НОВИНИ

Вот по изборно време - Ангел Найденов от БСП

В момента няма спор в редиците на БСП дали да бъде кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Това каза в „Панорама" зам.-председателят на БСП Ангел Найденов. Причината е, че партията не е приключила с процедурите по номинации и утвърждаване на кандидатите.

вот изборно време ангел найденов бсп
bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 03.06.2011
Чете се за: 06:33 мин.
У нас

В момента няма спор в редиците на БСП дали да бъде кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Това каза в „Панорама" зам.-председателят на БСП Ангел Найденов. Причината е, че партията не е приключила с процедурите по номинации и утвърждаване на кандидатите.

Иначе според него това е една достойна кандидатура. "Но тази кандидатура беше издигната от НДСВ. Онова, което очаква БСП, е да приключим в средата на месец юли с номинациите и с утвърждаването на нашата кандидатура. И аз не искам да гадая коя ще е тази кандидатура".

Пълен текст на разговора с Ангел Найденов.

Водещ: Пет минути седянка в село Никудин, Санданско, да видим какво мисли народът. И сега започваме по обратния ред. Ангел Найденов, заместник-председател на БСП. Да ни кажете само, преди да се върнем на темата, която обсъждахме тук, има ли спор в БСП дали да бъде подкрепена Меглена Кунева?

А. Найденов: Не, в момента такъв спор няма по простата причина, че ние все още не сме приключили с процедурите по номинации и утвърждаване на кандидатите, в т.ч. най-напред от страна на общинските ни организации и, разбира се, след това от националния център, и от конгреса на БСП.

Водещ: Ама има ли... има ли хора, които са нейни фенове в момента?

А. Найденов: Нека да припомня, че на решение на националното ръководство на БСП бяха отворени двете възможности: първата възможност да има кандидат на БСП, подкрепен от БСП, втората възможност да бъде кандидат, който не е на БСП, но подкрепен от БСП и от партиите, и от "Коалиция за България".

Водещ: Вие за кое сте?

А. Найденов: В момента, преди да сме приключили с тези процедури, аз не бих избързал с окончателно решение. И двете са валидни. Ако ме питате по отношение на вече заявената кандидатура на Меглена Кунева, която често пъти се свързва с възможна подкрепа от страна на БСП, ще кажа, че да, това е една достойна кандидатура, очевидно с качества, които притежава г-н Кунева, но тя е кандидатура, която беше издигната от НДСВ и която предстои да обяви своята номинация, своята кандидатура чрез инициативен комитет. Онова, което очаква БСП, е да приключим в средата на месец юли с номинациите и с утвърждаването на нашата кандидатура и аз не искам да гадая коя ще бъде тази кандидатура.

Водещ: Добре, ясен отговор. Не е ли време да решите и друго - за какво ще искате вот на недоверие?

А. Найденов: А, това сме го решили. Но, преди да минем към вота на недоверие, г-н Василев, аз използвам онова, което чухме на седянката от Санданско, защото...

Водещ: Това е, което слушаме 20 години.

А. Найденов: ... защото онова, точно така, онова, което беше казано, не просто трябва да бъде чуто от нас, а то предполага известни отговори от правителството, в случая от г-н Дянков, и то е свързано с онова, което той спомена по отношение на приходите. Да, факт е, разбира се, че в рамките на последните 2 месеца има известно превишаване на приходите, но ще се съгласите, г-н министър, че общо имате дефицит в рамките на не по-малко от 550 милиона лева по консолидираната фискална програма. Всъщност...

Водещ: Чакайте малко само...

А. Найденов: Ще завърша.

Водещ: Да.

А. Найденов: Всъщност онова, което в момента действа вероятно и като по-висока събираемост на приходите, не знам дали го отчитате, е и ръстът на цените. Тоест вие имате възможност да изпълните по-лесно вашата задача, свързана с приходите, но то ще бъде с цената на обедняването на българските граждани в резултат на ръста на цените - и на храните, и на бензина, на петрола. Това, което наблюдаваме, е отсъствието на мерки за компенсиране и аз това исках да попитам - всъщност, г-н министър, вие в състояние ли сте да намерите необходимите средства, за да компенсирате на българските граждани, особено на най-уязвимите социални групи, в случая на пенсионерите, инфлацията и трайната тенденция на обедняване, която наблюдаваме в резултат на замразяването на доходите от ваша страна? Кажете кога ще намерите парите и по какъв начин ще бъдат компенсирани доходите и на пенсионерите, и на работещите, в т.ч., разбира се, и чрез увеличаване на минималната работна заплата? Ето това ще бъде един отговор, който със сигурност ще бъде принос от нашата...

Водещ: Аз само да уточня, нали не се сещате, че пенсиите не са малки от 2 години?

А. Найденов: Какво значи не са малки?

Водещ: Ами, пенсиите са малки от 20 години поне, да не говорим, че може би са малки от 40.

А. Найденов: Да, де, но нали не забравяте, че те са замразени и по това, което казва г-н Дянков, те ще бъдат най-малко замразени до 2013 г., и заплати, и пенсии. И аз неслучайно казвам, че в резултат на натрупаната инфлация, която е не по-малко от 10 процента, вие автоматично при замразени доходи имате 10 процента обедняване, най-малко 10 процента обедняване.

