НОВИНИ

Румяна Бъчварова: Възможността за предсрочни избори винаги стои

Отношенията между ГЕРБ и Атака никога не са били такива, каквито се представят от техните опоненти - една стабилна коалиция. Това заяви в студиото на "Денят започва" Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов, социолог и дългогодишен експерт и анализатор на обществените процеси.

румяна бъчварова възможността предсрочни избори винаги стои
bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 26.05.2011
Чете се за: 09:53 мин.
У нас
Отношенията между ГЕРБ и Атака никога не са били такива, каквито се представят от техните опоненти - една стабилна коалиция. Това заяви в студиото на "Денят започва" Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов, социолог и дългогодишен експерт и анализатор на обществените процеси.

Румяна Бъчварова:
- Ще ми се да вярвам, че подкрепата, която до този момент Атака даваше за предложенията на ГЕРБ бяха принципни, те бяха за политики и не бяха търгувани. ГЕРБ си остави това поле, в което можеше да се разграничи от предложенията на Атака и сега, в този момент, се разграничава.

Според нея действията на лидера на Атака не е поведение на цялата партия. Тя окачестви поведението на Волен Сидеров в последните дни, като "категорично, ясни, прозрачни, маневри - предизборни за запазване на политическия образ".

Бъчварова подчерта, че ГЕРБ никога не е имала за цел да претопява образа на Атака, а въпросът за подкрепата е на принципно ниво. "Разграничението на ГЕРБ от Атака е много категорично и в парламента и от премиера, така че не трябва да се търсят някакви допълнителни аргументи за това, че има скрита игра между ГЕРБ и Атака."

С оглед на факта, че политическите решения на ГЕРБ се подкрепят и от независими депутати в Народното събрание, може да се окаже, че решението за съставяне на правителство без пълно мнозинство в парламента е "оздравително за българската политика".

Подкрепата за Атака винаги е била индикатор на това какъв е размерът на протестния вот в обществото. Там където има протестен вот в повечето случаи той е емоционален, а не рационален, обясни още тя.

Евентуалната кандидатура на Бойко Борисов за президентския пост би променила коренно политическата картина в страната и би довела до преразпределение на отговорностите в управляващата партия. Едновременно с това би изпълнила с ново съдържание институцията. Според Бъчварова избори 3 в 1 са технически възможни, но политически необосновани.

Цялото интервю с нея можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водеща:
Добро утро отново.... Продължаваме със следващия ни гост, това е началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова. Добро утро и здравейте.

Румяна Бъчварова:
Добро утро.

Водещ:
Здравейте, г-жо Бъчварова.

Водеща:
Г-жо Бъчварова, предвидим ли, в някаква степен, бе разривът между ГЕРБ и "Атака", как да кажа, с оглед на променливото, но в известен смисъл предвидимо поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Само да припомня, че преди ГЕРБ да спечели властта и Бойко Борисов да стане премиер, той наричаше Бойко Борисов с едни странни квалификации, но така или иначе за него той бе част от онези, които са грабили България в продължение на 20 години, и изведнъж, когато Бойко Борисов стана премиер, той коренно промени отношението си към него.

Р. Бъчварова:
Отношенията между ГЕРБ и "Атака" никога не са били такива, каквито се представят от техните опоненти, една стабилна коалиция. Ще ми се да вярвам, че подкрепата, която до този момент "Атака" даваше за предложенията на ГЕРБ, бяха принципни, те бяха за политики и не бяха търгувани. В смисъл, че ГЕРБ си остави това поле, в което можеше да се разграничи от предложенията на "Атака", и сега, в този момент, се разграничава и по начина, по който демонстрират своята политика лидерите на "Атака". Защото мисля, че трябва да гледаме нещата в детайл. Това, което прави лидерът на "Атака", не е, така, поведение на цялата партия, има опасност да стане една вълна, разбира се, хипотетично, теоретично. Но аз бих окачествила събитието от последните дни и поведението на Волен Сидеров в последно време, като, така, едни доста категорично ясни и прозрачни маневри, предизборни, за запазване на политическия образ. В този смисъл ГЕРБ никога не е имал амбиция или желание да претопи образа на "Атака" и е поставял въпроса за подкрепата наистина на принципна основа - провеждаме такава политика, искаме такова решение, очакваме вашата подкрепа в парламента.

