НОВИНИ

Андерс Фо Расмусен пред БНТ

Генералният секретар на НАТО Андерс Фо Расмусен даде специално интервю за БНТ. Той коментира ареста на Ратко Младич като ясен знак на международната общност, че няма да толерира военни престъпления. Според Расмусен след това задържане евроатлантическата общност ясно трябва да осъзнае мисията си да интегрира страните от западните Балкани. Чуйте част от интервюто на Валери Маринов с Андерс Фог Расмусен.

андерс расмусен бнт
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 30.05.2011
Чете се за: 04:33 мин.
У нас

Генералният секретар на НАТО Андерс Фо Расмусен даде специално интервю за БНТ. Той коментира позицията на Алианса към арабските революции и операцията в Либия, мисията в Афганистан и крайните й цели, намеренията на НАТО да изгради противоракетен щит в Европа и отношенията с Русия, новото място на Китай в глобалното пространство и нуждата от конструктивен диалог по темите на сигурността с тази азиатска страна, за новата перспектива пред Западните Балкани след ареста на Ратко Младич.

Във видеофайла вижте цялото интервю на Валери Маринов с генералния секратар на НАТО Андерс Фо Расмусен.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО:

Репортер:
Добро утро. Без да губим излишно време, направо преминаваме към разговора с Андерс Фо Расмусен. Г-н главен секретар, НАТО възприе преди една година стратегията си и вече имаме операция в Либия - НАТО адекватно успя ли да реагира в тази ситуация?

Андерс Фо Расмусен:
НАТО винаги е готово да действа, но аз не мисля, че някой беше предвидил това, което се случи в Северна Африка, в Близкия Изток. Но когато ситуацията започна да ескалира в Либия, ние бяхме готови и взехме много бързо решения.

Репортер:
Имам странното усещане, че първо Франция и Великобритания взеха решенията да влязат в Либия, след това американците взеха командването, какво се случи там?

Андерс Фо Расмусен:
Мисля, че на практика това беше правилният начин да се постъпи, защото Съветът за сигурност на ООН прие една историческа резолюция да защити цивилните в Либия и беше много важно веднага да се действа, така че коалицията, страните, които бяха готови да действат, взеха решение в последната минута, но те знаеха, че е много по-ефективно, ако има обединено командване, установената рамка, която НАТО представлява и затова решихме ние да поемем веднага след това и нещата се получиха ефективно.

Репортер:
Съществува Афганистан, която е главен приоритет за Алианса, сега има Либия - можете ли да се справите с двете операции едновременно?

Андерс Фог Расмусен:
Да, разбира се. НАТО има амбицията да може да управлява големи конфликти като тези паралелно и определено имаме и възможностите да го направим. С други думи, нашата операция в Либия няма да окаже някакво отрицателно влияние върху операцията в Афганистан, ние ще си завършим мисиите и на едното, и на другото място.

Репортер:
Както казахте, защитавате цивилните граждани в Либия, до каква степен сте склонни да влизате в страната и логичният въпрос е кога ще излезете от страната?

Андерс Фо Расмусен:
Да, това е добър въпрос. Не искам да правя прогнози за времето, но сме определили три много ясни военни цели. Първо, пълен край на всякакви атаки срещу цивилни в Либия. На второ място, изтегляне на военните сили на Кадафи, както и на милициите на Кадафи от техните позиции. На трето място, непрекъснат достъп на хуманитарната помощ към Либия, без някакви пречки. И ще се изтеглим, когато тези три цели са изпълнени.

Репортер:
Как ще се справите със ситуацията в Близкия Изток, защото не е само Либия проблем, има ситуации в Египет, в Сирия, в Йемен?

Андерс Фо Расмусен:
На първо място, нека да подчертая, че НАТО няма намерение да се намесва нито в Сирия, нито в Йемен. Ние оперираме в Либия, защото има очевиден, ясен мандат на ООН за там. Просто Съветът за сигурност помоли страните членки да предприемат действия за предпазване на цивилното население в Либия и това е причината, поради която ние сме там, и нашата операция в Либия има силната подкрепа от страните по света. Така че нека да се съсредоточим за приключване на нашата либийска мисия.

Репортер:
Тероризмът е една от най-основните заплахи и от тази гледна точка НАТО смята да изгради противоракетен щит в Европа. Какви са ви отношенията с Русия, до каква степен бихте били склонни да погледнете на изток и как Западът се отнася към този поглед?

