НОВИНИ

СДС-посланието с номинирането на Румен Христов за кандидат-президент

СДС и ДСБ ще проведат работна среща, на която да бъде обсъдена обща кандидат президентска двойка от двете партии, след като вчера Националният съвет на СДС избра Румен Христов да е кандидатът на сините.

сдс посланието номинирането румен христов кандидат президент
bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 27.04.2011
Чете се за: 06:58 мин.
У нас

СДС и ДСБ ще проведат работна среща, на която да бъде обсъдена обща кандидат президентска двойка от двете партии, след като вчера Националният съвет на СДС избра Румен Христов да е кандидатът на сините.

В сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на СДС Найден Зеленогорски обяви официалните резултати от избора. Румен Христов е избран с 45 гласа срещу 25 за Надежда Нейнски, каза той и добави, че все още не е ясно кой ще бъде издигнат за вицепрезидент. Ако не бъде постигнато съгласие на преговорите за обща кандидатура на СДС и ДСБ, двете партии ще издигнат отделни кандидати. Те ще се състезават на предварителни избори през лятото. „Те ще бъдат отворени за всеки, който иска да гласува. Който спечели тези избори, той ще влезе в президентската двойка”, обясни Найден Зеленогорски.

Кой е Румен Христов и защо след края на тайния вот евродепутатът Надежда Нейнски определи избора като предварително уреден, тъй като е нямало открит и честен дебат? На тези въпроси отговори и политологът Димитър Аврамов - гост в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Целия разговор вижте във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водеща: Румен Христов е номинацията на СДС за кандидат за президент. При тайно гласуване г-н Христов получи 45 гласа срещу 26 за Надежда Нейнски. Само да ви кажа, че тази информация не е официална, защото доколкото разбирам от колегите, присъствали на това събитие, за първи път пресцентърът и въобще Синята коалиция не е дала официална информация за това как се е случило гласуването. Само припомням, че третият участник беше Ваньо Шарков, който си направи отвод. Кой обаче е Румен Христов и защо след края на този таен вот евродепутатът Надежда Нейнски възкликна, че изборът е уреден, тъй като няма открит и честен дебат. Добро утро казвам на политолога Димитър Аврамов и на Найден Зеленогорски, който е заместник – председател на Националния съвет на партията. С него връзката ни ще е телефонна. Г-н Аврамов, към вас първо. Румен Христов победи Надежда Нейнски, но изглежда ли ви това печелившата номинация за президент на Синята коалиция, номинация, зад която би застанала ДСБ и която би активирала, би накарала дясно мислещите хора да гласуват?

Димитър Аврамов: Ще видим, ще е много интересно. От това, което виждам като реакция, обхваната от колегите още вчера във вестниците, ми се струва, че изборът е спорен. Сега, нищо лично и не смятам, че не трябва да обсъждаме сега г-н Христов, защото него тепърва ще имаме възможност да го видим как се разгръща тази кампания. Със сигурност мога да кажа едно нещо, когато се избират кандидат за президент в една партия, трябва да се случват две неща. Първо да има достатъчно дълъг и прозрачен процес на номинации, да могат хората, които са вътре в нея да изкажат мнението си и да видят кои са кандидатите. И второ – обикновено, когато става въпрос за кандидат за президент, би трябвало да се избира между фигури, които са достатъчно познати, които са дали много в съответните партии, имат дълги политически кариери и в този смисъл някак си президентският пост е така закономерен, не политически край, а закономерен пик на политическата кариера. Тук имахме следният избор – като че ли от една страна Надежда Нейнски, бивш външен министър с така ореол на успешен политик, справедлив ореол в единственото в последните 10, да не кажа и повече години, правителство на СДС, което направи хубави неща за България и от друга страна г-н Румен Христов. Ние знаем коя е г-жа Надежда Нейнски с всичките й позитиви и вероятно негативи. Не знаем кой е Румен Христов и сега тепърва вие журналистите и всички, които се интересуват от политика ще задават тези въпроси.

Водеща: Защо г-н Русев е припознат за протеже на Христо Бисеров?

Димитър Аврамов: Защото в кампанията за предварителни избори, в която той се яви срещу Мартин Димитров, това беше едно от основните обвинения от противниците му вътре в СДС. Той, разбира се, го отричаше. Тогава не мога да кажа дали го е отричал или не, фактът е, че загуби.

Водеща: Има ли обаче, един такъв въпрос, ето, вие казахте 2009 година г-н Христов е участвал в битката с Мартин Димитров за лидерския пост и тук големият въпрос е, ако той не може да спечели една такава битка, как да спечели битката за „Дондуков 2”?

