НОВИНИ

Маджунов отвръща на обвинението

Михаил Маджунов - лекарят обвинен, че поради лекарска немарливост епричинил смъртта на четиригодишната Гергана след операция на сливици,днес разказа пред "По света и у нас" своята версия за фаталния развой на болестта. Според Маджунов лекарите, приели детето, не са реагирали навреме, а операцията е направена късно. Заключенията на медицинския одит, обаче, недвусмислен сочат вината на д-р Маджунов.

Мария Чернева
от Мария Чернева Мария Чернева
19:55, 12.01.2011
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
маджунов отвръща обвинението

Михаил Маджунов - лекарят обвинен, че поради лекарска немарливост е
причинил смъртта на четиригодишната Гергана след операция на сливици,
днес разказа пред "По света и у нас" своята версия за фаталния развой на болестта. Според Маджунов лекарите, приели детето, не са реагирали навреме, а операцията е направена късно. Заключенията на медицинския одит, обаче, недвусмислен сочат вината на д-р Маджунов.

Сам се обади и сам дойде при нас. Поиска да разкаже своята версия. Смята, че не носи отговорност за смъртта на малката Гергана, че е свършил работата си безупречно.

Д-р Михаил Маджунов: - Според мен, причината за смъртта на Гергана се крие в последния ден на нейния живот, когато за последен път е била приета в отделението.

Първо родителите на детето се забавили, като не отишли веднага в болницата. Вече прието, дежурните лекари не били реагирали адекватно. Още първите кръвни изследвания показали проблем. Но от приемането до операцията минали часове.

Д-р Маджунов: - 4-5 часа. Вместо първото изследване в 16.36 ч, когато са взети първите проби, не е взета кръвна група, не е взета кръв за кръвна група. Това става за минути. Можеше да се вземе кръв за кръвна група да се направи спешно кръвопреливане
БНТ: - Вие не сте били там?
Д-р Маджунов: - Аз съм в отпуска

Никой не реагирал, въпреки че детето минало през ръцете на шестима лекари. Никой не преценил, че е необходимо преливане дори след масивния кръвоизлив на детето. Иначе сега щеше да е живо. Въпреки кръвоизлива, операцията започва след 40 минути. И там се случило нещо фатално.

Д-р Маджунов: - Когато трябва детето да бъде интубирано, за да бъде зашит кървящият съд, при интубацията, анестезиолозите са направили един проблем - разкъсана е дясната стена на фаринса ... Следва обилен кръвоизлив, ето тук е описано в медицинската документация.

Доц. Златица Петрова - ръководителл Агенция "Медицински одит": - Няма такова доказателство. Това може да покаже патоанатомичната експертиза, а тя няма накива данни.
БНТ: - Адекватно ли е било поведението на лекарите във фаталния ден?
Доц. Златица Петрова - ръководителл Агенция "Медицински одит": - Напълно адекватно, изпълнени са абсолютно всички действия, направени са всички възможни действия, детето е интубирано, направена е операцията.

Доц. Петрова отново потвърди заключенията на медицинския одит. Д-р Маджунов е пренебрегнал състоянието на детето и го е изписал, вместо да го остави за наблюдение при втората хоспитализация.

Доц. Петрова: - То е било със същите симптоми, с които е било и на 23 -ти. Това е безспорен факт. Същите симптоми е имало и на 15, а то е било изписано.

Все пак проверката е установила организационни нарушения в болницата, за които тя ще понесе административни санкции.

Ето и какво каза д-р Михаил Маджунов.