Андерс Фо Расмусен:
Първо, доколкото става дума за нашите връзки с Русия, виждаме, че има подобрение през последната година, бих казал, а доколкото става дума за нашата противоракетна защита, ние взехме решение вътре в НАТО да установим една система за противоракетна отбрана, базирана в НАТО, защото заплахата от ракети е реална, а когато има реална заплаха на нас ни трябва реална защита и затова сме решили, че НАТО има нужда от противоракетна отбрана. От друга страна обаче сме помолили Русия да съдейства, защото смятаме, че заплахата от ракетно нападение е обща - не само за НАТО, но и за Русия. Тя ще има същите проблеми със сигурността и вече едно сътрудничество с Русия ще направи много по-ефективна цялата система. Сътрудничеството с Русия ще демонстрира на Русия, че ние нямаме намерение да заплашваме Русия, затова сме поканили Русия на преговори. Ние водим тези преговори в момента, за да видим как ще се построи архитектурата на тази противоракетна защита.

Репортер:
Поправете ме, ако греша, на политическо ниво винаги има съгласие, но на военно ниво има несъгласие, съгласен ли сте?

Андерс Фо Расмусен:
По-скоро е смесица от двете. Нека да опиша как ние виждаме идеята. Ние смятаме, че трябва да има две независими системи - руска и натовска. Тези две независими системи да имат обща цел, да предпазват нашето население от заплахата на ракетно нападение и вече можем да обменяме данни, да си сътрудничим в други сфери, като крайната цел е цялостната система да бъде много по-ефикасна. Това е начинът, по който ние виждаме нещата и вече на тази база разговаряме с руската страна за това, как можем да разработим това сътрудничество и се надявам, че можем да приключим следващата пролет, 2012-а, когато ще бъде следващата среща на високо равнище на НАТО.

Репортер:
Бихте ли споменали, как мислите, че е вашето място при взимането на решения на България за изграждането и архитектурата на този противоракетен щит?

Андерс Фо Расмусен:
Все още не сме взели окончателното решение за това, къде ще бъдат разположени установките, но новата идея за противоракетна защита е много гъвкава, така че ПРО като установки може да бъде разположена навсякъде - и в България, и в други страни, това вече ще зависи много от това, как се развиват събитията нататък.

Репортер:
Дали мога пак да погледна малко по далече на изток - Китай. Как бихте се справили с новото място на Китай в глобалното пространство?

Андерс Фог Расмусен:
Да, това си е предизвикателство, но и възможност за всички, и за нас, и смятам, че правилната реакция е по-скоро да се започне един конструктивен диалог с Китай, свързан и с политиката на сигурността, защото Китай е и ще бъде основен играч на международната сцена и на нас ще ни бъде нужен диалог с Китай, свързан с общи въпроси от сигурността.

Репортер:
И последният ми въпрос - смятате ли, че с ареста на Ратко Младич Западните Балкани имат нова перспектива за Обединена Европа?

Андерс Фо Расмусен:
Да, определено, задържането на Ратко Младич е много важна стъпка за Западните Балкани, защото това изпраща ясни сигнали на целия свят, че няма да бъдат толерирани военни престъпления, че те ще бъдат наказани в крайна сметка. А доколкото става за Западните Балкани в частност, това също е много важна стъпка към едно осъзнаване на общата мисия за интегриране на всички страни от Западните Балкани в нашата евроатлантическа общност - и ЕС, и НАТО. Аз лично бих искал всички страни плюс Сърбия да бъдат интегрирани в тези две организации.

Репортер:
Благодаря ви, г-н главен секретар, за това интервю.

Водещ:
Благодарим на Валери Маринов и разбира се, на генералния секретар на НАТО Андерс Фо Расмусен. С няколко думи акцентите в интервюто на генералния секретар на НАТО за БНТ - той не се ангажира с конкретен срок, в който ще приключи операцията на НАТО в Либия „Обединен защитник", но пък назова съвсем конкретни три цели, която тази операция преследва. Фог Расмусен заяви също, че няма никакъв проблем НАТО да се справи едновременно както с мисията си в Либия, така и с тази в Афганистан. Що се отнася до изграждането на противоракетен щит, който да пази Европа от балистични нападения, той заяви „че има подобрение в отношенията с Русия, че НАТО има нужда от изграждането на такава противоракетна отбрана и по никакъв начин няма намерение да заплашва Русия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
00:53, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
22:08, 01.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
21:49, 01.09.2024
8361
Чете се за: 00:37 мин.
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
21:44, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
21:05, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
20:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
20:33, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
19:22, 01.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
17:47, 01.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
17:28, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
17:07, 01.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
16:38, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Завършва пролетната сесията на НАТО
Завършва пролетната сесията на НАТО
Сблъсъци в Белград заради Ратко Младич
Сблъсъци в Белград заради Ратко Младич