Вече са известни имената на фирмите, които са инжектирали вода и солени разтвори в продаваното от тях пилешко месо. Проби бяха взети през май при съвместна акция на Комисията за защита на потребителите и Агенцията по храните. Оказа се, че от 12 проверени фирми, при 8 са открити злоупотреби. Като първо нарушение всички те ще бъдат глобени по 10 хиляди лева.
Вече са известни имената на фирмите, които са инжектирали вода и солени разтвори в продаваното от тях пилешко месо. Проби бяха взети през май при съвместна акция на Комисията за защита на потребителите и Агенцията по храните. Оказа се, че от 12 проверени фирми, при 8 са открити злоупотреби. Като първо нарушение всички те ще бъдат глобени по 10 хиляди лева.
Завишените количества вода и соли в пилешкото са от проби, взети от продукти на сравнително големи производители у нас, уточняват от Агенцията. Най- много вода е намерена в пилешкото месо на плевенската фирма „Мария Цонкова” - 51 %. Следват я „Чикън груп” - Бургас, Галус Трейд- Костинброд, Разградската фирма „Пилко” и Старозагорската „Нанюк Интернешънъл”.
Две фирми - Поло комерс ООД и СВС 98 ЕООД ще бъдат глобени, тъй като са използвали заблуждаваща информация върху етикета. Продавали са продукт, различен от описания на опаковката. Все пак има и изрядни фирми, в чийто проби не са открити наднормени количества вода и соли. Това са Градус - Стара Загора, Джиев, Костинброд, Гала, Монтана и СВС 98 ЕООД.
Всъщност фирма СВС 98 ЕООД е и в двата списъка, тъй като различните й продукти са показали различни резултати. Освен, че ще бъдат глобени, фирмите - нарушители ще трябва да си приберат некачественото пилешко от щандовете.
Йордан Войнов, изпълнителен. директор на Агенцията по храните:
- Оттук нататък производителите са длъжни да си изтеглят продукцията, която имат в наличност и да си коригират етикетите.
Йордан Войнов обясни, че фирмите, при които не са открити нарушения, обикновено са големи производители със затворен цикъл. Сред нарушителите преобладават по- малки фирми, които обикновено са купували пилешко от големите, инжектирали са го щедро със солени разтвори и са го предлагали на пазара с добра печалба. На въпрос защо се проверяват само български производители, след като 2/3 от месото на пазара е вносно - от Агенцията заявиха, че това е само началото. Проверките продължават.