НОВИНИ

Лютви Местан за ДПС и въпросите на деня

Лютви Местан, зам.-предсеталет на ДПС, беше гост в студиото на "Панорама".  Той заяви, че решението на българския съд, който не откри конфликт на интереси по делото Доган, е напълно справедливо, и допълни, че не разбира защо парламентарната комисия, която се е занимавала с този казус е заседавала в седмицата, когато е отсъствал представителят на ДПС. Моралната присъда на един политик се дава по време на изборите, каза той.

лютви местан дпс въпросите деня
bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 22.10.2010
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Лютви Местан, зам.-предсеталет на ДПС, беше гост в студиото на "Панорама". Той заяви, че решението на българския съд, който не откри конфликт на интереси по делото Доган, е напълно справедливо, и допълни, че не разбира защо парламентарната комисия, която се е занимавала с този казус е заседавала в седмицата, когато е отсъствал представителят на ДПС. Моралната присъда на един политик се дава по време на изборите, каза той.

Как Лютви Местан коментира казуса "Цанков камък", както и защо Движението за права и свободи поставя въпроса за полицейското насилие и не е ли насочено това срещу министър Цветанов, можете да научите от видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев:
Лютви Местан, заместник-председател на Движението за права и свободи.. . Г-н Местан, направо към темата. ДПС сякаш се радва, че Ахмед Доган не беше осъден за хонорара от милион и половина. Не разбирате ли, че въпросът е морален, не е съдебен?

Лютви Местан:
Да, това е удовлетворение от едно... това не е радост, това е удовлетворение от едно абсолютно очаквано от гледна точка на фактическия състав на онова, за което претендираше парламентарната комисия, едно абсолютно справедливо решение на българския съд. И аз не разбирам тази припряност, с която парламентарната комисия, в отсъствието на нашия колега г-н Камен Костадинов, командирован от председателката на парламента, непременно да заседава през тази седмица с идеята да се обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд. Вижте, в края на краищата тук, мисля, станаха ясни доста, доста, доста съзнателно продуцирани митологеми около този договор на г-н Доган.Аз съм доволен и от това участие на премиера Борисов, защото, надявам се, че след това участие поне и националната ни телевизия няма да анонсира новините във връзка с едни или други дела, свързани с консултантския договор на г-н Доган - договорът "Цанков камък". Чухте, че този договор на г-н Доган няма нищо общо с "Цанков камък". Но самият факт...

Водещ:
Но с другите има, но с другите има.

Л. Местан:
... чуйте... Но самият факт, че и последното съобщение на националната ни телевизия започваше с договора "Цанков камък", означава, че този въпрос е обрасъл с предубедености, с митологеми и е крайно време наистина да погледнем на казуса такъв, какъвто е, и въобще...

Водещ:
А той е морален, не е съдебен.

Л. Местан:
Ние никога не сме бягали от моралното измерение на който и да е проблем. Но като е морален казусът, питам какво прави в залите все още на Върховния административен съд? Защо се обжалва това решение?

Водещ:
Вас харесва ли ви като акт този... морален акт?

Л. Местан:
Нека да кажа. Моралната присъда над един политик се дава от избирателите по време на изборите. Това е азбучна истина, г-н Василев. Стана ясно също така, че не се изисква каквато и да е компетентност на хидроинженер, защото това е един договор, по който се изисква едно... компетентност по... Т.е. един политик е длъжен да притежава инвестиционно мислене. Той е длъжен да бъде компетентен за инвестиционните процеси. Иначе защо, какво прави в политиката? Той е длъжен да бъде компетентен по инвестиционните стратегии. Точно това е съдържанието на договора и точно затова върховният съд не можеше на основание отсъствие на компетентност на хидроинженер да присъди каквото и да е по-различно. Съвсем друг е въпросът, казусът например дали е допустимо обаче един специалист по физкултура, по физическо възпитание и спорт да получава значителни суми по консултиране на транспонирането на европейското право във вътрешното право на България.

Водещ:
Сега, ако говорите за министър Цветанов...

Л. Местан:
И затова казвам, че...

Водещ:
... ако говорите за министър Цветанов, три разлики има. Първо, не е бил мандатоносител, второ, сумите са доста различни...

Л. Местан:
Сто и тридесет хиляди лева.

