НОВИНИ

Красимир Стефанов, новият директор на Национална агенция по приходите, и прокурор Николай Георгиев: Няма чадър за данъчни измами

Красимир Стефаниов, новият испълнителен директор на НАП, заяви категорично в студиото на „Панорама", че не е получавал противозаконни разпореждания от Мария Мургина и той самият не издавал такива. Чакаме час по-скоро проверката да приключи, за да спрат тези спекулации по медиите, допълни той. Не е имало чадър над определени лица и партии.

красимир стефанов новият директор национална агенция приходите прокурор николай георгиев чадър данъчни измами
bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 20.02.2009
Чете се за: 11:50 мин.
У нас
Красимир Стефаниов, новият испълнителен директор на НАП, заяви категорично в студиото на „Панорама", че не е получавал противозаконни разпореждания от Мария Мургина и той самият не издавал такива. Чакаме час по-скоро проверката да приключи, за да спрат тези спекулации по медиите, допълни той. Не е имало чадър над определени лица и партии. Винаги съществуват хора, които могат да се поддадат на изкушение, но ние сме безкомпромисни към тези служители. Красимир Стефанов изрази благодарност на министър-председателя Сергей Станишев за посещението му в НАП, за да бъдат успокоени работещите в агенцията, че държавата ги подкрепя да работят спокойно. Преувеличени са приказките за колосални премиални, увери също новият директор. Допълнителното материално стимулиране идва от допълнително разкрити суми и внесени в бюджета от така наречените данъчни измамници, премиите се разпределя по ясно определени критерии в наредба, разписан е и лимит на сумите, които могат да бъдат получени - 12 заплати на тримесечие при средна заплата 600 лв.
Нашата държава по злоупотреби с ДДС се нарежда на трето място отдолу нагоре в класацията на страните-членки в ЕС, а по оценка на Световната банка по ефективност на приходната адмнистрация в Европа ние сме на трето място отгоре надолу след Кипър и Малта. НАП е една от най-ефективните приходни администрации в Европа.

По въпроса за единната информационна система за управление на приходите Стефанов подчерта, че е изискал доклад, защото това не е било в неговия ресор, но доколкото е запознат с договора за софтуер първоначално е било предвидено адаптиране на готов продукт, а после е договорено създаването ан нов - за внедряването на такъв софтуер се изисква време. Надявам се мерките и акциите да имат ефект на превантивно действие срещу бъдещи опити за укриване на данъци, допълни изпълнителният директор на НАП.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Николай Георгиев заяви, че проверката в НАП е приключила, е образувано досъдебно производство и както е известно сроковете са определени в Наказателно-процесуалния кодекс, те са два до шест месеца, при ноебходимост и повече с разрешение от главния прокурор.

Вижте още какво казаха двамата събеседници в студиото.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Бойко Василев: В началото да ви кажа, че в София почти спря да вали сняг и затова само един неотговорен въпрос остана от седмицата - какво става с данъчните. След проверките в НАП и оставката на досегашния шеф Мария Мургина тук е нейният приемник - Красимир Стефанов. Добър вечер.

Красимир Стефанов: Добър вечер.

Водещ: Вие бяхте заместник на Мария Мургина, г-н Стефанов, затова не може да не знаете дали е имало злоупотреби в НАП, или не е имало и какъв е бил размерът им, разбира се.

Кр. Стефанов: По времето, когато г-жа Мургина беше изпълнителен директор, аз бях неин заместник, който отговаряше за оперативната дейност в администрацията. Това, което мога да кажа категорично, е, че не съм получавал никога от нейна страна противозаконни разпореждания, както аз пък от своя страна не съм разпореждал на нашите подчинени да извършват някакви незаконни действия. Това, което се надявам е час по-скоро проверката на прокуратурата да приключат, за да може всичко да се изясни и да се спрат тези спекулации по медиите.

Водещ: Ние ще питаме прокуратурата докога ще приключи тази проверка, но все пак това означава ли, че не сте били свидетел на злоупотреби и кражби?

Кр. Стефанов: Категорично.

