Буркан парти събра за трета поредна година в Пловдив приятели и ценители. Всеки донесъл буркан с домашно приготвена консерва или сладко участва в конкурс в три категории - сладко, солено и най-добър външен вид.
Студеното време в Пловдив не спря дегустацията на домашно приготвените конфитюри, лютеници, люти чушки, кисели краставички. Всеки посетител и участник сам опита бурканите на другите с палачинка или черен хляб.
Веселина Сариева:
-Това е една инициатива на млади градски хора, които се забавляват с това да опитват буркани да видят нещо еко и био, нещо реално, с което самия участваш и как създаваме култура на комуникация, нова култура на комуникация, това да си донесеш буркана на бара и да хапнеш заедно с твоите приятели.
На буркан партито се толерират консерви приготвени от продукти собствено производство, варени на дърва или на газ. Атанас научил за партито миналата вечер. Взел буркан с печени чушки, в приготвянето на които и сам е участвал, и дошъл.
Атанас Шереметов:
- Да споделим един хубав следобед с приятни хора и хубава компания и добра музика.
На буркан партито открихме кубинеца Нуриега.
Нуриега Нуриега:
- Интересно ми е. Всичко в България ми интересно. Аз от пет години съм в България - половин българин и половин кубинец съм. В Българската култура всичко ми е интересно за нея.
Репортер:
- Какво дегустира?
Нуриега Нуриега:
- Лютеница и и имаше нещо сладко, мед с палачинка, хубаво, всичко много вкусно.
Наградите за най-вкусните сладка и консерви са бутикова чаша, бутилка вино и специален диплом.