На Великден всеки от нас се надява неговото яйце да се превърне в борец. Дали обаче само късметът е този, който ни гарантира победата в боренето с яцата, или трябва сами да си помогнем, за да ни е сигурен успехът?
Колкото по-голямо и по-прясно е едно яйце, толкова по-здраво е то. Според някои, по-сигурни борци са белите яйца.
Колкото и голямо яйце да имате, оказва се, че за да го боядисате и сварите правилно и за да стане то борец - си има цяла наука.
Проф. Йорданка Алексиева, преподавател в Университета по хранителни технологии - Пловдив: Първо съда, в който ще се варят яйцата, не трябва да бъде много голям. Задължително е дъното да бъде покрито - дали с кърпа, дали да използваме самата опаковка на яйцата. Поставянето на сол също заздравява яйцето. В никакъв случай не трябва да се слага оцет, защото той взаимодейства с черупката и предизвиква изтъняването й.
Яйцата трябва да се варят поне осем минути.

"Когато леко започне да ври водата ще трябва да намалим топлоподаването, така че да не кипи интензивно и да не подскачат самите яйца", обясни проф. Йорданка Алексиева.
Хитрости, които произвеждат борци, има и при самото боядисване.
"Яйцето да бъде потопено в желатинов разтвор и след това да бъде боядисано", съветва проф. Йорданка Алексиева.
Освен до учените в университета се допитахме и до други експерти - бабите на село. Тяхната рецепта за борец е - прясно яйце, току що снесено от кокошките в двора.
"Само с пресни яйца се разправям. Аз нямам доверие на магазина на яйцата", похвали се Катерина Калинова.
За да разчитаме на здрави яйца, трябва да осигурим и нужния комфорт на кокошките, казват в родопското село Орехово.
"Много носачки са. Виж какви са дебелички, хубави. За да са хубави яйцата, кокошките трябва да са щастливи... иначе не става", съветва Георги Калинов.

Ако не може да си гледате кокошки, има и по-лесни, макар и леко измамни техники. Лепенки за украсяване, поставени на по-уязвимите места или потапяне на яйцето в гипсов разтвор със сигурност ви гарантират великденски борец.