ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Козунак по стара домашна рецепта

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В навечерието на Великден се носи аромат на козунак.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

В навечерието на Великден се носи аромат на козунак. Нищо обаче не може да се сравни с домашния козунак - какви са тайните на приготвянето и как се прави по стара бабина рецепта.

Великденският козунак е обреден хляб. Затова възрастните жени го приготвят в старо дървено корито, което му предава магическа сила , разказват жените в търговищкото село Паламарца.

- Нощви, туй дето се меси хляба едно време, - разказва Радка. - Най-напред втасва тука, после си го правиш на коса, на каквито други фигури искаш.0411_kozunak

Майсторките казват, че трябва да се работи в уютна домашна обстановка, сред най-близките хора и всичко да усещаш с ръцете си. Козунакът е голямо предизвикателство за всяка домакиня, но ако се ползват качествени, пресни продукти той ще станат пухкав и вкусен. Трябва хем да втаса добре, хем да бъде богат на вкусове, затова се слагат аромати и пълнеж от ядки, сушени плодове, локум.

След като се разнесе аромата на прясно изпечени козунаци всички вкъщи разбират, че усилията си струват. А кулинарните творения, споделени на трапезата с приятели, разкриват тайнството на празника.

Вижте репортажа на Денислава Атанасова и Кольо Колев.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?