Двойно е скочило търсенето на свинско месо в дните преди Нова година в Благоевград.
Двойно е скочило търсенето на свинско месо в дните преди Нова година в Благоевград.
Търговците в месарските магазини отчитат значително завишение в продажбите след Коледните празници в сравнение само със седмица по-рано. За да привлекат повече клиенти, търговците правят и специални отстъпки.
Дни преди настъпването на Новата година в благоевградските месарници потокът от клиенти не спира.
Виктор Атанасов - собственик на магазин за месо: „Ясно че хората си пазят парите за Нова година, не за Коледа."
Най-търсени от свинското месо са пържоли, котлет, врат, контрафиле, плешка и бут. Цената варира от 7 до 12-13 лева.
Виктор Атанасов: „Миналата година това месо беше с до лев и десет на по-високи цени от тая година."
Клиентите са категорични, че на новогодишната трапеза трябва да има месо. Купуват го от проверени магазини, а избора си свеждат до два критерия.
„По цена и по качество."
„По много неща, предимно по цената..."
Кога знаете, че е качествено месото? Това няма гаранция никъде, но магазинът е с хубаво име."
То си личи, всичко е прясно сега, няма проблем, човек не може да се съмнява в качеството.
Избирам, така са ми казали, по-светло да бъде.
Според месарите, претенциите на клиентите са свързани и с възрастта им.
Виктор Атанасов: „Последните години се наложи тая тенденция да не ядат толкова мазни меса, но това е повече при младите хора, възрастните си обичат вкусотийката, блажното, но младите хора, тенденцията е към по-сухите меса."
Ветеринарните служители съветват потребителите да проверяват срока на годност на продуктите около празниците. Да следят за скъсани или замърсени опаковки. Месото от домашни животни пък трябва задължително да се изследват за трихинелоза преди консумация.