НОВИНИ

Николай Младенов: Има опасност трагедията в Пакистан да се разшири

Николай Младенов е в Брюксел на неформална среща на външните министри от Европейския съюз.

николай младенов опасност трагедията пакистан разшири
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:53, 10.09.2010
Чете се за: 05:28 мин.
У нас

Николай Младенов е в Брюксел на неформална среща на външните министри от Европейския съюз.

Ставаме свидетели на най-голямата през последните години хуманитарна катастрофа, 20 милиона човешки същества са засегнати от нея, близо 2 милиона деца няма къде да живеят.

Територията, която е покрита от наводненията в Пакистан, е по-голяма от България. А както разбрахме и днес от информацията, която беше изнесена, има вероятност трагедията не да спадне, а да се разшири.

Втората причина е, че Пакистан е ключова за сигурността на целия свят. Тя е съседна на Афганистан, където България, както и много други страни, има своите войски, тя води борба с тероризма, с радикализма, изключително бедна държава е и нейното дестабилизиране може да се отрази много негативно на всички нас.

Така че тук отговорността на всички е много голяма - така обясни министърът на външните работи Николай Младенов защо трябва да помогнем на Пакистан днес.

Всеки може да се включи в кампанията за помощ на Пакистан като изпрати SMS на номер 1255.

Пълен текст на разговора с министър Николай Младенов!

Водещ: ... В телевизионен мост министърът на външните работи. Николай Младенов е в Брюксел на неформална среща на външните министри на Европейския съюз... Министър Младенов, добър вечер от София.

Николай Младенов: Добър вечер и от Брюксел.

Водещ: Защо Пакистан? Защо трябва да се загрижим за Пакистан?

Н. Младенов: Защото ставаме свидетели на най-голямата през последните години хуманитарна катастрофа. Двадесет милиона човешки същества са засегнати от нея, близо 2 милиона деца нямат къде да живеят. Територията, която е покрита от наводненията в Пакистан, е по-голяма от територията на България. А както разбрахме и днес от информацията, която беше изнесена, има вероятност трагедията не да спадне, а да се разшири. Така че тук отговорността на всички нас е много голяма. И втората причина е, че Пакистан е страна, която е ключова за сигурността буквално на целия свят. Тя е съседна на Афганистан, където България, както и много други страни, има своите войски. Тя води борба с тероризма, с радикализма. Изключително бедна държава и нейното дестабилизиране по една или друга причина може да се отрази много негативно на всички нас. Затова трябва да се загрижим и затова и външно министерство с Червения кръст започнаха тази кампания да помогнем, хуманитарното усилие е на всички страни - членки на ЕС, събирайки средства, като всеки може да изпрати по един SMS, това струва само 1 лев на номер 1255.

Водещ: Днес на заседанието на вашите колеги в Брюксел, на външните министри на ЕС, кой повдигна въпроса за Пакистан, коя страна?

Н. Младенов: Това беше първата точка в дневния ни ред и въпросът беше разглеждан от две страни. От едната, от хуманитарната ситуация в страната, в която в момента се намира, и кой с какво може и по какъв начин да помогне. Все пак ЕС в момента е, мисля, най-големият донор хуманитарен и това се дължи благодарение на усилията, които комисар Кристалина Георгиева предприе. Втората тема по Пакистан, която обсъдихме много сериозно, е дали има възможност да се направят търговски облекчения за вноса на пакистански стоки, или поне на определени пакистански стоки в ЕС, с което да се подпомогне тяхната икономика. Защото въпросът не е само за решаването на преките последствия от хуманитарната катастрофа, но създаването и на условия да се възстанови икономиката на страната.

Водещ: Днес се събират европейските външни министри. Говорите за Пакистан, обаче не духат ли съвсем други ветрове по света, г-н Младенов? Един иска да гори Корана. В Германия един друг пък пише книга за ислямската емиграция. Франция връща ромите. Хората и лидерите, май, имат съвсем друг дневен ред, не мислите ли?

Н. Младенов: Ами, г-н Василев, по света никога не духа само един вятър. Ако духаше само един вятър, щеше да е доста по-лесно. Прав сте, има много ветрове, които духат. Това, което слава богу беше предотвратено в САЩ - горенето на кораните, щеше да предизвика наистина много остра реакция не само в ислямския свят.

Водещ: Вие сигурен ли сте, че е предотвратено? Сигурен ли сте, че...

Н. Младенов: На този етап това, което знаем, е, че въпросната църква е решила да не прави процедурата по горенето на ислямски религиозни текстове. Вижте, това е нещо, което бърка много дълбоко в съзнанието на всеки един човек. Въобще идеята да гориш книги, да гориш религиозни книги това не е символът на толерантността и на разбирателството, която искаме да носим със себе си. А по другите въпроси също сте прав, наистина. В Европа има много други проблеми в момента, с които се сблъскваме...

Водещ: Имам предвид по-скоро това, че на хората някак си не им се слуша за интеграция и солидарност по света. Това имам предвид по-скоро.

Н. Младенов: Ами, ако нямаше интеграция и солидарност, нямаше да може да се справим с голяма част от последствията на икономическата криза в момента. Това е задължителен разговор.

Водещ: Добре, ето с нас обаче солидарни ли са? Ето, вие сте активен за Пакистан. Защо не бяхте толкова активен, когато Франция ни връщаше ромите?