Водещ:
... срещу милион и половина.

Л. Местан:
Не, те не са сравними тези величини.

Водещ:
Да, въобще не са сравними.

Л. Местан:
Аз отказвам каквато и да е аналогия, какъвто и да е паралел. Отново повтарям, те наистина, наистина са несравними. Аз в плана на отстъпа споменах компетентността на физкултурника. Вие в тези мои думи припознахте вицепремиера г-н Цветанов. Аз не възразявам.

Водещ:
Все пак той не е бил мандатоносител, когато е сключил този договор за консултации. Все пак...

Л. Местан:
Но нали се разбрахме, че г-н Доган не е ангажиран в качеството си на политик в този договор. Няма ника...

Б. Борисов:
Защо тогава...

Л. Местан:
Проблемът дали е бил мандатоносител, или не, не е релевантен към този казус.

Водещ:
Защо Ердоган тогава не пожела да се види с него, не е ли и заради това?

Л. Местан:
С кого?

Водещ:
С г-н Доган.

Л. Местан:
Кой да се види с него?

Водещ:
Турският премиер.

Л. Местан:
О, вижте, мисля, че трябва да си даваме сметка за тезите, които, макар и в скрита форма, се съдържат във въпросите ни. Ние имахме възможност вече да кажем, че официално договорена среща между двамата нямаше. Ако имаше такава договорка, вероятно такава среща щеше да се проведе, но. .. и това може да се провери и в протокола на българския министерски съвет, и в протокола на министерския съвет на турския премиер. Ще се окаже, че такава договорена среща нямаше.

Водещ:
Г-н Местан, защо ДПС поставя въпроса за полицейското насилие и там ли се целите в министър Цветанов?

Л. Местан:
Не. Искам да бъда съвършено ясен. Въпросът със зачестилите прояви на полицейско насилие има две измерения. Първото, това е самото полицейско насилие, но много, много по-важен е въпросът с второто измерение. Това е има ли политическо покровителство на полицейското насилие?

Водещ:
Според вас има ли?

Л. Местан:
И според мен продуцентът на това второ измерение е политическият кабинет на министър Цветанов, и тук вече неговата отговорност е съвсем отчетлива, защото след въпроса ни за насилието в Кърджали той имаше едно-единствено правилно поведение - да се разграничи от полицаите насилници, за да не падне сянка на съмнение върху хилядите други добросъвестни полицаи. Той не направи това както за случая Кърджали, така и в последващите... и като отговор на последващите случаи на полицейско насилие той отговаря с една и съща неизменна теза - полицаите са действали срещу нарушители и престъпници. Нека кажем ясно - първо, полицейското насилие не може да се представи като противодействие на престъпността, защото самото то е престъпление, и то много тежко престъпление. Второ, ако насилените са нарушители или престъпници, има кой да ги съди, това е българският съд. Полицията в една демократична държава не е съд и не може да раздава наказания. Освен това на мен не ми е известно българският Наказателен кодекс да има физическо наказание чрез шамари, юмруци или ритници. Ето това е разграничението, с това трябва да се съгласим. Отговорността на министър Цветанов е, че той застана плътно зад насилниците и така даде ясен знак, едва ли не каза на полицаите - вие сте ценност сами по себе си. Не е толкова важно...

Водещ:
Не е казал такова нещо.

Л. Местан:
... какво защитават... Не, това е измерението. Затова...

Водещ:
Добре, това е вашето тълкувание.

Л. Местан:
Това е категорично, и затова искаме анкетна комисия, за съжаление мнозинството отхвърли нашето предложение, анкетна комисия, която да провери освен случаите на насилие кой, кога, как, защо, но и въпроса има ли политическо покровителство на полицейското насилие? Това г-н Цветанов не може да го провери, защото би означавало да проверява себе си.

Водещ:
Г-н Местан, вярно ли е, че Ахмед Доган ви гласи за свой наследник? Някъде прочетох това.

Л. Местан:
Извинете, но това е абсолютно спекулативна теза. Не, няма подобен проблем в Движението за права и свободи. Движението за права и свободи...

Водещ:
След като отричате категорично...

Л. Местан:
... има своя естествен лидер и той се казва д-р Ахмед Доган.