Водеща:
Толкова ли се обезличи наистина според вас "Атака", давайки подкрепата си почти безрезервно на ГЕРБ, та наистина се наложи партията през последните седмици да живее от скандал в скандал? Всичко започна от Великден, продължи през Гергьовден, мина през Батак, та до петък...

Р. Бъчваров:
Да, проблемът в това поведение всъщност е в поредицата, която се случи, един от проблемите, и доказва, че наистина има една преориентация на политическото поведение. Разграничението на ГЕРБ от "Атака" е много категорично и в парламента, и от премиера, така че не трябва според мен да се търсят някакви допълнителни, как да кажа, аргументи за това, че има скрита игра между ГЕРБ и "Атака". Наистина "Атака" губи подкрепа, още повече, че в момента се прави опит да се направи една партия, която да отнеме гласове от партията на Волен Сидеров, и очевидно с усета, който има за собствения си електорат, той се опитва да се спаси...

Водеща:
За коя партия всъщност говорите?

Р. Бъчварова:
Тази, която се учредява около телевизия СКАТ и нейния собственик.

Водещ:
Вие преди малко казахте, трима депутати вчера напуснаха парламентарната група на "Атака" и преди малко казахте, така, може би леко намекнахте за това, че това е лидерско поведение, има много хора в "Атака", които не одобряват тази политика.

Р. Бъчварова:
Това е доказателство, едно такова поведение на депутати.

Водещ:
Тоест предричате ли някакво разцепление в партията или в парламентарната група по-нататък?

Р. Бъчварова:
Не бих казала, че може да се очаква разцепление, но ще ви обърна внимание на нещо, което казах в началото, че не мисля, че тази подкрепа и тези отношения имат някаква принципна основа. И това, което чух като мотиви от тримата депутати вчера, депутатите на "Атака", също показват едно принципно разграничение. Това, което ГЕРБ предлага в парламента като проекти за нови закони, като решения, като политика, одобряване на политиката на правителството, се одобрява от депутати, които са напуснали и други политически партии, каквито са РЗС, има една група от независими депутати, които също подкрепят ГЕРБ, и това ме кара да си мисля, че този модел, който доста рисково беше предприет с формирането на правителството преди около 2 години, да нямаш абсолютно мнозинство, но да съставиш правителство, може да се окаже оздравителен за българската политическа система, и партийна система, защото дава възможност и за принципна подкрепа на едно или друго решение. До този момент ние бяхме свидетели на това как много ясно по политическа, по партийна линия се определят гласуванията, подкрепата на едно или други решение. Дори и да има принципни аргументи за, опозицията винаги гласува против...

Водещ:
Тук се съгласявам, но...

Р. Бъчварова:
...тук вече имаме едно плаващо, по-плаващо мнозинство и това е много оздравително и много поучително да може да се случва, защото крайно време е да могат да се различават добрите решения, дори и тогава, когато идват от политическите опоненти.

Водеща:
Само още малко за "Атака", за да изчерпим темата. Днес вестник "24 часа" публикува едно изследване на MBMD, според което "Атака", ако изборите, парламентарните, бяха днес, би получила 3,2 процента, казано по повод на това, че споменахте, че подкрепата за "Атака" пада, но така или иначе скандалите, в които се въвлече "Атака" през последните седмици, бяха един вид автореклама. Спечели ли, вдигна ли майко рейтинг "Атака" според вас от този...

Водещ:
И лично кандидатът за президент на партията, нали?

Р. Бъчварова:
Това ще стане ясно след месец или два. Толкова бързо не може да бъде регистрирано в проучванията. Но подкрепата за "Атака" винаги е била детектор за това какъв е размерът на протестния вот в обществото. Там, където има протестен вот, в много случаи, в повечето случаи всъщност, е по-емоционален, отколкото рационален. Тогава се покачва подкрепата за такъв род партии, в случая в България конкретно за "Атака". 3,6 процента относително нисък дял на такъв протестен вот, който винаги съществува в обществото.

