НОВИНИ

Инвестиции и дипломация

В студиото на "Денят започва" американският посланик у нас - Джеймс Уорлик коментира "Набуко" като сложен, но изключително важен проект. Той се въздържа от прогнози кой тръбопровод ще бъде реализиран по-бързо - "Набуко" или "Южен поток", но припомни, че премиерът Борисов е посочил "Набуко" като приоритет за страната ни и подчерта, че САЩ имат желания той да се случи.

инвестиции дипломация
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 08.06.2011
Чете се за: 08:23 мин.
У нас
В студиото на "Денят започва" американският посланик у нас - Джеймс Уорлик коментира Набуко като сложен, но изключително важен проект. Той се въздържа от прогнози кой тръбопровод ще бъде реализиран по-бързо - "Набуко" или "Южен поток", но припомни, че премиерът Борисов е посочил "Набуко" като приоритет за страната ни и подчерта, че САЩ имат желания той да се случи.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водеща:
Господин посланик, защо сте толкова убеден, че и тази, и 2011 година, Съединените американски щати ще са най-големият инвеститор тук, в България? Вчера изразихте подобно твърдение.
Дж. Уорлик:
Мисля, че доста хора са изненадани, че Съединените щати бяха номер едно инвеститор през 2010. Имахме повече от 200 американски компании, които инвестираха в България, и очаквам това да се случи следващата година, и добрата новина е, че се случи в много сектори. Не става дума само за енергетика, недвижими имоти. Това са компании, които стъпват на пазара,
гледайки в дългосрочен план, за дългосрочни инвестиции. Знам го това, защото говорих с тях, те се обръщат към мен за разговори.
Водеща:
Да резюмираме - с какво сме толкова привлекателни за американския бизнес и какво още можем да направим, за да бъдем още по-привлекателни?
Дж. Уорлик:
Много от тези компании в Съединените щати разглеждат възможностите да навлязат на пазара на Европейския съюз или да имат регионален център за техния бизнес и операции. Също така някои от тях гледат за износ към България и към Европа. Това, което ще видите, е, че има измежду компании, които се интересуват, както големи компании като "Екзон" и други, така и
по-малки, среден бизнес от страна на Америка. Мисля, че това е добра новина за България. Тези компании биха могли да отидат на много други места. Те разглеждат възможности като Полша, Румъния, Сърбия като евентуални дестинации за централи на техните операции. Но това мисля, че няма да случи автоматично - да се привлекат от страна на България. Понастоящем България има много предимства, с които е успяла да привлече, но правителството не може да почива на тези лаври. Трябва да се направят много повече неща, които да направят България по-привлекателна. Инфраструктурата например, комуникациите. Също така трябва да има гарантирано върховенство на закона. Компаниите трябва да са сигурни, че техните инвестиции тук са защитени със закон. Така че това всичко са предпоставки за привличането на още повече инвестиции в следващите години.
Водеща:
Всъщност направихте една дипломатическа обиколка съвместно с нашия посланик във Вашингтон Елена Поптодорова. Какви са резултатите от нея? Какви нови възможности за бизнес между България и Америка открихте по време на тази обиколка?
Дж. Уорлик:
Ние посетихме Чикаго. Както вие знаете, има 100 хиляди и повече български американци, също така посетихме Хюстън, Финикс и Сан Франциско. Това беше наистина много положителна инициатива и ние вече взехме решение, че ще направим подобен тур, роуд шоу, и догодина. Ние говорихме с широк спектър от компании, както малки компании, така и с представители на най-големите компании в Съединените щати. Интересно е, че много от тези компании наистина разработват иновации. Например се запознахме и с някои компании, работещи в областта на биотехнологиите. Има повече от 1500 такива компании и две трети от тях имат по-малко
от 50 служители и доста венчър кепитъл в тях. Те разглеждат опциите за изследвания и клинични тестове и затова търсят силни партньори в тази област. И бях изключително окуражен, че много от тях бяха наистина заинтересовани от това, което България може да предложи. Фирми като тези компании, като тези именно, ще внедрят и ще представят иновации и в България.

Водещ:
Споменахте, че по време на обиколката сте се срещнали и с български бизнесмени, част от българската общност в Съединените щати, и заговорихте за това, че сте се опитали да ги убедите да се върнат като инвеститори в България. Нещо повече?