Димитър Аврамов: Знаете ли, аз не ... Този въпрос ще му бъде задаван тепърва и той трябва да отговори. Аз не искам да правя нещо, което много хора биха направили от първия ден и след като има една кандидатура аз да казвам дали е добра или лоша. Но ще обърна внимание на нещо много просто. Г-н Мартин Димитров бе избран за лидер на СДС, за да направи няколко много прости неща – да реформира една партия с много история и все по-залязващ, за съжаление, потенциал, да вкара някакви нови лица в партията, но не да ги внесе отвън, а да се обърне към хората, които достатъчно дълго време са били в тази партия и в крайна сметка да избира не между хора, които са дошли днес, вчера или преди години в СДС, а между хора, които са били в СДС достатъчно дълго, дали са нещо на тази общност от хора и са припознавани от избирателите и най-важното нещо – да пази историята на СДС. Защото, когато се каже СДС хората си спомнят 20 години назад. Сега очевидно г-н Димитров си спомня по-малко и шокиращото не е изборът на Румен Христов от вчерашния ден, а шокиращото е нещо, което Мартин Димитров изпусна изобщо по отношение на кандидат - президентската битка на друг кандидат. Той, например, каза нещо, което аз още не мога да разбера. Той каза вчера – ето, сега ние имаме този кандидат, да видим сега ДСБ какво ще извадят насреща и след това ни в клин, ни в ръкав каза и да знаете, по отношение на някой от другите кандидати, мисля, че беше на Меглена Кунева, да знаете, че сега – ето, има един друг кандидат Меглена Кунева и ако я изберат, тя ще затвори Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй”. Защо казвам това? Тук не става въпрос за Меглена Кунева или някой друг. Никога в историята си темата АЕЦ „Козлодуй”, ядрената енергетика и два съветски реактора не са били ценност за СДС. СДС не се обръщало към това да защитава два съветски реактора. Ще припомня нещо много важно – един изключителен политик и икономист, който е правил реформи в България, светла му памет, Александър Божков казваше – когато България трябва да избира между ЕС и бъдещето си и две фабрики за ток, руски при това, при това и на 30 години или 20 години, би трябвало изборът да е ясен. И вчера номинацията на г-н Христов вместо да бъде подкрепена с теза за бъдещето, стартира със защитата на две руски фабрики.

Водещ: Добре, нека да чуем г-н Зеленогорски и после...

Водеща: Добро утро и на вас, г-н Зеленогорски. Чухте какво каза Димитър Аврамов. Наистина въпросът е защо Румен Христов, ако той бъде номинацията въобще на Синята коалиция за кандидат – президентската надпревара, лично вие ще гласувате ли за него?

Найден Зеленогорски: Това, което мога да кажа като начало е, че вчера имаше един чист и прозрачен избор, който стана пред очите на целия Национален съвет. Аз лично предложих изборът да бъде таен, защото според мен тайният избор е най- чист, най-демократичен и най-свободен. В този смисъл не смятам, че има драма. Имаше трима кандидати. Единият си направи самоотвод. Както казаха колегите от Националния съвет. Никой не е гласувал против, а всички гласуваха „за”. В единия случай за Румен Христов, а в другия случай за Надежда Нейнски. Не смятам, че и резултатът е драма. Аз официално мога да обявя резултата – 45 гласа за г-н Румен Христов, 26 за г-жа Надежда Нейнски и пет гласа „въздържали се”. Тоест смятам, че това е технологичен проблем, а не опит да се прикрие резултата от избора. Това според мен е буря в чаша вода и няма да доведе до нищо. Иначе смятам, че г-н Румен Христов е един достоен кандидат. В СДС имаше много достойни кандидатури, които бяха обсъждани. Както каза вчера и г-н Димитров, той разполага с необходимия професионализъм. Бил е главен секретар на администрацията на президента Петър Стоянов, преди това съветник на Желю Желев, доктор по икономика. Смятам, че има нужната икономическа и обществено – политическа експертиза и надделя мнението, че освен твърдото ядро, възможно е той да разработи една нова периферия, за да получи кандидатът на СДС и евентуално на Синята коалиция един по-добър резултат от резултатът, който имахме по отношение на евроизборите.

Водеща: Г-н Зеленогорски, обаче Надежда Нейнски казва друго. Тя казва, че мачът е уреден. Има ли наистина основание за едно такова твърдение?

Водещ: И че не е имало дебат вътре в партията преди това.