Водеща:
Всъщност ГЕРБ според това изследване пък получава 34,1 процента. Има ли начин да го съотнесем този процент към процента, с който ГЕРБ спечели парламентарните избори през 2009 година.

Р. Бъчварова:
Ами, изчислено в абсолютни гласове, този процент показва, че на практика няма отлив - милион и седемстотин, милион и осемстотин хиляди гласа. Аз мисля, че все пак има отлив и той е по-скоро от групата на тези, които бяха по-пасивни избиратели и през 2009 година решиха да подкрепят ГЕРБ. В момента е... други проучвания - тези хора са се отдръпнали и не изразяват позиция, не са се преориентирали към друга политическа партия. Всичко това показва, че нямаме промяна в електоралната картина, което означава, че евентуална промяна или съгласуване с представителството не се налага, за да има нови избори.

Водеща:
Да се върнем на въпроса за подкрепата. Самият Бойко Борисов вчера изброи, първо, управляващата партия загуби подкрепата на РЗС, сетне на "Синята коалиция", сега и на "Атака". Притеснена ли е от това наистина управляващата партия, или тя стои стабилно?

Р. Бъчварова:
В момента има достатъчно парламентарна подкрепа, за да може да се провеждат политиките, които правителството и парламентът, и управляващото мнозинство всъщност се опитва да наложи. Отношенията винаги са сложни. И отношенията винаги са сложни тогава, когато има една наистина нова политическа формула с плаващите подкрепящи мнозинства в парламента.

Водещ:
Добре, ако това е така, ако наистина електоралната картина не е променена, нали така казахте преди малко, защо премиерът изключи вчера възможността да се стигне до предсрочни избори.

Р. Бъчварова:
Тази възможност винаги е стояла още със самото съставяне на правителството, ако си спомняте, и като изявление, и като възможност. Вчерашното изявление показва факта, че ГЕРБ не се притеснява от една проверка на нови избори, и това нещо може да се случи, технически може да се случи, никой не трябва да го изключва. Политически обаче не е състоятелно това решение основно защото според мен интересите за запазване на статуквото в момента са много по-силни, отколкото интересите от неговото разрушаване и установяване на ...

Водеща:
Чии интереси обаче?

Р. Бъчваров:
Политическите интереси.

Водеща:
Искрен ли обаче наистина беше премиерът в това си изказване за избори 3 в 1, или блъф, както го заподозряха от опозицията.

Р. Бъчварова:
Аз мисля, че премиерът винаги е искрен, когато прави публични изявления, въпросът е как разчитаме тези изявления и аз мисля, че той точно това каза: ние не се страхуваме от една нова проверка за нашата подкрепа и за нашата политика.

Водещ:
Ами, както от... заподозряха, че е блъф, защото няма да поеме такъв риск, не е от изгода за ГЕРБ.

Р. Бъчварова:
Но... за какво да блъфира в случая?

Водеща:
Теоретично според вас какви са причините, които биха довели тази есен до избори 3 в 1.

Р. Бъчварова:
Теоретично са... ако има някаква драстична промяна в електоралната картина. Тогава, когато има нарушено електорално представителство, такова, каквото изживяхме по времето на тройната коалиция - изключително голям дисбаланс. Той ще бъде ясен след местните избори. Аз не очаквам да се случи, но ще бъде много по-ясен след местните избори, отколкото да развиваме някакви хипотези преди тях. Другият вариант е, ако наистина има, така, политическо съгласие на някакво тайно или високо ниво да се промени статуквото, да се оттегли подкрепата му. Това означава едни такива непримирими коалиции, политически, които няма да изглеждат и убедително на избирателите, да речем "Атака" - ДПС, сините с БСП. И в този смисъл, аз затова казвам, че технически е възможно, но политически е несъстоятелно и неоснователно.

Водеща:
А искрени ли са и останалите партии, които вчера вкупом казаха няма никакъв проблем, ние сме готови на предсрочни избори.

Водещ:
Всички те казаха, че не се притесняват едва ли не въобще.

Р. Бъчварова:
Ами, аз не виждам какво друго биха могли да кажат останалите партии. Всяка партия, която уважава себе си, трябва да бъде готова за избори във всеки един момент.