Дж. Уорлик:
Да, така е. И примерът, който дадох вчера, вие може да не знаете, но най-голямата ВиК компания в Съединените щати всъщност е собственост и се управлява от т.нар. български американци или български емигранти там. Това е много голяма фирма, която се простира с бизнес дейностите си из цяла Америка, и аз разговарях надълго и нашироко с тях и им казах: моля ви се, опитът, който сте добили в Съединените щати и бизнесмоделът, който сте внедрили, би могъл да бъде и успешен и тук, в България, по същия
начин. Има и други примери, разговаряйки с българите в Съединените щати. Българите могат да са изключително важни инвеститори и открихте това по време на тези разговори с българската общност в Съединените щати. . .
Също така бих искал да кажа и по отношение на българската общност в Съединените щати, разговорите бяха много интересни. Много от тях са заминали за Съединените щати по най-различни причини, при различни обстоятелства. Много от тях са се интегрирали много добре и много от тях са доста успешни. Но разговарях и с много от младите хора, те дойдоха при мен и ме запитаха какви професионални възможности има в България за тях. Аз казах - аз се интересувам от моята собствена страна, бих искал да видя къде са ми корените. Това бяха млади юристи, професионалисти в различни области, хора, които наистина търсят възможности в България. Мисля, че това е много окуражаващо.

Водеща:
Да поговорим малко за енергетика, споменахте преди секунди сътрудничеството ни в тази област. Смятате ли, че меморандумът за обработка на ядрено гориво на "Уестингхаус" и разработването на находището на шистов газ край Нови пазар от "Шеврон" в крайна сметка по някакъв начин балансират руските енергийни интереси тук, на Балканите, в частност в България?
Дж. Уорлик:
Вижте, нека само да кажа - тук не става дума за Русия. България и Русия имат много силни и здрави взаимоотношения в областта на енергетиката и аз очаквам тези взаимоотношения и партньорства да продължат и за в бъдеще. Най-важният партньор за България в енергетиката е Русия и това ще продължи да бъде така занапред. Но България също така има опции пред себе си и в момента разглежда широк спектър от такива възможности, една
такава възможност е шистовият газ. Една наистина голяма международна корпорация като "Шеврон" иска да дойде в България и да изследва дали тук има находища на шистов газ, какви количества, какъв капацитет, какво качество. Би могло да промени картината тук, в България. България използва около 3 милиарда кубически метра газ на година, а пък "Шеврон" твърдят, че може да има 20 милиарда кубически метра шистов газ, който да задоволи
и да презадоволи нуждите на България. Това би променило енергийната картина в България. Разбира се, няма гаранции, но това е основата, на която стъпват "Шеврон", за да имат интерес да дойдат в България, за да разучат какво има. А мисля, че и българите искат да знаят какво всъщност има в земните недра, върху които стоят. Естествено, няма някакви споразумения официални с "Шеврон" или с. . .но има разговори, с "Уестинхаус" се водят разговори, също така и с "Арева". Става дума по
отношение на "Уестингхаус" за възможности за снабдяване с ядрено гориво за "Козлодуй". Но това е решение, което българското правителство трябва да вземе. Ние смятаме, че трябва да има открит конкурс, с конкуренция между всички компании, които имат интерес. Това би било най-полезно за България.
Водещ:
Г-н посланик, накрая споменахте ядреното гориво на "Уестингхаус", чуват се и скептични гласове, че може би това няма да е много рентабилно за България. Няколко думи за това.
Дж. Уорлик:
Вижте, ядрените реактори могат да използват всякакъв вид ядрено гориво. Може да идва от много източници. Понастоящем "Уестингхаус" вече участват по някакъв начин в "Козлодуй" и също така са предложили, че биха могли да доставят и гориво. Но това е решение на българското правителство. Ако искат да открият конкурсна процедура, тогава "Уестингхаус" имат готовност да се конкурират и да участват в такава процедура, както и редица други компании. "Уестингхаус" не е единствената компания, която би могла да снабди "Козлодуй" с необходимото гориво.
Водеща:
Няколко думи за "Набуко", защото днес се очаква да бъде подписано политическото решение за изграждането на този важен газопровод. Смятате ли, че наистина този проект е, как да кажа, жизнеспособен от търговска гледна точка, че ще бъде намерен достатъчно газ, който да минава през тръбите на "Набуко"?
Дж. Уорлик:
Тук говорим за "Набуко" и южния коридор и всъщност това, което означава, не е съвсем ясно все още, но както България, така и други страни, които участват, казаха, че това е техен приоритет и това наистина е изключително важен проект, за да може този така наречен южен коридор на газ да бъде построен и това е важно не само за България, но и за цяла Централна и
Източна Европа. Това обаче е сложен проект, обаче същевременно
изключително важен тръбопровод, който ще влее повече от 100 хиляди кубически метра газ в региона. Затова е важно да се заяви този официален ангажимент по отношение на проекта и бях много щастлив вчера от обявяването на българския ангажимент за този проект вчера.