Водещ: Имало ли е политически натиск да се прикрият или да се форсират данъчни проверки?

Кр. Стефанов: Значи, категорично пак искам да заявя, че никога в НАП не е имало чадър над който и да било - нито над определени лица, нито над фирми или политически партии.

Водещ: Може да е имало, ама вие да не сте знаели, г-н Стефанов.

Кр. Стефанов: Аз лично не знам, да.

Водещ: Вие вярвате ли в почтеността на вашия бивш шеф г-жа Мургина?

Кр. Стефанов: Да.

Водещ: Категорично казвате?

Кр. Стефанов: Докато не се установи какво има в проверките, които извършва прокуратурата. . .

Водещ: Добре, оказва ли се тогава, че въобще няма данъчни, които да съдействат на престъпниците. Има ли такива хора? Вярвате ли, че такива хора има?

Кр. Стефанов: Значи, като във всяка организация в държавна администрация винаги съществуват и хора, които могат да се поддадат на подобни изкушения, но ние в такива случаи сме доста безкомпромисни и не един и два примера има за такива случаи - когато хванем наши служители в корупция, ние сме безкомпромисни.

Водещ: Смятате ли, че хората вярват на оптимистичните сигнали, които излъчвате последните два-три дни?

Кр. Стефанов: Надявам се.

Водещ: Г-н Стефанов, днес при вас беше премиерът Станишев. Това значи ли, че има някакво напрежение при вас или притеснение, или обида?

Кр. Стефанов: Значи, предвид на обстоятелствата, които се развиха през последните две седмици, аз проведох разговор с г-н Орешарски и го уведомих, че в момента в администрацията има, така, малко дестабилизация и се парализира работата и изказах своите опасения, след което той уведоми премиера г-н Станишев. Веднага след което той е изявил и готовност, и желание да се срещне със служителите на НАП, както и с висшия мениджмънт. Това днес се случи, както вие казахте, сутринта в сградата, в централно управление на НАП. Там той изрази категоричната подкрепа и за работата на агенцията, и за служителите в НАП, за което искам от мое име и от името на служителите на агенцията да благодарим лично и да го уверим, че ние сме сериозна институция и че ще направим всичко, което е по силите ни, да гарантираме финансовата стабилност на страната.

Водещ: Въпросът е какво стои зад това посещение? Да не се окаже, че хората сега ще спрат да работят от страх.

Кр. Стефанов: Напротив. Неговото посещение мисля, че даде ясни послания за това, че правителството и той стоят зад агенцията и че всички тези неща, които се тиражират в медиите, са малко или много, даже според мене много пресилени и безотговорни.

Водещ: Всичките неща, които се тиражират в медиите?

Кр. Стефанов: Ами, дори и да има нещо вярно, мисля, че до голяма степен са преувеличени.

Водещ: Преувеличено ли е например това, че вашите хора получават баснословни премии?

Кр. Стефанов: И това е преувеличено. Специално за допълнителното материално стимулиране в НАП искам да внеса малко яснота. Приходоизточникът за тези допълнителни материални стимулирания са допълнително разкрити суми и внесени в бюджета в резултат на извършени ревизии и в повечето случаи това са ревизии срещу т.нар. данъчните измамници. Отделно от това премиите в НАП се разпределят по ясно определени критерии, които са отразени в наредба. Между другото, в тази наредба има и лимит, разписан лимит на сумите, които може да вземе един служител. Това са 12 заплати на тримесечие. При 600 лв. средна работна заплата в агенцията всеки може да си направи изводът какъв е таванът, който може да получи един служител, и то при изключителни заслуги.

Водещ: Добре, още една цифра тогава. Ако е имало злоупотреби, за колко може да са били според вас?

Кр. Стефанов: В момента няма механизъм, по който да могат да бъдат оценени кражбите, загубите от злоупотреби с ДДС. Така аз също, както се тиражират цифри от милиард, два и нагоре, аз също мога да кажа, че злоупотребите са милион и то ще е точно толкова вярно. Още повече искам да кажа, че на базата на доста анализи е ясно, че. . . става ясно, че нашата администрация, що се отнася. . . нашата държава, що се отнася до злоупотреби с ДДС, е на трето място отдолу нагоре в класацията на страните - членки на ЕС. А пък по оценка на Световната банка по ефективност на приходните администрации в Европа ние сме на трето място отгоре надолу след Кипър и Малта. С други думи, НАП е една от най-ефективните приходни администрации в Европа.

