НОВИНИ

Хасан Азис: Делото за водното огледало е политическо

Кметът на Кърджали и стотина души пристигнаха в София с два автобуса, единият от които управляван от самия Хасан Азис. Сред тях са мюфтията на Кърджали, отец Петър Герена, млади хора, репресирани, кметове, общинари. Голяма част от хората, които искаха да дойдат, ги оставихме за следващия път, разказа кметът на Кърджали Хасан Азис, който гостува в студиото на „Денят започва". Поводът за това необичайно пътуване е започващото днес дело за водното огледало.

хасан азис делото водното огледало политическо
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 11.05.2011
Чете се за: 06:45 мин.
У нас

Кметът на Кърджали и стотина души пристигнаха в София с два автобуса, единият от които управляван от самия Хасан Азис. Сред тях са мюфтията на Кърджали, отец Петър Герена, млади хора, репресирани, кметове, общинари. Голяма част от хората, които искаха да дойдат, ги оставихме за следващия път, разказа кметът на Кърджали Хасан Азис, който гостува в студиото на „Денят започва". Поводът за това необичайно пътуване е започващото днес дело за водното огледало.

Хасан Азис, кмет на Кърджали: - Едно досъдебно разследване, което е приключило на 25 март 2010 г., което означава, че всички предварителни действия по изясняването на това дело са приключени - събрани са доказателствата, разпитани са следователите, формулирано е обвинението срещу евентуалния извършител на деянието, т. е. срещу кмета, което предполага, че след 25 март 2010 г. в рамките на месец-два, три можело е да започне делото срещу кмета на Кърджали. Какво налага 14 месеца да не започва делото, а да се изчака 4 месеца преди местните избори? Как така министърът на вътрешните работи, преди още да е преддявено обвинението срещу кмета на Кърджали, излиза в Народното събрание и чете дословно част от обвинението срещу кмета?

По телефона с коментар се включи и Елеонора Николова.