Водещ: Г-н Дянков.

А. Найденов: Онова е, което ни казват хората.

С. Дянков: Инфлацията, и това го каза Международният валутен фонд преди две седмици, е около 4,2 процента до края на годината, 10-те процента са интересна...

А. Найденов: На годишна база, а това е с натрупване - 10 процента.

С. Дянков: ... са интересна цифра. Но, както казах и преди малко, ние винаги говорим истината и следваме винаги истината, каквато и да е тя. Още миналия октомври, като мина бюджет 2011 г. през парламента, аз казах - в момента е твърде опасна ситуацията в цяла Европа, така че ние не можем всичко да предвидим. И затова в края на месец юни, проверете, има ги тези записи от парламента миналия октомври, в края на месец юни ние дотогава ще смятаме и ще знаем какво е възможно. Краят на месец юни идва, повтарял съм го през всичките тези месеци, така че тогава ще знаем каква е ситуацията. Ако има повече пари, ще ги дадем, да. Проблемът с доходите е проблем в цяла Европа. Ние съзнаваме, че една част от нашето население живее лошо и ние искаме да им помогнем. Ние искаме да им помогнем по начин, който да е честен и по който наистина да се види това са парите, даваме ги по този начин.

Водещ: Г-н Найденов, искате да кажете, политическата теза, която се опитвате да формулирате, е ние вдигнахме пенсиите, а те не могат.

А. Найденов: Не.

Водещ: Нали си давате сметка, че ситуацията е различна, или не?

А. Найденов: Политическата теза, която искам да кажа, е, че хората не се нуждаят от поредните думи, намерения, обещания, хората се нуждаят от конкретни решения. Тези конкретни решения можеха да бъдат - да, има в рамките на една година инфлация в рамките на около 5 процента, с натрупване от началото на управлението на ГЕРБ около 10 процента, което автоматично означава, пак казвам, 10 процента обедняване. Това, което очакваме, е да видим как правителството ще компенсира ръста на цените, инфлацията и оттам обедняването на българските граждани. Засега не виждаме никакви решения.

Водещ: Ако го компенсира, ще кажете ли, че е предизборно?

А. Найденов: Ами, вижте, ако г-н Дянков в момента беше казал да, в състояние сме да осигурим необходимите суми за компенсиране в размера на минималната пенсия, в състояние сме да намерим средствата, за да вдигнем минималната работна заплата от сегашните 240 лева, които са под прага на бедността, той щеше да си помогне и за вота на недоверие. Всъщност от това, което той ни каза, дава още един аргумент, още едно основание да кажем, че имаме напълно обоснован и логичен вот на недоверие, който ще направим.

Водещ: Защото не вдигат пенсиите, така ли, защото не вдигат пенсиите?

А. Найденов: И сега ще кажа. Защото се провали антикризисната политика на правителството от 2009 г. насам и в резултат на провала на тази антикризисна политика имаме провал в социално-икономическата сфера, имаме трайна тенденция на обедняване. Имаме ръст на безработицата от 6 процента на 12 процента в момента, близо 400 хиляди човека, от които трайно безработните са над 50 процента. Това няма да го отрече г-н Дянков, защото това са данни на статистиката.

С. Дянков: Най-голямата финансово-икономическа криза в последните 60 години. Това е в цяла Европа. Вие сега изказвате тезата, че в Европа има голяма криза. Всички държави в Европа...

А.Найденов: Г-н Дянков, 2009 г. ...

С.Дянков: ... вие гледате ли какво става в Румъния, гледате ли какво става в Гърция?

А. Найденов: ... вие обявихте една кратка антикризисна програма, която включваше 90 мерки. Какво от тези 90 мерки беше изпълнено? През месец април на 2010 г. обявихте допълнителен антикризисен план от около 60 мерки. Какво от тези мерки беше изпълнено? Всъщност...

С. Дянков: Не се увеличиха данъците. България беше единствената страна в Европа, която не увеличи данъците.

А. Найденов: Изслушате ме, вие ни обещахте излизане от кризата по Димитровден на 2010 г., обещахте излизане от кризата в края на 2010 г. Сега разбираме, че отново сме в криза. Кога най-после ще излезем от кризата?

С. Дянков: БСП никога няма да излезе от криза, защото е партия на отживяване. Народът обаче и България...

А. Найденов: Не, не, оставете БСП. Ако проблемът ви е БСП...

С. Дянков: Народът и България излиза от кризата и аз току-що ви дадох доста примери не само в областта на инфраструктура, където вече е явно ние колко много правим от вас, в областта на културата, в областта на културно-историческия туризъм, в областта на финансовата стабилност. И НДК да го дадем като пример. Вие какво направихте? 22 години НДК беше тази тоталитарна, закостеняла система. Вие там какво направихте? Нищо. Ние ги правим тези неща, защото ние следваме един истински път напред.

А. Найденов: Г-н Дянков, хората ви гледат от тази седянка и очакват конкретен отговор...

