НОВИНИ

ВАС допусна предварително изпълнение на инвестиционното предложение за АМ "Струма" без ОВОС

вас допусна предварително изпълнение инвестиционното предложение струма без овос
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 05.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Петчленен състав на ВАС остави в сила определението на тричленен състав във връзка със строежа на автомагистрала "Струма". С определението е допуснато предварително изпълнение на решение на министъра на околната среда и водите, с което е прието да не се извършва Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение "Изменение на инвестиционното предложение "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала "Струма", по Източен вариант Г 10.50".

Административно дело е образувано по частна жалба на Българска фондация биоразнообразие, която смята, че първоинстанционният съд е разгледал делото като искане за спиране на предварителното изпълнение, а не като жалба по чл. 60, ал. 5 АПК.

Върховните магистрати приемат, че пътят няма дублираща алтернатива, следователно не би могъл да бъде затворен за движение, а това възпрепятства и подобряване на експлоатационното му състояние. В изложените по преписката данни изрично е доказано, че от закъснението при изпълнението на административния акт може да последва значителна вреда за държавата, поради необходимост от възстановяване на разходени европейски средства.

Необходимостта от навременното изпълнение на обект АМ "Струма" в неговата цялост е свързано с Трансевропейската транспортна мрежа, както и с осигуряване на поетите ангажименти във връзка с членството на страната в Европейския съюз. С решение от 25 април 2013 г. на Министерски съвет обектът е обявен за национален, а Лот 3.2 е определен за обект със стратегическа важност.

Преценката на съда за неблагоприятното въздействие върху околната среда от предварително изпълнение на проекта е в две насоки – първо, дали такова ще настъпи и, второ, преценка за пропорционалност.

Върховните магистрати приемат, че с предварителното изпълнение на решението да не се извършва ОВОС на инвестиционното предложение ще доведе до ускорено започване на строежа на автомагистрала в разглеждания участък, в резултат на което околната среда, макар и непряко ще бъде засегната. В случая става въпрос за преценка за пропорционалност, а именно кой обществен интерес надделява – този, изтъкнат и защитен от административния орган или този на жалбоподателя. Тъй като последният не представя конкретни доказателства, че засягането на околната среда от предварителното изпълнение е противопоставимо на държавните и обществени интереси и особено на необходимостта от бърза държавна намеса за осигуряване живота и здравето на гражданите чрез предотвратяване на по-нататъшни пътно-транспортни произшествия, съдът няма основание да приеме, че изтъкнатият от жалбоподателя и противопоставен на държавата интерес е с приоритет пред обществените интереси, защитени от административния орган. По тези съображения определението е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Определението е окончателно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има проблеми с пускането на есемеси за платено паркиране в София
Има проблеми с пускането на есемеси за платено паркиране в София
Почина угандийската бегачка Ребека Чептегей
Почина угандийската бегачка Ребека Чептегей