Пълен текст на разговора

Водещ Андрей Захариев:
След разговора ни с г-н Красимир Стефанов, директор на
Националната агенция за приходите, идва ред и на разговора ни с г-н Хасан Азис, кметът на град Кърджали, който днес дойде в София по необичаен начин, управлявайки автобус. И за да запазим интригата още малко, добро утро, г-н Азис, направо вие да ни кажете защо и как с тези автобуси дойдохте в София?
Хасан Азис:
Добро утро и на вас, и на вашите зрители. Днес дойдохме с
два автобуса, като единият от тези автобуси беше наистина
управляван от мен.
Водеща Аделина Радева:
Имате ли необходимата квалификация?
Х. Азис:
Иначе не мога да си позволя да поема тази отговорност.
Водеща:
Не, просто да попитам.
Х. Азис:
Заедно с мен са около стотина души. С мен са мюфтията на
Кърджали, отец Петър Гарена, попът на Кърджали, млади хора, репресирани, кметове, общинари.
Водещ:
Репресирани . . .преди, по време на възродителния процес?
Х. Азис:
Да, да, има една такава група с мен, и една много голяма
част от групата, която искаше този път да дойде в София, ги
оставихме за следващия път.
Водещ:
Добре, оставихте, върнахте ми топката и оставихте на мен да кажа.
Водеща:
Да кажем къде отивате. Отивате в съда.
Водещ:
Отивате на съд днес.
Х. Азис:
Всъщност днес е първото дело за водното огледало, дело,
което се очаква с нетърпение от нас и с по-голямо нетърпение сигурно от управляващите.
Водеща:
Защо определяте този процес като политически, г-н Азис?
Обвиненията всъщност говорят за една имотна измама. Какво. . .
Водещ:
Отчуждаването на имот, да кажем за аудиторията, свързано с построяването на водното огледало. . .
Водеща:
Да, ние го анонсирахме днес.
Х. Азис:
Начина, по който ми задавате въпроса, го приемам като
риторичен и малко ироничен.
Водеща:
Напротив, чета вашите изявления и ви питам защо го приемате като политически?
Водещ:
Да, вие много категорично казвате: това е един изцяло
политически процес.
Х. Азис:
Категорично, и моите доводи са също толкова категорични,
колкото са моите изявления. На първо място, преценете сами от фактите, които ще ви кажа, още повече за мен кърджалийци е по-важно да чуят и да приемат, разбира се, и обществеността на цяла България да приеме това, което ще кажа. Отговорете ми, моля ви, едно досъдебно разследване, което е приключило на 25 март 2010 г., повтарям, 2010 г., което означава, че всички предварителни действия по отношение на изясняването на всички случаи, свързани с това дело, са приключени, събрани са доказателствата, разпитани са следователите, формулирано е обвинението срещу евентуалния извършител на деянието, т.е. срещу кмета, което предполага, че след 25 март 2010 г. в рамките на месец, два, три можело е да започне делото срещу кмета на Кърджали. Какво налага 14 месеца, след като е формулирано обвинението срещу кмета, да не започва делото срещу кмета, а да се изчака 4 месеца преди местните избори? Твърде елементарно. На второ място, кажете ми, моля ви, как така министърът на вътрешните работи, преди още да е предявено обвинението срещу кмета на Кърджали, излиза в Народното събрание и чете дословно, чете, представител на изпълнителната власт чете част от обвинението срещу кмета? И тук се питаме няма ли разделение на властите на изпълнителна и съдебна власт? Откъде министърът на вътрешните работи чете обвинението дословно, имаме го на запис, обвинението срещу кмета? Откъде е взел тези материали? На трето място всички последващи действия на правителството показват политическия характер на това дело. Кажете ми, 14 месеца не бяха достатъчни, за да може делото да започне. Четири месеца остават до местните избори. Твърде елементарно, даже... както за вас, даже и за жителите на Кърджали.
Водеща:
Вие имате ли доверие в българската съдебна система?
Х. Азис:
Единствено и само на българската съдебна система вече имаме доверие. И тук искам да декларирам, че хората, които дойдоха днес заедно с мен, по никакъв начин не означава някакъв натиск, какъвто и да е той, към съдебната власт.
Водеща:
Това беше от следващия ми въпрос към вас.
Х. Азис:
По никакъв начин. Вижте, мога съвсем спокойно и сериозно да кажа, че обикновено тогава, когато човек отива на дело като обвиняем или подсъдим, той трябва да отива притеснен, да се чувства некомфортно. Повярвайте ми, аз днес идвам с голямо желание на това дело.
Водеща:
Да попитаме. . .
Х. Азис:
Знаете ли, идвам с голямо желание поради две причини. Много голяма част от хората от Кърджали ме подкрепят и те са готови с колона от автобуси да ме последват в София. Те го правят. На второ място, все пак и за нас е много важно истината за водното огледало все пак да излезе наяве и срамът от. . .
Водеща:
Да, това стана един риторичен въпрос. Истината. . .
Х. Азис:
. . . и срамът на управляващите да бъде измит. Не от нас, от управляващите.
Водеща:
Всички искаме да научим изхода на този въпрос. Мисля, че е добре да включим в нашия разговор и г-жа Елеонора Николова. За политически процес говори г-н Азис, зададе няколко въпроса. Г-жо Николова, има ли основания да се притеснява, защото каза, че с радост влиза в съда, г-н Азис?
Елеонора Николова:
Аз мисля, че това е едно нормално поведение на всеки човек, който счита себе си за невинен, защото заставайки пред българския съд, обикновено хората очакват справедливост. Аз, така, приветствам коментара на г-н Азис в смисъл такъв, че неговите приятели, сподвижници, поддръжници няма по никакъв начин да препятстват работата на съда и тяхното присъствие не би следвало да се схване като натиск или най-малкото пък по някакъв начин да се осуети редът в съдебната зала. Независимо от упреците, които ние в един или друг момент имаме към съдебната система, за много от нас влизането в съдебната зала е знак за отправена надежда към съдията да бъде обективен, да прочете всички доказателства и най-вече да направи важни изводи въз основа на тези доказателства, така че - да, добре е това, че един гражданин, изправен пред български съд, очаква справедливо решение и справедлива присъда.
Сега, доколкото може да се каже, че процесът е политически, знаете, че в Наказателния кодекс тестовете, по които е обвинен г-н Азис, са в главата престъпления по служба, т.е. говорим за престъпление по Наказателния кодекс, което няма, не е наситено с политически оттенък. Интерпретациите, които прави той, е свободен да ги прави. В края на краищата точката ще бъде поставена с присъдата на независимия български съд.