Б. Василев: Не може да сравнявате двата казуса. България е член на ЕС и всички български граждани, както и гражданите на всички останали страни, са длъжни да спазват законите на страната, в която се намират, и разпоредбите на европейското законодателство. Когато тези разпоредби са нарушени или това законодателство е нарушено, всяка страна, ако това се случи в България, България също ще си е в правото доброволно да върне гражданите там, откъдето са дошли. Ние не проявихме такава публична активност, може би каквато вие очаквахте, но през цялото време, искам да ви уверя, че нашите консулски представители са били в постоянна връзка с хората, които си идваха в България. Постоянно получавахме информация за това, сътрудничехме си с френските власти, за да облекчим този проблем. Защото в крайна сметка става въпрос за живи хора. За живи хора, които не са отишли от добро във Франция.

Водещ: Ние сме солидарни с каузите на големите в ЕС, обаче те солидарни ли са, когато...

Н. Младенов: И те са солидарни с нашите каузи.

Водещ: Е, добре, защо не помагат по този проблем, който не е само български?

Н. Младенов: Много години, от много години и ЕС, и страните членки индивидуално работят по това да се решат проблемите на ромите, особено в страните от Източна Европа, където просто физически през годините тази група хора са били подложени както на изолация, така и са имали много ограничен достъп до икономически възможности. Друг е въпросът по какъв начин средствата, заделяни, и усилията, които са полагани, са били ефективни. Това е отделен разговор. Но в крайна сметка изразът на солидарността, която всички в ЕС имаме и която се проявява и към България ежедневно, ние я виждаме в постоянната подкрепа, която страната ни получава по линия на всичкото финансиране, което идва от ЕС за България. Да, наистина доскоро ние не го използвахме ефективно. Надявам се, че сега усилията на правителството започват вече да дават резултат и има още много какво да се направи. Но това е изразът на солидарността. Ние не може да чакаме, така, някак си седейки в къщи сами да ни се промени икономическото положение и инфраструктурата да ни се оправи, и т.н.

Водещ: Мислех си дали да ви попитам дали вашите колеги външни министри не поискаха да дойдат на Формула 1 в България? Но реших да ви задам въпроса в крайна сметка директно и без ирония - дали случаи като този, истории като тази с Формула 1 създават съвсем друг образ на България, а не като солидарната и кооперативна страна, която описахте току-що?

Н. Младенов: Вижте, образът, който трябва да се стремим да създадем за България, и образът, върху който всички работим и всички трябва да работим, това е на една сериозна държава, в която се спазва законодателството, има ред, договорите се изпълняват, съответно и възможностите за това хората да правят бизнес, добрата данъчна среда, добре образованите хора, това е налице. Но не смятам, че само от една ситуация може изцяло да се промени образът на страната ни. Разбира се, ние през годините сме натрупали в багажа си доста ситуации, които не създават положителен образ на България, и всяко действие, което не се основава на законите, не се основава на най-добрите практики, не се основава на постиженията, които имаме в нашата страна, рискува да помрачи образа на България. През последните месеци ние виждаме един много сериозен ръст на търговията между България и страните от Близкия изток. Това е нещо, което и аз, влизайки във външно министерство, заявих като приоритет, защото съм убеден, че партньорството, което преди много години е имало между България и тези страни, все още не е изчерпано.

Водещ: Само да потвърдите новината, че моряците от "Златна панега", българският кораб, който беше държан от сомалийските пирати...

Н. Младенов: Да.

Водещ: ... вече пътуват към България. Потвърждавате ли това?

Н. Младенов: Потвърждавам, че те вече пътуват към Оман, където ще пристигне в следващите дни самолет от България, който да ги прибере живи и здрави до страната ни. Това ще отнеме няколко дни, защото самият преход от сомалийския бряг до Оман не става за един ден. Всички са живи и здрави. Разбира се, в рамките на това, което е възможно, след като си бил 4 месеца в плен на сомалийските пирати. Но това, което оттук нататък ние ще предприемем, защото това вече е в правомощията на българската държава, ще инициираме един много сериозен разговор въобще за политиката, която води и нашата страна, и ЕС, и НАТО като цяло, и международната общност по отношение на сигурността на мореплаването в тези води. България има много моряци, които плават под чужд флаг, има много кораби, които са също под български флаг, и държавата трябва да направи максималното, за да сме сигурни, че рискът за техния живот, за тяхното спокойствие е намален. Надали ще можем изцяло да го ликвидираме този риск, но поне да го ограничим.

Водещ: Благодаря ви. Външният министър Николай Младенов от Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Хиляди пяха с Ед Шийрън в София
Хиляди пяха с Ед Шийрън в София
23:00, 31.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Червен код за валежи в Царево утре - общината предприема превантивни мерки
Червен код за валежи в Царево утре - общината предприема превантивни мерки
22:48, 31.08.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Спорове между партиите блокират консултациите за състав на няколко Районни избирателни комисии
Спорове между партиите блокират консултациите за състав на няколко Районни избирателни комисии
22:13, 31.08.2024
Чете се за: 16:20 мин.
Глоджево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
Глоджево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
21:44, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
21:31, 31.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
21:19, 31.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
20:48, 31.08.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
20:23, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
20:07, 31.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
19:31, 31.08.2024
Чете се за: 06:55 мин.
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
18:08, 31.08.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
17:42, 31.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Камен и близнаците
Камен и близнаците
Георги Кадиев: България наистина започва да се превръща в полицейска държава
Георги Кадиев: България наистина започва да се превръща в полицейска държава