Водеща: Точно така.

Найден Зеленогорски: Вижте, точно на мен да ми се задава този въпрос, ми звучи малко абсурдно, защото винаги съм бил до Надежда Нейнски и мисля, че сме работили заедно много активно много дълги години. И ако наистина имаше нещо свързано с прозрачността на избора и с липсата на дебат. Може би аз щях да бъда един от първите, които щяха да реагират.

Водеща: Правите ли обаче наистина опити да се заиграете с ДПС, както всъщност твърди г-жа Нейнски, както намеква?

Найден Зеленогорски: Аз тази трактовка я чувам за първи път наистина.

Водеща: Кое чувате за първи път?

Найден Зеленогорски: Тази трактовка.

Водещ: Тя върви от вчера навсякъде като интерпретация.

Найден Зеленогорски: На мен ми се струва доста абсурдна. Не смятам, че Румен Христов в тази година и половина, през която работим заедно като заместник – председатели на СДС е демонстрирал някакво увлечение в тази насока. Напротив, мисля че той работеше изключително активно, изключително професионално и никога не е имал залитания в никоя посока.

Водещa: Последно да ви попитаме според вас какви са шансовете ДСБ да припознае тази номинация и за своя? Тоест какви са шансовете г-н Христов да се превърне в обща номинация на Синята коалиция?

Найден Зеленогорски: За тези шансове ще можем да говорим след няколко часа, тъй като предстои среша на ръководството на СДС и на ДСБ. Много е възможно тази кандидатура да бъде подкрепена или пък ДСБ да издигне друга кандидатура и да отидем на открити избори. Наистина едни демократични и открити избори биха могли да доведат до ефекта, който имаше на първите избори между Петър Стоянов и Желю Желев, а това са избори, които се практикуват единствено в СДС преди, а сега биха се практикували и в Синята коалиция. Според мен са едно достойнство. Демокрацията се лекува с повече демокрация. Откритите избори са повече демокрация.

Водеща: Добре, благодаря, г-н Зеленогорски, за това включване.

Водещ: Веднага към г-н Аврамов. Тук „24 часа” пише – първа реакция неофициална от ДСБ – "Ау, браво, това е краят". Знаем, че договорката е, ако приемат кандидатурата на СДС за президент от ДСБ, СДС да им приеме кандидата за кмет. Мислите ли, че има там някаква игра в това отношение, някаква сделка.

Димитър Аврамов: Това, което зная е, че ДСБ държи да номинира кандидат за кмет на София. То вече е публична тайна, че имат споразумение. Оттам нататък какво ще се случи не знам. Аз мисля, че не виждам ДСБ да бъдат особено щастливи от кандидатурата на г-н Христов. Както каза г-н Зеленогорски, да изчакаме. Вижте, струва ми се, че има много брак в говоренето по отношенията между СДС и ДСБ и на номинациите на СДС и се казват много неистини. Уважавани политици от СДС просто няма да си признаят това, което не искат да си признаят по една много проста причина – СДС се намира в психологически сложна ситуация на партия, която винаги получава шанс отново да направи нещо позитивно и лидерите й винаги правят спорни неща, за съжаление.

Водещ: ... и казаното от г-н Зеленогорски току що?

Димитър Аврамов: Не, не, аз уважавам изключително много Найден Зеленогорски. Той е един изключително принципен политик и е показал с това, което прави в Плевен, че може да прави обединение. Нямам предвид това. Казвам просто, че не може да очаквате от г-н Зеленогорски, който е заместник – председател на СДС и най-уважаваната фигура в момента в партията да излезе и да кажа нещо против избора на собствената си партия. Това е въпрос на уважение и човек с достойнство не може да го направи.

Водеща: Не сме и очаквали това в интерес на истината.

Димитър Аврамов: Коментаторите могат да си позволят да кажат нещо по-различни, просто защото не са ангажирани.

Водеща: Благодаря ви. Аз ви благодаря за вашия коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
14:37, 26.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
14:35, 26.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
Административният съд потвърди решение на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
14:33, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
14:32, 26.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
14:23, 26.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
Мобилната станция продължава да следи качеството на въздуха в района на Елин Пелин
14:11, 26.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
13:54, 26.07.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника
13:44, 26.07.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
13:17, 26.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
13:13, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес
13:00, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
12:58, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Топ 24
Най-четени
След голямото чистене
След голямото чистене
Фрегатата Дръзки отплава за Средиземно море
Фрегатата "Дръзки" отплава за Средиземно море