Водеща:
Много ви благодаря за това включване, г-жо Николова.
Водещ:
Знаете ли какво ми хрумва обаче, г-н Азис. Слушах и г-жа
Николова, разбира се, всички. .. и вашите надежди, свързани със съда. При всички критики към българската правосъдна система вие сте такъв оптимист. И външни, и вътрешни критики, това като че ли и пред очите на света остава.
Х. Азис:
Аз съм непоправим оптимист по отношение на българската
съдебна система. Нямам основание да се съмнявам в това, че той ще бъде безпристрастен. Отделен е въпросът, отделен. . . подбудите на управляващите по отношение на този съд и, разбира се, имам всички основания. Ако беше повдигнато обвинението година, т.е. 2-3 месеца след като беше повдигнато обвинение срещу мен, аз нямаше да имам основанието да определям това дело като политическо.
Водещ:
Това е основният ви аргумент.
Х. Азис:
Четири месеца остават преди местните избори. Твърде
елементарно. Още повече, че има ред от случайности, които имат своята логика, за да смятаме, че това дело е политическо. Но така или иначе за нас е по-важно следното. Знаете, че през последните 15-20 години. .. да, има много представители и на местната власт, и на централната изпълнителна власт, които влизат в съда. Вижте, моля ви, дали някой от тези представители, които са влизали в съда, е поискал делото да бъде публично, да бъде обществено достъпно, да бъде открито. Ето, аз заявявам пред. .. . особено пред кърджалийци, и пред цялата българска общественост - искаме, настояваме делото да бъде открито, публично и обществено достъпно, за първи път.
Водеща:
Някой, разбира се, веднага би ви казал, че това е едната
страна на въпроса. Другата е, че, така, мобилизирайки хора от Кърджали, които да дойдат тук, вие всъщност започвате кампания.
Х. Азис:
Всеки, нали, всеки може да прави изводи такива, каквито на
него му е угодно. Но той трябва да има повод за това нещо. Тези хора, които идват и ще идват с мен в София, те идват по собствена воля, е, разбира се, може би има и политически елемент, може би.
Водеща:
На чии разходи? На чии разходи?
Х. Азис:
Собствени разходи. И тук мога да ви уверя, че за всяко
следващо заседание броят на хората, които ще дойдат или ще нарастват или с аритметичната прогресия, или с геометричната, за което вече не мога да поема ангажимент.
Водеща:
А в същото време не влияете на съда с това свое решение?
Това е тяхно решение в зависимост от изхода . . .
Водещ:
Тука е проблемът наистина - все пак не излиза ли, че така се оказва някакъв натиск върху съда?
Х. Азис:
Моля ви, съдът по никакъв начин. .. ние не оказваме и не
виждам начина, по който можем да окажем натиск върху съда. Все пак съдът не е политически орган, за да може да се влияе от присъствието на хора. Нали това е целта на съда - да раздава справедливост пред обществото, да го прави. Още повече, ето аз настоявам за още едно нещо - освен че ние настояваме делото да бъде открито, публично и обществено достъпно, за да няма такива съмнения за политическо намерение, тогава защо делото се провежда в София, а не в Кърджали. Да се провежда в Кърджали. Тогава няма да има такава възможност. Много кърджалийци, примерно, ще имат възможността да наблюдават делото в Кърджали. Ние го искаме това нещо. Най-много аз като кмет на Кърджали, защото съм убеден в действията, които сме предприели.
Водеща:
Ами тук . . . да, да . . .
Водещ:
Може би все пак да ви попитаме нещо: вие самият споменахте, че може да има някакъв и политически елемент. Оттук аз просто вземам повод да ви попитам за това - в крайна сметка приближаваме изборите, какви са процесите сега в ДПС, особено след станалото с господин Дал и ставащото около господин Дал?
Х. Азис:
Те са оздравителни.
Водещ:
Оздравителни?
Х. Азис:
Да. Във всяка нормална партия през определен период от
своето развитие, особено след като два мандата е била в
управлението, протичат оздравителни процеси. Аз съм сигурен, че тези процеси, които протичат в Движението за права и свободи, и преди изборите, и след изборите, те ще заздравят организацията и структурите, отколкото обратното. В това съм убеден и това го казвам като човек, който от 20 години е в Движението за права и свободи като първи председател на академичното дружество и студентската организация на ДПС и в момента като председател на общинския съвет на най-голямата политическа организация вътре в ДПС, на Кърджали. Убеден съм.
Водещ:
Добре. Благодарим ви, господин Азис.
Водеща:
Ще ви оставим, защото знаем, че имате работа. Заминавате към съда, а след това трябва да карате автобус обратно към
Кърджали. Благодарим ви за този разговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Хиляди пяха с Ед Шийрън в София
Хиляди пяха с Ед Шийрън в София
23:00, 31.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Червен код за валежи в Царево утре - общината предприема превантивни мерки
Червен код за валежи в Царево утре - общината предприема превантивни мерки
22:48, 31.08.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Спорове между партиите блокират консултациите за състав на няколко Районни избирателни комисии
Спорове между партиите блокират консултациите за състав на няколко Районни избирателни комисии
22:13, 31.08.2024
Чете се за: 16:20 мин.
Глоджево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
Глоджево ликува за своя паралимпийски шампион Ружди Ружди
21:44, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
21:31, 31.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
Множество потребители са "ужилени" от високите изравнителни сметки на "Топлофикация"
21:19, 31.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
20:48, 31.08.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
Еуфория за Ед Шийрън: Най-запалените фенове чакаха пред стадиона от сутринта
20:23, 31.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
Поддръжниците на Доган продължават да пазят и сараите в Росенец
20:07, 31.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)
19:31, 31.08.2024
Чете се за: 06:55 мин.
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
18:08, 31.08.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
Благоевград почете Тодор Александров на 100-годишнината от смъртта му
17:42, 31.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Победители от първия полуфинал на Евровизия
Победители от първия полуфинал на Евровизия
Нивото на р. Дунав критично ниско
Нивото на р. Дунав критично ниско