НОВИНИ

4-звездна почивка на море по български

Всяка година оставяме купища пари по нашите курорти, с наивността, че подкрепяме българската икономика и всяка година ободряващо си казваме, че би могло да бъде и по-лошо...

Милена Михайлова
от Милена Михайлова
08:00, 15.07.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Истории
4-звездна почивка на море по български

Когато още при пристигането в хотела рецепционистът те посрещне с: "май се налага доплащане на резервацията, ама нека колежката да каже, тя сега е на обяд!" (защото детето ти междувременно било навършило две години, а когато си плащал лятната почивка три месеца предварително, обядващата колежка не отчела този факт и калкулирала "ниска!" цена); когато вместо да ти пожелаят престоят на семейството ти при тях да бъде приятен, те информират, че 5-6 левовите им кърпи за шезлонга са хотелска ценност и "ако случайно някоя изчезне, дължите 50 лева глоба!"; когато трети ден не се появява камериерка - поне боклука да изхвърли; когато се налага да звъниш на рецепция да пратят някого да донесе още един чаршаф, за да има и за бебешката кошара; когато усърдният работник коси тревата под прозореца ти в 15.00 ч.; когато в ресторанта не достигат прибори за хранене, а в купичките, в които смяташ да си сипеш таратор, откриваш два пръста вода; когато няколкото басейна към комплекса се обслужват от един единствен спасител, чието пък лице неизменно е украсено с цигара и ако - недай, Боже! - се наложи дишане уста в уста, вероятно получаваш и безплатен никотинов добавък - то това често е четиризвездно българско черноморско качество.

Всяка година оставяме купища пари по нашите курорти, с наивността, че подкрепяме българската икономика. Всяка година ободряващо си казваме, че би могло да бъде и по-лошо, примерно Иванови са пипнали диария, Стоеви гъбички, а Попови са станали жертва на кражба. Обаче е крайно време да започнем да се измерваме с положителните примери и да забравим за лошите.

Туризмът е сериозно перо за националното стопанство, а без качество не става. Необходимостта от обучение на обслужващия персонал е редно да се превърне в главна задача за хотелиерите ни. Само с интересните решения на хотелските сгради, изкуствените биоезера край тях, басейните с форма на каквото и да е и с красивите паркове наоколо дългосрочен бизнес не се прави. Архитектурата и ландшафтът първоначално може и да привличат, но срещата с немарливостта задължително отблъсква.

Иначе туристите ще продължават да коментират с насмешка някои български курорти с думите, че слънцето и морето там поне са си наред, а и репелентът срещу комарите действа безотказно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов във Фейсбук: Потресен съм от терористичния акт в Ница
Бойко Борисов във Фейсбук: "Потресен съм от терористичния акт в Ница"
Как Денят на Бастилията се превърна в Нощта на Ница?
Как Денят на Бастилията се превърна в Нощта на Ница?