Водещ:
Накрая, моля ви, съвсем кратко да отговорите на въпроса ДПС намери ли мястото си в момента - категорична опозиция, власт, как да кажа, власт категорично не, нали, но по някакъв начин категорична опозиция, съюз? Мястото на ДПС в момента къде е?

Л. Местан:
Естествено е, че Движението за права и свободи е една ясна опозиция със засилени критични нотки на своето политическо говорене и поведение напоследък, което обаче не означава, че не оставаме може би най-конструктивната опозиция. Струва ми се, че ако ние по време на нашето управление се радвахме на толкова конструктивна опозиция, вероятно и успехите ни щяха да бъдат по-сериозни. Ние следим с огромна тревога процесите, които се развиват в страната и за съжаление поради много интересния разговор с г-н премиера няма да ни остане време за по-сериозен...

Водещ:
Вие ги намекнахте пред него обаче. Да, вие ги намекнахте пред него.

Л. Местан:
... анализ, но аз държа да кажа, че въпреки самооценките на премиера нашата оценка е, че правителството не успява да се справя с тежката икономическа криза и за съжаление наблюдаваме, че тя все по-отчетливо ще прераства или дори бихме могли съвсем ясно да кажем, че вече е прераснала и в сериозна политическа криза. Класическите характеристики на една политическа криза е кабинетът да не се ползва с ясно парламентарно мнозинство. Аз мисля, че въпреки категоричния вот против внесения от нас вот на недоверие със 144 гласа против внесения вот, този вот не е представителен за реалните съотношения в коалицията и смятам, че се забелязва една много ясна тенденция към редуцирането на парламентарното мнозинство и в този смисъл като първопричина бих изтъкнал непоследователността на правителствените политики, особено на някои от министрите в кабинета, които ние определяме като воденичните камъни, които ще...

Водещ:
Да.

Л. Местан:
... дърпат премиера надолу.

Водещ:
Вие го казахте това и сега прозвуча достатъчно категорично. Благодаря ви.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Премиерът призова бизнеса да се включи в овладяването на пожарите
Премиерът призова бизнеса да се включи в овладяването на пожарите
13:15, 17.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Червен код за опасно горещо време в цялата страна и за утре
Червен код за опасно горещо време в цялата страна и за утре
13:10, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Заради жегата: Ограничават движението на камиони в 9 области
Заради жегата: Ограничават движението на камиони в 9 области
13:02, 17.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
44,4 градуса отчете термометър в Хасково
44,4 градуса отчете термометър в Хасково
12:52, 17.07.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Спасиха костенурки, зайчета и таралежи, обгорели в пожара край Стара Загора
Спасиха костенурки, зайчета и таралежи, обгорели в пожара край Стара Загора
12:27, 17.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
В очакване на срещите с ПП-ДБ: Какви са шансовете за реализиране на втория мандат?
В очакване на срещите с ПП-ДБ: Какви са шансовете за реализиране на втория мандат?
12:21, 17.07.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Реакциите на партиите след отстраняването на Андрей Гюров от БНБ
Реакциите на партиите след отстраняването на Андрей Гюров от БНБ
12:18, 17.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Пожар изпепели няколко къщи край ямболските села Горска поляна и Воден
Пожар изпепели няколко къщи край ямболските села Горска поляна и Воден
12:06, 17.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Еврокомисарят Илиана Кирилова обсъди с кмета на Стара Загора ситуацията с горските пожари
Еврокомисарят Илиана Кирилова обсъди с кмета на Стара Загора ситуацията с горските пожари
11:48, 17.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
24 часа битка с огъня: Пожарникари, военни и доброволци гасят пламъците край Отец Паисиево
24 часа битка с огъня: Пожарникари, военни и доброволци гасят пламъците край Отец Паисиево
11:45, 17.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Горещ телефон за сигнали за пожари разкри МВР
Горещ телефон за сигнали за пожари разкри МВР
11:34, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Над 1000 фирми са фалирали у нас през второто тримесечие на 2024 г.
Над 1000 фирми са фалирали у нас през второто тримесечие на 2024 г.
11:16, 17.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Анджелик Киджо – африканска принцеса с душа на боец
Анджелик Киджо – африканска принцеса с душа на боец
Човекът, който рискува
Човекът, който рискува