Водещ: Аз ще се върна към това, което казвате, защото много пъти тези класации бяха цитирани тази седмица. Искам само да попитам прокурор Николай Георгиев от Върховна касационна прокуратура няколко неща. Добър вечер.

Николай Георгиев: Добър вечер на вас и на вашите зрители.

Водещ: Кога прокуратурата ще каже какво е ставало в НАП, защото виждаме от г-н Стефанов, че те чакат вас?

Н. Георгиев: Г-н Василев, така както се поставя въпросът, очевидно не може да получи, така, еднозначен в този смисъл отговор за един определен срок, в който ще приключи, както го нарекохте това, проверка. Всъщност проверката е приключила. Образувано е досъдебно производство и, както е известно, сроковете са определени в НПК. Те са два до шест, с разрешение при необходимост повече от главния прокурор. Въпросът е тук, така, ако трябва да отговорим, че проверката е траяла няколко месеца. Тя си е свършила работата. Смисълът на проверката, както е известно, е да набави онези закони, така, наличие на съобщения или на законен повод, така по-общо да се изразя, да набави онези достатъчно данни, които са необходими, за да започне да работи прокуратурата, т.е. в рамките на така предвидения законов срок в зависимост от това какво се налага, за да се установи обективната истина, това ще бъде времето, което е необходимо. Няма как да кажем: ще бъде след два месеца, след четири, след три.

Водещ: Дано да е преди изборите поне.

Н. Георгиев: Така, значи, дано да е, както казвате, но все пак не може никой да се ангажира предварително с това.

Водещ: А при вас обаче в прокуратурата има ли чадър, чадър, който прикрива нарушения на администрацията, при вас в прокуратурата?

Н. Георгиев: Категорично трябва да заявя, че за чадър не може да се говори изобщо и по никакъв начин не би могло да се твърди, че се оказва под каквато и да е форма един или друг натиск, който да изпълни ролята на чадър. Не знам с какво време разполагаме, нали, тук ние бихме могли да, така, поднесем и конкретни данни, за да се види, че всъщност на всички онези случаи, когато е имало съмнения по отношение. . . не става дума за чадър и за информация, изнасяне на информация в този смисъл, но когато е имало една или друга форма на злоупотреба на прокурор, или е образувано дисциплинарно производство, или са водени дела. Мога и бих могъл да посоча данни, нали, примерно за 2007 г., ако е необходимо, разбира се. В този смисъл, пак заявявам, не бихме могли да говорим за това.

Водещ: Защото се появиха съобщения, че прокурори може да са предупреждавали хора от администрацията за извършвани срещу тях проверки. Това правено ли е?

Н. Георгиев: Значи, появиха се такива съобщения, появиха се и такива съобщения от компетентните органи, компетентните, в случая тези органи, които извършиха проверката, бяха ДАНС. Както е известно, ставаше дума за това дали е провалена или са създадени условия, т.е. условията, които са били планирани да са налице и да се реализира една или друга проверка, и в случая да започне производството, били провалени. Както стана ясно всъщност, такова нещо не е било планирано и не е провалено, нали.

Водещ: Тоест нямало е акция въобще. Но и без акция. . . без акция на ДАНС някой прокурор може да се е обадил на някого и да е казал "по вас се работи".

Н. Георгиев: Пак казваме, значи, известно е, че и ДАНС, и МВР разполагат със специфични методи и средства, имам предвид СРС, които в тези случаи биха могли, ако са констатирали нещо, да представят онези данни, които са налице, и ще видите всъщност дали прокуратурата, така, изпълнява ролята на чадър или не. В смисъл, ако има данни налице такива, съм сигурен, че ще бъде предприето необходимото.