С.Дянков: И конкретният отговор...

А.Найденов: ... как ще компенсирате обедняването, как хората няма да бъдат принудени да си лягат, защото са смачкали картофите и това им е вечерята, а за някои семейства това е единственото ядене. Впрочем, като говорим и за картофите, нали ви е ясно, че между 40 и 80 процента е ръстът на част от хранителните продукти, и то на основни хранителни продукти.

С. Дянков: И тука има една много хубава тема за България, която днес не искам да говоря...

А. Найденов: А, не знам колко е хубава тази тема.

С. Дянков: ... която е как ще се развива икономиката напред. Ръстът на цените на храните е в целия свят, това се случва и това не е само за тази година, това е...

А. Найденов: О, да, един ваш колега обясни ръста на цените с увеличаването на населението в световен мащаб. Оставете тези приказки.

С. Дянков: Това е тема за следващите няколко години. Това е голям шанс за България. Защо? Защото България има възможности за селско стопанство много над това, което произвеждаме сега. Има доста необработена площ, необработвана с много, много години, и този ръст на цените може да се използва от българите да видим в селското стопанство къде още повече инвестиции могат да се вкарат, за да стане много по-голям...

А. Найденов: Е, да де, ама като оставите настрана многото години, какво направихте вие в рамките на двете години ваше управление? Това е въпросът.

С. Дянков: Ние успяхме да извадим страната от криза, с която всичките наши съседки не можаха да се справят.

А. Найденов: Е, досега твърдяхте, че сме в криза и не можем да си позволим допълнителни средства, за да компенсираме доходите. Кое е вярното?

Водещ: Господа, може ли да завършим с една дума в отговор на разумен въпрос? Ще имаме ли разумен разговор за икономика преди изборите, или всичко ще бъде плод на някаква предизборна сметка? Моля ви една дума, г-н Найденов.

А. Найденов: Да, никога не сме отказвали такъв разумен разговор тогава, когато има кой да чуе аргументите. Ние сме се опитвали многократно в Народното събрание да предизвикаме този дебат. Всъщност част от смисъла на внасянето на вот на недоверие е и този разговор.

Водещ: Г-н Дянков.

С. Дянков: Икономиката ни има много възможности. Част от тези възможности вече се използват - инфраструктура, културен туризъм, в земеделието може да се направи още много и се прави. В износа може да се направи още много, имаме добра стратегия как това да стане сега, като вече сме стабилна финансово държава. Но на България й трябва сигнал за света, навън, какво се прави в България, което да ни различава от нашите съседи, от Румъния, от Гърция, там, където положението наистина е много, много, много сложно. Пактът за финансова стабилност е един такъв сигнал.

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Големият пожар край Стара Загора е локализиран, на място има дежурни екипи
Големият пожар край Стара Загора е локализиран, на място има дежурни екипи
10:10, 18.07.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Председателски съвет да обсъди евентуална корекция на бюджета след пожарите, предлага ДПС
Председателски съвет да обсъди евентуална корекция на бюджета след пожарите, предлага ДПС
09:47, 18.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Асоциацията на зърнопроизводителите се включва в битката с пожарите
Асоциацията на зърнопроизводителите се включва в битката с пожарите
09:29, 18.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Микробус на свободен ход блъсна и уби жена в Бургас
Микробус на свободен ход блъсна и уби жена в Бургас
09:11, 18.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
НА ЖИВО: Парламентът изслушва регионалния министър и шефа на АПИ за магистралите
НА ЖИВО: Парламентът изслушва регионалния министър и шефа на АПИ за магистралите
09:05, 18.07.2024
Чете се за: 00:25 мин.
ПП-ДБ: Няма подкрепа от останалите партии, ще върнем неизпълнен втория мандат
ПП-ДБ: Няма подкрепа от останалите партии, ще върнем неизпълнен втория мандат
08:58, 18.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
Мюмюн Мюмюн: Почетният председател на ДПС винаги дава някакви съвети и насока
Мюмюн Мюмюн: Почетният председател на ДПС винаги дава някакви съвети и насока
08:28, 18.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
МВР: Голяма част от жителите на с. Воден отказаха да напуснат домовете си и са принудително изведени
МВР: Голяма част от жителите на с. Воден отказаха да напуснат домовете си и са принудително изведени
08:02, 18.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Борислав Гуцанов: Разговор за правителство няма и не може да има на този етап
Борислав Гуцанов: Разговор за правителство няма и не може да има на този етап
07:50, 18.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Пожарът край Воден е локализиран, 35 са изгорелите къщи
Пожарът край Воден е локализиран, 35 са изгорелите къщи
07:27, 18.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски
Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски
07:20, 18.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Над 200 души се включват в потушаването на огъня край Отец Паисиево
Над 200 души се включват в потушаването на огъня край Отец Паисиево
07:04, 18.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Топ 24
Най-четени
Финансови уравнения с участието на Симеон Дянков
Финансови уравнения с участието на Симеон Дянков
Думи за Бербатов - героят извън мача
Думи за Бербатов - героят извън мача