В навечерието на Великден се носи аромат на козунак.
В навечерието на Великден се носи аромат на козунак. Нищо обаче не може да се сравни с домашния козунак - какви са тайните на приготвянето и как се прави по стара бабина рецепта.
Великденският козунак е обреден хляб. Затова възрастните жени го приготвят в старо дървено корито, което му предава магическа сила , разказват жените в търговищкото село Паламарца.
- Нощви, туй дето се меси хляба едно време, - разказва Радка. - Най-напред втасва тука, после си го правиш на коса, на каквито други фигури искаш.
Майсторките казват, че трябва да се работи в уютна домашна обстановка, сред най-близките хора и всичко да усещаш с ръцете си. Козунакът е голямо предизвикателство за всяка домакиня, но ако се ползват качествени, пресни продукти той ще станат пухкав и вкусен. Трябва хем да втаса добре, хем да бъде богат на вкусове, затова се слагат аромати и пълнеж от ядки, сушени плодове, локум.
След като се разнесе аромата на прясно изпечени козунаци всички вкъщи разбират, че усилията си струват. А кулинарните творения, споделени на трапезата с приятели, разкриват тайнството на празника.
Вижте репортажа на Денислава Атанасова и Кольо Колев.