Водещ: Г-н Стефанов, отново се връщаме при вас, още една информация. Вярно ли е, че умишлено се бави информационната система на НАП да бъде въведена в пълен обем, защото, ако е така, това може да прикрие злоупотреби и може да прикрие точене на ДДС?

Кр. Стефанов: Значи, това, което мога да заявя по отношение на софтуера за управление на приходите, тъй като досега не е бил мой ресор, в момента, в който съм встъпил в длъжността изпълнителен директор на НАП, съм поискал доклад относно сключването на договора, разработката, заданията и внедряването на системата. Държа да отбележа, че софтуер за управление на приходи е внедрен в НАП от началото на 2007 г. и към момента тя е основна система за работа в СУП. Но що се отнася до твърденията, че софтуерът за управление на приходите не е внедрен в пълната си функционалност и това може да има отношение към ДДС измами, това категорично не е така, тъй като. . .

Водещ: Ама защо се бави тогава?

Кр. Стефанов: Значи, пак казах, аз съм изискал доклад, тъй като не е било досега в моя ресор, но това, което знам, че първоначално е бил вариантът адаптиране на готов продукт, след това в течение на договора става въпрос за разработване на чисто нов програмен продукт и за неговото внедряване, което изисква много повече време, много повече ресурс, много повече усилия.

Водещ: Като получите доклада, трябва да кажете, защото съмнения винаги има. Кажете, лесно ли се крият данъци в България?

Кр. Стефанов: При условията на финансова криза, при липсата на банково кредитиране, междуфирмена задлъжнялост мотивите на данъкоплатците, така, да искат да искат да скрият данъци се повишават. Но аз това, което съм предложил, е изготвянето на извънредни мерки за борба с измамите, след което заедно с другите компетентни институции като ДАНС, прокуратура, МВР те да бъдат реализирани. И се надявам от тези, така, мерки и акции да има ефект, който да бъде популяризиран и, така, да подейства превантивно върху останалата част, която си мисли да крие данъци.

Водещ: Прокурор Георгиев, вашето впечатление какво е? След като така или иначе в България се крият данъци и навсякъде се крият, прокуратурата има ли достатъчно обвинителни актове, с които да каже ние се борим с това престъпление?

Н. Георгиев: Значи, ние може би никога не можем да кажем, че те са достатъчни, защото трябва да изходим от онова, което всъщност е било извършено като престъпление, за да го съпоставим с него. Бих могъл да ви кажа например, че за 2008 г. новообразуваните досъдебни производства за данъчни престъпления са 1510, внесени са 560 обвинителни акта срещу 690 лица. Осъдени са 485 лица. Сега, пак повтарям, това ми се струва, че не бихме могли да кажем нито, че е много, нито, че е малко, защото. . . е важно с какво го сравняваме.

Водещ: Защото Брюксел непрекъснато пита - къде са ви обвинителните актове, защо еди-коя си знакова личност не е в съда. . . А хората искат реални резултати, говоря не само за Брюксел, говоря и за българите. Не е ли така?

Н. Георгиев: Безспорно сте прав. Вижте сега, какво бих могъл да ви кажа. В случая, значи, обвинителните актове, които се внасят, понеже поставихте въпроса за обвинителните актове, или изобщо прокурорските актове, внесени в съда, са около 43 хиляди, пак примерно за 2008 година, за да сме най-актуални, срещу 52 хиляди лица. Осъдените лица са 51 хиляди. Сигурно ние имаме много, така. . .

Водещ: Повечето са осъдени, искате да кажете.

Н. Георгиев: Това са данните. Има основание, безспорно, вероятно или пък пак казвам, безспорно прокуратурата, че има много кусури, нали, въпросът е, тук вече може би на едно качествено ниво да се види доколко сред тези актове, тези престъпления, които всъщност в крайна сметка биват санкционирани, действително се санкционират онези, най-тежките, онези, най-, така, които застрашават устоите на обществото и на държавата.

Водещ: Можете ли да си сложите ръка на сърцето и да кажете - прокуратурата е на страната на закона, не прави услуги на политици, не прави услуги на този или онзи бизнесмен?