БНТ: - Чувствате ли се отговорен за смъртта на детето?
Д-р Маджунов: - В никакъв случай. Свършил съм си моята работа безупречно.
БНТ: - Каква е причината за смъртта на малката Гергана според вас?
Д-р Маджунов: - Според мен причината за смъртта на Гергана се крие в последния ден на нейния живот, когато за последен път е била приета в отделението. Това става на 23-ти декември, някъде около 16 часа. Родителите са били с детето в спешния ушен кабинет в поликлиниката... Детето от сутринта започва да плюе кръв, гълтало е, кървяло е. Вместо да отидат в болницата, където е оперирано детето, отиват при личния лекар. Той все пак ги е посъветвал там, където е оперирано, но родителите се връщат вкъщи. Престояват известно време, губи се време. Когато детето е изкървяло, повърнало е, са отишли в ИСУЛ около 16 ч. Първите изследвания, които са направени за проверка на кръвните показатели по спешност са били някъде към 16.36 ч. Детето се води прието към 17.30ч.
БНТ: - До операцията в 21.10 - това са няколко часа!
Д-р Маджунов: - Да. 4-5 часа. Вместо първото изследване в 16.36 ч., когато са взети кръвни показатели, не е взета кръв за кръвна група. Това става за минути. Можеше да се вземе кръв за кръвна група, да се предприеме спешно кръвопреливане.
БНТ: - Вие не сте били на работа - така ли?
Д-р Маджунов: - Аз съм в отпуска, много, много отдавна. Това дете от 16-ти нито съм го чувал, нито съм го виждал, нито неговите родители. На 23-ти, когато го приемат, следва едно разтакаване - педиатър, нагоре, надолу по коридори, на стълби. Детето се напряга, ходи, губи кръв. В 17.30 ч. се води прието, качило се е в отделението. Вторият дежурен лекар - д-р Иглика Станчева, вторият, който е шеф на екип - д-р Юлиян Рангачев и той не поправил грешката на първата колежка. Не е взел и той кръв, не е започнал кръвопреливане. В 20 часа се сменят новите дежурни - д-р Рангачев е сменен от д-р Силвия Вълчева. И тя не е взела кръв, да започне кръвопреливане спешно. В 20.30 детето е изкървяло, с повръщане.
БНТ: - Имало ли е все още шанс дори в 20.30?
Д-р Маджунов: - Разбира се, че е имало. Ако беше имало кръвопреливане, е можело да се влеят 2 банки кръв едновременно, едно дете ....
БНТ: - А при операцията взето ли е за кръвна група?
Д-р Маджунов: - За съжаление не.
БНТ: - Почва операция и не са взели кръвната група?
Д-р Маджунов: - В 21.06 ч е второто изследване, когато хемоглобинът вече е 75.
БНТ: - Чакайте сега. И при операцията ли не е взета кръвната група.?
Д-р Маджунов: - При операцията не е взето. Няма такова правило при нас.
БНТ: - Значи започва операция без да е осигурен пациентът в случай с резервна банка кръв?
Д-р Маджунов: - Не е взета кръвна група, не е направено кръвопреливане. Вместо това се търсят по телефоните консултанти. Дежурната д-р Вълчева се обадила на консултант, вместо да слезе в операционната да извика анестезиолога.
БНТ: - Това са около 6-7 лекари, които изброихте до тука?
Д-р Маджунов: - Не.. има още..
БНТ: - Значи според вас не става дума за една една лекарска грешка, а за много?
Д-р Маджунов: - Има още г-жо, има още. Вместо да влезе доктор Вълчева в операционната, да извика анестиозолозите, кото са на разположение, след няколко минути да влезат в операционната и самата тя да извърши това зашиване на кървящия ...щом има кървене има някакъв съд, който кърви. Тя претендира за добра квалификация. Защо не го е направила? А търси по телефона консултант доц. Мелничаров. Той присига към 20.55, също свиква разширем консилиум.
БНТ: - Това губене на време не е ли непростимо? 5 часа и 10 минути.
Д-р Маджунов: - Аз не коментирам. Аз казвам фактите.
БНТ: - Защо родителите са убедени, че вие сте отговорен за смъртта на тяхното дете?
Д-р Маджунов: - Защото е използван момента, че аз не съм тук и се хвърлят всякакви реплики по мой адрес. Той е виновен, той е оперирал детето болно и т.н...
БНТ: - Все пак в медицинския одит има едно заключение, че е било фатално подценяването на случая на 15-ти, когато е дошло детето за втора хоспитализация, а вие тогава сте дежурен тогава?
Д-р Маджунов: - Не съм бил дежурен, бях на работа. Когато видях детето на 16-ти, го видях в присъствието на нашия консултант - доц. Тодоров, който беше зад мен, зад гърба ми. Когато прегледах детето, не видях никакво кървене, никакви тромби. Детето беше в добро общо състояние. Спогледахме се с доц. Тодоров - какво ще го правим това дете - ами да си ходи. Изписваме му анитбиотик и го пускаме. Естествено казах на родителите, ако има проблеми да се обадят. Но фаталното е в 21.10 ч., когато влизат в операционната, се случва нещо, което никой не знае. Това е именно при интубацията, защото детето е трябвало да бъде интубирано, за да бъде зашит кървящият съд. Когато анестезиолозите които са извършили интубацията, са направили един проблем, разкъсана е дясната стрена на фаринкса, там където е била дясната сливица. Това нещо е установено в аутопсионния протокол. Следва обилен кръвоизлив. Ето тук е записано.....
БНТ: - Вчера обаче вашите колеги не застанаха твърдо на ваша страна?
Д-р Маджунов: - Всеки има право на мнение. Аз казвам ситуацията каквато е. Нека родителите и цялата общественот разберат, че не аз съм виновен, а има друга вина.