Водеща:
Да направим един залог. Кой газопровод ще бъде направен по-бързо - "Южен поток" или "Набуко"?
Дж. Уорлик:
Премиерът каза, че приоритетът му е "Набуко", и всъщност България има дял в проектната компания "Набуко". Естествено трудно е да се прогнозира какво точно ще се случи и аз не бих могъл да прогнозирам бъдещето, но много страни са инвестирали доста пари и ангажимент за построяването на така наречения южен коридор и ние, разбира се, искаме той да стане реалност.
Водещ:
За енергетиката ли още, или ще смениш?
Водеща:
Споменахте премиера и се сетих, че преди седмица, може би малко повече, отново изтекоха едни грами от Уикилийкс, свързани с премиера, в които пише не особено лицеприятни неща за него в качеството му на кмет, защото грамата е от 2006 година и авторът е вашият предшественик, американският посланик Джон Байърли, та се питам доколко тези грами не ерозират доверието между България и Съединените американски щати.
Дж. Уорлик:
Всъщност взаимоотношенията ни говорят сами за себе си. Понастоящем са по-силни от всякога. Ние имаме реално партньорство с България, което се задълбочава с годините, в различни области - в енергетиката, в сигурността, по отношение на сътрудничеството, при борбата с организираната престъпност и корупцията. И хората в България това го чуват, и вие ме чувате как често публично се изказвам по отношение на добрите взаимоотношения между двете страни на всички нива, както и между нашите народи в областта на културата, историята. И този вид взаимоотношения продължават да се задълбочават, и това мисля, че е добър сигнал. И въпреки Уикилийкс и някои от сензационните заглавия, които може да прочитате, взаимоотношенията между България и Съединените щати никога не са били по-силни.
Водещ:
Смятате, че Уикилийкс и тези грами, които излизат периодично, не хвърлят някакво петно върху тези отношения?
Дж. Уорлик:
Не, не мисля, че е така. Да, виждат се някои сензационни заглавия и предполагам осъзнавате, че ще продължаваме да виждаме такива заглавия, но трябва да бъдат поставени в контекста. Това не е официалната политика на американското правителство и всъщност вгледайте се и във взаимоотношенията в реално измерение. Вижте сътрудничеството, което сме изградили, което е възможно най-силно.
Водеща:
Г-н посланик, лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от американския държавен секретар Хилъри Клинтън да бъдете отзован, тъй като с поведението си злепоставяте Съединените американски щати. Какви могат да бъдат последиците лично за вас от това настояване на лидера на "Атака"?
Дж. Уорлик:
Знаете ли какво е хубавото на демокрацията - свободата на словото, и аз съм изключително доволен, че хората могат свободно да изказват каквото желаят както в България, така и в Съединените щати, така че аз уважавам неговото право да изказва своето мнение и виждане, както и други хора, но вярвайте ми, аз нямам никакви притеснения по отношение на каквито и да било коментари от който и да е български политик или публична личност.
Водещ:
Добре, нещо друго. Разбира се, че не ви питам за класифицирана информация, и все пак Съединените щати страхуват ли се от проникване на радикален ислям в България и има ли данни за това?
Дж. Уорлик:
Знаете ли, в България има една предистория на толерантност. Това се дължи на историята, на географията, тъй като България е била отдавна кръстопът и мисля, че България се гордее със своята история на толерантност и търпимост дори и днес. Така че събитията, които се случиха пред джамията, мисля, че просто са едно изключение и мисля, че не представляват българския народ и нагласите тук. Мисля, че българските граждани отричат и се дистанцират от политиката на омраза и нетолерантност и именно
това виждаме и след случилото се при джамията. Така че аз не се притеснявам от някакво радикализиране тук, в България. И всъщност България според мен е една страна на търпимостта и толерантността, както винаги е била.
Водеща:
Само за минута, господин посланик, ще ви върна на тази среща в ресторанта с лидера на "Атака" Волен Сидеров, на която той поиска от вас да платите сметката за това, че американци използват базите ни. Вярно ли е, че всъщност тогава вие сте го заплашили с думите аз ще те унищожа или аз ще ви унищожа.
