак не съм настоявал за това нещо и никога не съм го правил досега. Речта, която изнесох, беше съвсем кратка и беше в следния смисъл. Не исторически поглед на 9 септември, аз нито съм историк, нито имам квалификацията, нито съм живял тогава, за да го направя, а по-скоро уроците, които аз съм извлякъл от 9 септември, и това са солидарност, съпротива срещу нещата, които не харесваш, визия за начина, по който искаш държавата и обществото да изглеждат в бъдеще и готовност за риск и дори саможертва в известна степен. Това са такива ценности, които оставете да... оставете последствията след това, но вижте, хората на 9 септември какво са очаквали, какво са искали.

Водещ: Тия хора...

Г. Кадиев: Това са ценности, които са общочовешки според мене и те ще са валидни и следващите 100 години.

Водещ: А, чакайте, за ценностите добре, обаче хората, на които изнасяхте речта, не ви ли попитаха защо наричате БСП посткомунистическа партия?

Г. Кадиев: Не, валеше дъжд и беше трудно...

Водещ: А те бързо искаха да се разотидат?

Г. Кадиев: Не, напротив, имаше... останаха, останаха... Освен това аз мисля, че те достатъчно ясно разбраха тезата ми за посткомунистическата партия, която е БСП, и продължавам да считам, че е такава и съвсем накратко ще обоснова. Първо, огромното болшинство от партиите в България са посткомунистически, нали. Какви да са? Те идват оттам, от онова общество. Много от тях, много от лидерите са били членове на БКП, на БСП след това, да не ги назоваваме, няма значение. Второ, БСП все още е партия на прехода. Тя все още не е направила тази масирана подмяна на поколенията. В софийската организация 45 процента от членовете са над 70 години. Естествено, че те носят със себе си багажа на миналото, няма как да... и така е в цялата страна.

Водещ: Е, как ще правите кариера в тая партия, като казвате тия неща?

Г. Кадиев: Трябва ви... Трябва една критична маса от млади хора, по-млади от мене, следващото поколения вече да навлиза много бързо и тук е отговорността на ръководството на БСП. Промяната в БСП минава през смяна на поколенията, много бърза, тя закъснява. Освен това вътрешното статукво, което се пази в БСП, не можеш да го пазиш вечно - трябва да се променяш. Начинът, по който избираш ръководство... За мен най-добрият начин за избор на председател, е това, което правят лейбъристите във Великобритания в момента. Шестмесечна кампания, петима кандидати и четири милиона членове на Лейбъристката партия и симпатизанти избират председател на партията.

Водещ: И двама братя един срещу друг.

Г. Кадиев: Това и... Това е и двама братя, бивши министри, да, и двамата. Това е истинският лидер, това е този, който...

Водещ: Е, единият...

Г. Кадиев: ... е избран демократично.

Водещ: Да, един е избран.

Г. Кадиев: Те и двамата са били министри.

Водещ: ОК, щом казвате.

Г. Кадиев: Да не се хващаме и с вас на облог. Много ще стане.

Водещ: Добре, само да видя г-н Дянков иска ли с нещо да ви репликира и да приключим.

С. Дянков: Просто да добавя, че в сегашното правителство на ГЕРБ има двама министри на по 37 години, двама министри, включително и аз, на по 40 години, така че това е пример за партия или по-скоро правителство, поддържано от партия, където има и млади хора, които по време на социалистическото ни минало не са били и въобще не са били нито членове на БКП, БСП, нито на който и да е. Това е младото поколение и ГЕРБ го има.

Г. Кадиев: Ами, председателят ви е бил. Не знам за другите министри, но министър-председателят ви със сигурност е бил член, в което няма нищо лошо, всеки има право да се променя. Просто не обичам, когато той днес казва - ето ги там лошите комунисти, пък ние, добрите, от ГЕРБ, при положение че аз не съм бил член, пък той е бил.

Водещ: Добре. Да приключим. Аз ви благодаря за разговора. Лично на мен ми беше много интересно, както и, честно казано, научих някои неща. Облозите - падеж януари догодина, нали така? Или е рано? Февруари може би?

С. Дянков: Края на януари ще...

Водещ: Края на януари - падеж на облозите. Ще видим тогава кой крив, кой прав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Хиляди пяха с Ед Шийрън в София
Хиляди пяха с Ед Шийрън в София
23:00, 31.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Червен код за валежи в Царево утре - общината предприема превантивни мерки
Червен код за валежи в Царево утре - общината предприема превантивни мерки
22:48, 31.08.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Спорове между партиите блокират консултациите за състав на няколко Районни избирателни комисии
Спорове между партиите блокират консултациите за състав на няколко Районни избирателни комисии
22:13, 31.08.2024
Чете се за: 16:20 мин.
Глоджево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
Глоджево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
21:44, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
21:31, 31.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
21:19, 31.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
20:48, 31.08.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
20:23, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
20:07, 31.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
19:31, 31.08.2024
Чете се за: 06:55 мин.
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
18:08, 31.08.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
17:42, 31.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Николай Младенов: Има опасност трагедията в Пакистан да се разшири
Николай Младенов: Има опасност трагедията в Пакистан да се разшири
Симеон Дянков: Състоянието на българската икономика е все по-здравословно
Симеон Дянков: Състоянието на българската икономика е все по-здравословно