Н. Георгиев: Значи, бих могъл с чиста съвест да направя това, и това не е, така, демонстрация на, как да го кажем, на едно . . . в отговор на това ваше питане в случая. Вижте, значи за 2007 година са внесени срещу 9 депутати. . . или са образувани производства и внесени обвинителни актове, внесени са срещу редица кметове, вие знаете, то е публично известно, да речем, такива градове като Велико Търново, Хасково.

Водещ: Повечето са от опозицията, като гледам.

Н. Георгиев: Сега, значи. . .

Кр. Стефанов: Не е вярно, не е вярно.

Н. Георгиев: Прокуратурата е деполитизирана. В този смисъл мога така да отговоря на този въпрос, не конкретно, разбира се, не знам дали ще имаме достатъчно време, но все пак прокуратурата е онзи орган, който, след като бъде разкрито едно или друго престъпление със способите, които имат МВР и ДАНС, които са от изпълнителната власт, по реда, който е. . . имам предвид Наказателния кодекс за това кое е престъпление и по какъв ред НПК, приети от законодателя. . . Значи, в тази рамка действа прокуратурата, нито повече, нито по-малко. И ако някой иска да каже нещо друго, би трябвало да каже - ето, ние сме дали тези данни на прокуратурата, тя бездейства.

Водещ: Едно изречение от законодателя тогава. Какво виждате - скандал или лечение в цялата история около НАП, г-н Дилов?

Любен Дилов-син: О, темата е много голяма, защото противно на това, което се говори в залата, аз. . . да се абстрахираме от това, че ние имаме някакво вътрешно знание за как функционира държавата и с какво точно се занимава прокуратурата, какво прави НАП. Да вземем само алкохола в България. България има подавляващо количество алкохол, което се продава под себестойност, което означава само едно - няма бандероли, има фалшиви бандероли. Не може бутилка ракия да струва 4 лева. Просто няма как да струва толкова, ако се плащат реално данъци и акцизи.

Водещ: Ако е от чист спирт, може да струва и по-малко.

Л. Дилов-син: Напротив, пак не става, пак не излиза. Няма как, разбирате ли, просто няма как, не е нужно да търсим доказателства. Достатъчно е с г-н прокурора да отиде в първия супермаркет и да погледнем на няколко марки, които аз ще му покажа. Няма как да излезе сметката. Всякакъв друг продукт може да продаваш под себестойност, воден от някакви. . .

Водещ: Добре, скандал или лечение имаме в случая, защото това. . .

Л. Дилов-син: Имаме проблем. Имаме голям проблем. Разбира се, като опозиционер би трябвало да го нарека скандал, ужасно, никога не се е случвало преди, нали. . . Ще излъжа, ако постъпя така. Първо, интегрираната информационна система - митници, НАП, полиция. . . Чух, че ще говорим за 20-те години на прехода. Как пък 20 години не се намери власт, която да я построи тази система, с която да свърже митницата с полицията и с агенцията по приходи. Какво все толкова сложно се прави. Хората летят в космоса, връщат се, отиват. . . нали, ние не можем да свържем 60 компютъра 20 години. Очевидно някой има интерес да не можем да ги свържем, каквото и да си говорим тук.

Водещ: Г-н Мерджанов, вие?

Атанас Мерджанов: Според мен има и скандал, има и сериозни наченки на лечение. Скандалът, той е видим, макар и на моменти силно преувеличен. Но за мен е по-важен вторият въпрос - лечението. И днешната среща на министър-председателя в НАП и дейността на ДАНС, и усилията на прокуратурата според мен са тъкмо в тази посока. Лечение е необходимо и аз силно бях впечатлен от това, което г-н Стефанов спомена като опасения - несигурността на служителите в НАП. Ако ние час по-скоро не създадем сигурност и защитеност наслужителите, по какъв начин те биха могли да си изпълняват задълженията оттук нататък?

Водещ: Опазил ни Господ да заставаме срещу цяло едно съсловие. Но затова искам аз последният въпрос да бъде категорично ясен и личен ангажимент към вас, г-н Стефанов. Да ви попитам имате ли карт бланш да работите принципно, не всички други в НАП, а вие лично, защото може да ви е зададена една линия, която нямате право да пресечете, от политиците или от мнозинството?