БНТ: - Подозирате някаква тенденциозност спрямо вас?
Д-р Маджунов: - Защото не съм бил симпатичен на някого и това са личностни отношения. Цялата помия да се хвърли на този, който не е бил. Какво съм виновеН аз, че в този момент не съм в болницата. Никой не ме е търсил, никой не ми се е обадил по телефона да каже - прието дете с кървене - ти си го оперирал - ако искаш ела го виж ...
БНТ: - Споменахте и за някакви апетити към началнически пост?
Д-р Маджунов: - Сега върви конкурс за шеф на клиника и героят, който се явил при спасяването на детето - доц. Мелничаров има апетитите към тази длъжност. Може би това е финалната му атака затова място.
БНТ: - Защо това дете все пак прокървява след една рутинна операция на сливици. Казват, че имате 10 000 операции, но това е прокървяло.
Д-р Маджунов: - Значи операцията трябваше да бъде извършена, защото детето има чести боледувания и има опасност от усложнения, ревматизъм, бъбречни усложнения... и т.н. Но е починало е в резултат на това протакане, бавене от целия този екип, който е бил в болницата, който е имал отношение, това са някъде 6-7...
БНТ: - Но закщо е прокървило?
Д-р Маджунов: - Прокървило е, защото е било в контакт вкъщи с болно братче, никой не беше съобщил до 23-ти - педиатър е отбелязал контакт на детето с братчето, което е с катарални възпалителни прояви ...
БНТ: - С вирусна инфекция?
Д-р Маджунов: - Да.
БНТ: - Вирусната инфекция може ли да предизвика такъв кръвоизлив?
Д-р Маджунов: - Разбира се. Вирусната инфекция предизвиква възпаление, възпалението води до възможност за разкъсване на кръвоносни съдове, което при това са още пресни след операцията, не са хубаво тромбозирали, не са се затворили, тъканта, която се е образувала не е достатъчно стабилна и можеда се получи изкъвяване...
БНТ: - Защо изписахте на 16-ти детето?
Д-р Маджунов: - На 16-ти изписах детето, защото нямаше цяла нощ никакви оплаквания, сутринта при прегледа беше съвсем спокойна ... локалният статус нямаше никакви проблеми, никакви съсиреци, никакви наченки ...
БНТ: - Но все пак е прокървило?
Д-р Маджунов: - Прокървило е, но все пак е могло да е някакво съдче, което в резултат на възпалението е прокървяло, но след това нямаше никакъв ефект.
БНТ: - Тогава не е кашляло??
Д-р Маджунов: - Значи може би е започнало да прокашля, защото причината за приемане на 15-ти е прокашляне и тогава е изплюло за първи, пък и е изплюло за първи път кръв.
БНТ: - Какво смятате да правите сега?
Д-р Маджунов: - Ще се боря докрай с помията, с която се излива върху мен. Ще се боря докрай да защитя докрай моето име, което е известно в цяла България. От 30 години работя, вършим съм си винаги съвестно работата, помогнал съм на много хора, които сега не смеят да се обадят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Приети са нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София
Приети са нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София
17:56, 25.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
8 години затвор грозят Симона Радева, помогнала на Георги Семерджиев да се укрие
8 години затвор грозят Симона Радева, помогнала на Георги Семерджиев да се укрие
17:22, 25.07.2024
Чете се за: 04:07 мин.
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит
17:21, 25.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Зарибиха с 60 000 пъстърви реките в Югозападна България
Зарибиха с 60 000 пъстърви реките в Югозападна България
16:59, 25.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Излязоха свободните места за софийските гимназии след второто класиране
Излязоха свободните места за софийските гимназии след второто класиране
16:37, 25.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Лекари спасиха отрязан крак на мъж в старозагорската болница
Лекари спасиха отрязан крак на мъж в старозагорската болница
15:55, 25.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
15:41, 25.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Криза в Съдебна медицина на Александровска болница бави изготвянето на експертизи
Криза в Съдебна медицина на Александровска болница бави изготвянето на експертизи
15:15, 25.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Одобриха проект за над 33 млн. лева за развитието на Индустриален парк ЛВЗ в Русе
Одобриха проект за над 33 млн. лева за развитието на Индустриален парк ЛВЗ в Русе
14:54, 25.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Състоянието на Иван Гарелов остава тежко, съобщиха от "Пирогов"
Състоянието на Иван Гарелов остава тежко, съобщиха от "Пирогов"
14:45, 25.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Четирима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Разград – Търговище
Четирима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Разград – Търговище
14:34, 25.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Нова бизнес зона за релаксация е достъпна за пътуващите на летище София
Нова бизнес зона за релаксация е достъпна за пътуващите на летище София
13:39, 25.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Декларация за отзоваване на посланиците-агенти
Декларация за отзоваване на посланиците-агенти
Явор Нотев за контрола на СРС-тата
Явор Нотев за контрола на СРС-тата