Дж. Уорлик:
Няма да коментирам този инцидент, тъй като на хора като него вече достатъчно внимание им е било обърнато от страна на медиите и мисля, че трябва да унищожим политиката на омраза и нетолерантност в тази страна. Мисля, че това е важно и мисля, че това е, което искат българските граждани.
Водеща:
Всъщност тогава в становище официално на посолството обяснихте това негово поведение с намаляващата електорална подкрепа за партия "Атака". Има ли други обяснения за подобно поведение според вас?
Дж. Уорлик:
Нека да не обръщаме повече внимание на господин Сидеров и неговата партия. Омраза и нетолерантност са неща, срещу които трябва да се борим както в Съединените щати, така и в България, и много се радвам на реакцията, която видях в България, беше изключително силна и почителна.
Водещ:
Да оставим настрана личните емоционални нападки, хвърлени по медиите срещу вас, от страна на Румен Петков, но той се изрази и така в едно предаване - че вие се държите като съветски шпионин и сте безпардонен в намесата си във вътрешните работи на България. Притеснява ли ви, че българите биха могли да се замислят над неговите думи и да интерпретират поведението ви в тази светлина?
Дж. Уорлик:
Вижте, отново ще кажа, че всеки има правото да изразява своето мнение и това е хубавото на демокрацията. Той е добре дошъл да изразява своето мнение и всъщност мисля, че българските граждани виждат в мен приятел и аз винаги се опитвам да бъда съвсем обективен, понякога критичен, понякога хваля. И се надявам, че българските граждани наистина виждат в мен добър приятел.

Водещ:
Живеем в такава епоха, че общуването в интернет е много важно. Вие сте активен там. Кажете ни сега какво е новото?
Дж. Уорлик:
Моля ви, присъединете се към нас във Фейсбук. US Embassy София, посолството има фейсбук страница. Аз всеки ден имам постинги и се надявам вашите зрители също така да си направят профил и в туитър и ме следят в туитър, защото аз ще се радвам да видя активен дебат и разговори там също. Много благодаря, че попитахте.
Водеща:
Благодарим ви за това интервю, хубав ден. Това беше американският посланик у нас Джеймс Уорлик.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Евакуацията във Воден: Твърденията на хората и властта се разминаха
Евакуацията във Воден: Твърденията на хората и властта се разминаха
18:20, 18.07.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Проверка на факти: Гасил ли е руски "Амфибия Бе-200" пожари край Стара Загора преди 17 години?
Проверка на факти: Гасил ли е руски "Амфибия Бе-200" пожари край Стара Загора преди 17 години?
18:05, 18.07.2024
Чете се за: 03:45 мин.
86 са активните пожари в цялата страна, огънят край с. Отец Паисиево е локализиран
86 са активните пожари в цялата страна, огънят край с. Отец Паисиево е локализиран
18:02, 18.07.2024
Чете се за: 05:10 мин.
Пожар пламна в района на пазарджишкото село Априлци
Пожар пламна в района на пазарджишкото село Априлци
17:58, 18.07.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Пожар гори край Харманли, огънят е на метри от бензиностанция и има опасност от взрив
Пожар гори край Харманли, огънят е на метри от бензиностанция и има опасност от взрив
17:25, 18.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Президентът Радев казва утре кога ще връчи втория мандат
Президентът Радев казва утре кога ще връчи втория мандат
16:16, 18.07.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Софийският апелативен съд отхвърли възраженията на защитата на Никола Николов-Паскал
Софийският апелативен съд отхвърли възраженията на защитата на Никола Николов-Паскал
16:00, 18.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Съдът във Варна наложи 10 000 лева гаранция на бившия общински лидер на ДПС Сали Табаков
Съдът във Варна наложи 10 000 лева гаранция на бившия общински лидер на ДПС Сали Табаков
15:51, 18.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Умишлен пожар в чирпанското село Димитриево, има изгорели къщи
Умишлен пожар в чирпанското село Димитриево, има изгорели къщи
15:01, 18.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Два пожара горят край варненското село Константиново
Два пожара горят край варненското село Константиново
14:51, 18.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Димът от пожара в село Воден е стигнал до Егейско море (КАРТА)
Димът от пожара в село Воден е стигнал до Егейско море (КАРТА)
13:43, 18.07.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Захлаждане и валежи предстоят в близките дни
Захлаждане и валежи предстоят в близките дни
13:07, 18.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Топ 24
Най-четени
Днес ще стане ясно влизаме ли в Шенген
Днес ще стане ясно влизаме ли в Шенген
Искат по-високи компенсации за истерията с Ешерехия коли
Искат по-високи компенсации за истерията с Ешерехия коли