Кр. Стефанов: Аз, когато поемах поста, имах няколко разговора с премиера на България г-н Станишев, както и с министъра на финансите г-н Пламен Орешарски и единственият ангажимент, който имам, е да направя всичко, което е необходимо в администрацията, така че да се гарантира финансовата стабилност на страната.

Водещ: Г-н прокурор, и на вас, с това да завършим, прави ли сме, ако си мислим, че всичко е проядено от корупция?

Н. Георгиев: Не бих казал, че можем по този начин да обобщим нещата. Ето, например последните няколко години, например за прокуратурата ще дам такива данни в случая, онова, което се говореше, взимам повод за системата, интегрираната. У нас нещо, което от 7-8 години, при нас, имам предвид прокуратурата, се може би бавеше или трудно просто се напредваше в тази посока, последните три години се прие като приоритет и от 16 януари например тази година унифицираната информационна система обхваща цялата страна за прокуратурата, което означава. . . искам да кажа като една вътрешноинституционална мярка за контрол, за прозрачност и за отчетност на прокуратурата. Тоест към днешна дата с натрупване, разбира се, защото последната апелативна прокуратура, която бе включена, е факт, повтарям, от 16 януари тази година, би могло във всеки един момент, по всяко едно дело да се направи проверка на каква фаза е. Гражданите биха и имат възможност вече за онези териториални прокуратури, където се. . . е внедрена малко по-рано системата, това ще стане с течение на времето и в последната, да направят справка за конкретното си дело, от една страна. . .

Водещ: Ако вие сте искрен, разбира се, че наистина сте на страната на закона. Ако преди малко това, което казахте с ръка на сърцето, сте прав. Защото не е важно само да има системата този, който работи със системата, да е наред.

Н. Георгиев: Да, почтеност винаги е необходима и постоянни усилия.

Водещ: Благодаря ви за участието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Барикадиралият се мъж от Пловдив вече е в затвора
Барикадиралият се мъж от Пловдив вече е в затвора
12:18, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
НСО: Оказваме всеобхватно съдействие за разследването на катастрофата
НСО: Оказваме всеобхватно съдействие за разследването на катастрофата
12:12, 17.05.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Пожар гори на крепостта Царевец
Пожар гори на крепостта Царевец
12:00, 17.05.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Върху "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Смирненски писаха зрелостниците
Върху "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Смирненски писаха зрелостниците
11:46, 17.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Стоянов: Кирил Петков има право да ползва НСО до 4 години, след като е бил премиер
Стоянов: Кирил Петков има право да ползва НСО до 4 години, след като е бил премиер
11:29, 17.05.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Спа през лятото? Защо не.
Спа през лятото? Защо не.
11:07, 17.05.2024
Чете се за: 06:00 мин.
Народното събрание се събира извънредно във вторник
Народното събрание се събира извънредно във вторник
10:55, 17.05.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Полицията иззе незаконно оръжие и боеприпаси от частен дом в Бургаско
Полицията иззе незаконно оръжие и боеприпаси от частен дом в Бургаско
09:46, 17.05.2024
Чете се за: 00:47 мин.
До края на другата седмица ще удостоверим машините за вота, каза министърът на е-управлението
До края на другата седмица ще удостоверим машините за вота, каза министърът на е-управлението
08:15, 17.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лв.
Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лв.
07:45, 17.05.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Откраднаха кутия с дарения от параклис в село Огняново
Откраднаха кутия с дарения от параклис в село Огняново
07:21, 17.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО край Аксаково
Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО край Аксаково
06:52, 17.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Топ 24
Най-четени
„Невъзможните пътища на двама мъже”- Петко Бочаров и Дончо Папазов  в една история за прехода
„Невъзможните пътища на двама мъже”- Петко Бочаров и Дончо Папазов в една история за прехода
Гласът на европейските десни – Вилфрид Мартенс пред „Панорама”
Гласът на европейските десни – Вилфрид Мартенс пред „Панорама”