Водеща:
Според вас ще е разумно ли, ако премиерът Бойко Борисов се изкуши и се включи в предизборната надпревара за поста на "Дондуков" 2?

Р. Бъчварова:
Е, аз не мисля, че това би било изкушение. Това би било едно много важно решение и то ще промени изключително много политическата картина. Това означава промяна на парламентарно ниво, на политическо, на партийно ниво, промяна в изпълнителната власт. Много са аргументите, които могат да водят към едно такова решение и, общо взето, то не е взето или поне публично не е обяснено. Няма основание за това преминаване... Президентският пост е по-висок пост, но той е с по-ниска възможност за влияние върху политическия живот. И стигаме всъщност до основния аргумент, който ми се струва, че не обсъждаме тогава, когато се взема решение за участие на президентските избори - всъщност каква е концепцията за държавността, за държавата и за това как тази фигура ще присъства в българския политически живот в следващите... поне в следващите пет години. Малко ми изглеждат дебатите около кандидатурите като конкурс за красота или популярност, а не като някакво състезание за идеи.

Водещ:
Аз тук се съгласявам напълно с вас, но все пак как ще коментирате това, че ако премиерът реши в крайна сметка да се кандидатира за поста президент, това ще е ясен знак за претърпяно поражение, за напускане на битката едва ли не, напускането на изпълнителната власт.

Р. Бъчварова:
Ами, това е една от тезите, с които се пробва реакцията на премиера, който в момента е най-силната политическа фигура, и се опитва да се разчетат в неговите думи, изявления, поведение някакви знаци, които да ориентират останалите партии за това какъв кандидат да издигнат. Прав е премиерът, когато казва, че не може да бъде бягство тогава, когато се състезаваш за най-високия пост в държавата в крайна сметка, но ако го правиш, трябва да знаеш защо го правиш и да можеш да го обясниш на хората, от които очакваш да гласуват за теб.

Водеща:
Вие сте началник на политическия кабинет на премиера, ако той дойде при вас и поиска чисто професионален съвет какво да направи, какво бихте го посъветвали - да участва в тази битка за президент или да не участва?

Р. Бъчварова:
Ами, това е в рамките на служебните ми задължения и не бих искала публично да го коментирам. Ще изчакаме да видим какво ще бъде решението и на партията, и на премиера.

Водеща:
Добре. Бързо само да прокоментираме негативите...

Водещ:
Няма да ни подскажете...

Водеща:
... и позитивите от едно такова евентуално решение на премиера да...

Р. Бъчварова:
Най-големият негатив би бил наистина промяна в общата политическа картина, която ще се случи - преразпределение на, така, отговорностите в рамките на управляващата партия. А най-големият позитив би бил това, че такава личност като премиера може да изпълни с едно ново съдържание политическата фигура на президента, на държавния глава на България, защото трябва да си даваме сметка, че има много какво да се напластява на тази позиция като поведение, като позиции, като роля в обществения живот.

Водещ:
Добре, негативът, който вие откроихте, беше негатив за цялото общество, нали правилно ви разбрах, а в частност за политическа партия ГЕРБ как ще се развият нещата?

Р. Бъчварова:
Политическа партия ГЕРБ си функционира доста добре, има ясно ръководство. Тя е функционирала тогава, когато Борисов не е бил официален лидер на партията, при това доста успешно.

Водещ:
Просто не очаквате....

Р. Бъчварова:
Така че...

Водеща:
Г-жо Бъчварова, как да си...

Р. Бъчварова:
... не мисля, че може да залагаме на тази карта.

Водеща:
... обясним това, че през последните няколко седмици, две или малко повече, неотлъчно до премиера Бойко Борисов в неговите медийни изяви стои вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Това даде вече храна на медиите да се спекулира, че на Симеон Дянков му предстои нов пост например, този на премиер?

Водещ:
По-отдалече тръгна.

Р. Бъчварова:
Това е знак за екипния стил на работа в правителството. Премиерът работи много активно и с единия, и с другия вицепремиер и това е, така, знак към обществото, че те са ангажирани изключително много в политиката, освен с премиера Дянков, който е вицепремиер, отговарящ за основна част от ресорите в правителството, основна част от политиката, с премиера се появяват и ресорните министри. Но това не знам защо направи чак такова силно впечатление. Естествено е, естествено е вицепремиерът, който, така, в чиито отговорности са ресори като икономика, енергетика...

Водещ:
Е, знаете какви са...

Р. Бъчварова:
... регионалното развитие.

Водещ:
... коментарите. Появиха се дори такива по-силни обобщения като това, че едва ли не дори прехвърля някаква мръсна работа на Симеон Дянков Борисов.

Р. Бъчварова:
Коя е мръсната работа...

Водещ:
Че се крие зад гърба му, но примерно...

Р. Бъчварова:
... според вас?

Водещ:
Примерно персонални промени в...

Р. Бъчварова:
Това не е мръсна работа. Това е една от възможностите на управлението.

Водеща:
Това е една от работите на премиера... Хайде с това да завършим - промените, които бяха направени. Отиде си един министър, един заместник-министър, неколцина шефове на агенции, цялото ръководство на КАТ. Имат ли някакъв общ знаменател тези промени, или те са си сами за себе си отделните случаи?

Р. Бъчварова:
Да, мисля, че има един общ знаменател, и той е това, че правителството работи толкова интензивно, че на тези позиции, на които динамиката на работа не може да се следи и да се следва достатъчно ефективно, се налагат промени. Нито една от смените на по-високо политическо ниво, говоря и министри, и зам.-министри, не се случва, защото има някакъв провал, и не се случва заради някакви политически или вътрешнопартийни отношения. Тя е тогава, когато не може да се догони темпото. Това е общият знаменател на промените и другият е, че винаги се търси по-доброто решение с оглед на предстоящите задачи. Те се променят в рамките на целия мандат. Ще се променят и оттук нататък и никой не е обещавал, че няма да има промени в правителството. Напротив, това е израз на нещо, което беше ясно от самото начало - който не успява добре да се справи и навреме...

Водещ:
В живота е точно така.

Р. Бъчварова:
... да, преминава на друга позиция.

Водеща:
И отива да си почине. Добре. Благодаря ви за този анализ. Това беше началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Бойко Борисов: Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят
Бойко Борисов: Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят
09:25, 29.03.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Миньори и енергетици отново излизат протест
Миньори и енергетици отново излизат протест
09:13, 29.03.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Открит е труп до детска ясла в Русе (СНИМКИ)
Открит е труп до детска ясла в Русе (СНИМКИ)
09:02, 29.03.2024
Чете се за: 00:20 мин.
НА ЖИВО: НС изслушва председателя на СЕМ във връзка с реклами на хазартни игри
НА ЖИВО: НС изслушва председателя на СЕМ във връзка с реклами на хазартни игри
09:00, 29.03.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Рекордният бюджет на София: За какво ще се харчат парите на столичани?
Рекордният бюджет на София: За какво ще се харчат парите на столичани?
08:48, 29.03.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
08:35, 29.03.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Павела Митова, ИТН: Ще влезем в следващия парламент с по-сериозно представителство
Павела Митова, ИТН: Ще влезем в следващия парламент с по-сериозно представителство
08:17, 29.03.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Проф. Пламен Киров: Две са възможностите за бъдещ служебен премиер
Проф. Пламен Киров: Две са възможностите за бъдещ служебен премиер
08:09, 29.03.2024
Чете се за: 03:07 мин.
МВР проведе мащабно антитерористично учение в Бургас (СНИМКИ)
МВР проведе мащабно антитерористично учение в Бургас (СНИМКИ)
07:54, 29.03.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Отново опасно шофиране: С висока скорост в насрещното платно на АМ "Струма"
Отново опасно шофиране: С висока скорост в насрещното платно на АМ "Струма"
07:43, 29.03.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитената зона "Камчия"
Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитената зона "Камчия"
07:30, 29.03.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Пожар горя в центъра на Русе (СНИМКИ/ВИДЕО)
Пожар горя в центъра на Русе (СНИМКИ/ВИДЕО)
06:41, 29.03.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Топ 24
Най-четени
Борисов за изборите и Уикилийкс
Борисов за изборите и Уикилийкс
Американското посолство с официално становище за Уикилийкс
Американското посолство с официално становище за "Уикилийкс"