НОВИНИ

Защо депутати напуснаха "Атака"?

Защо депутати напуснаха "Атака" - на този въпрос лидерът на партията Волен Сидеров простичко отговори: "За пари!". Той обясни и механизма за получаване на средства срещу подкрепа за друга парламентарно представена партия.

депутати напуснаха атака
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 09.06.2011
Чете се за: 10:54 мин.
У нас

Защо депутати напуснаха "Атака" - на този въпрос лидерът на партията Волен Сидеров простичко отговори: "За пари!". Той обясни и механизма за получаване на средства срещу подкрепа за друга парламентарно представена партия.

Водеща Жени Марчева: Добро утро казваме днес на нашия пръв гост в „Денят започва" - това е лидерът на „Атака" - Волен Сидеров. Добро утро и здравейте, господин Сидеров.
Волен Сидеров: Добро утро.
Водещ Андрей Захариев: Здравейте, господин Сидеров.
Водеща: Защо от 21 народни представители, парламентарната група на „атака" остана със 17? Какво е вашето обяснение.
Волен Сидеров: Моето обяснение е много кратко, от четири буквички, казва се - пари. Това е.
Водещ: Платиха им, за да напуснат партията. Това ли искате да...
Волен Сидеров: Да. Обясних вече няколко пъти - пред журналисти, пред медии и в парламента, включително, че сегашния закон за политическите партии изключително порочно е написан, в тази част за субсидиите. Това е от предишният парламент. И според този текст, когато някой напусне парламентарната група и се обяви за независим, обаче напише една декларацийка - аз принадлежа със сърце и душа, телом и духом към партията БСП, ГЕРБ, ДПС или партията на Йоло Денев, от субсидията на „Атака" се режат за човек - 50 000 на транш и отиват в тази партия. Тази партия вече със съответния другар си намират начин как да си делят парите. Ето това е схемата - много проста.
Водеща: Вие имате ли доказателство за това, което казвате?
Волен Сидеров: Да, имаме доказателство, защото...
Водеща: Какви са доказателствата, господин Сидеров?
Волен Сидеров: Вече бюджета на „Атака" е отрязан за първия от тези, напуснали четирима. Сега очаквам...
Водеща: С колко е орязан?
Волен Сидеров: С 50 000.
Водеща: С 50 000 лева на човек.
Волен Сидеров: На транш, да. И сега това очаквам да се повтори по три за следващите трима. Аз имам данни, че те са вече ходили да разговарят, вече преди няколко месеца, с високопоставено лице в ГЕРБ, точно по тази тема. Ако напуснем „Атака" и се пишем при вас...
Водеща: Е, кажете кое е това високопоставено лице от ГЕРБ, за да е ясно?
Волен Сидеров: Вицепремиерът.
Водеща: Вицепремиерът Цветан Цветанов, според вас, е човекът, с който са говорили?
Волен Сидеров: Вие го казвате.
Водеща: Не, вие какво казвате?
Волен Сидеров: Добавям само, че още февруари месец сме вкарали една поправка, която да коригира този текст в Закона за партиите, ГЕРБ мълчи по въпроса. Защо мълчи? Ами, вероятно логиката сочи, че мълчи, защото това е изгодно за ГЕРБ. А може би тези, които напуснаха РЗС- Яне Янев, и сега са много верни ЕНП-ейци, много верни, може би, са минали по тази схема. Аз казвам - може би, защото от Министерство на финансите, когато зададете въпрос - кой, къде се е декларирал, оттам казват - тайна, тайна-майна, не можем да ви кажем - секрет. И по тази причина сега сме задали едно въпросче на господин Дянков - как тези, които са напуснали, не само от „Атака", всички, кой, къде се е писал, ако обичате да кажете, защото не може да бъде тайна кой, къде се е определил. Става дума за народен вот. Става дума за подмяна на вота,л защото тези хора са влезли с една бюлетина, вътре в парламента, и излизат от групите си и започват едни тайни пазарлъци. Това е един изключително порочен момент в Закона за партиите. Трябва категорично, на часа, да се поправи. И ако обичат господата и дамите от ГЕРБ, ръководството на тази парламентарна група да се вземат в ръце и да го поправят това, защото то ще започне един ден да работи срещу тях. Никому нищо не пречи някой да почне да тегли техни депутати и да казва - дай тук едни пари...
Водеща: След като сам заговорихте за пари, това беше първата ви дума откакто седнахте тук, кажете, дайте да изчистим този въпрос - защо сте заставяли ваши колеги, членове на „Атака", да подписват гаранти, да стават гаранти по кредити до 150 000 евро, между някакви офшорки от Сейшелите? Какво точно гласят тези договори за поръчителство, които те са подписали?
Волен Сидеров: Отговарям ясно и категорично - никого не съм заставял да подписва каквото и да е. Когато стават кандидати за депутати, всички подписват един куп документи, които се изискват от закона. Оттам нататък кой, какво е подписвал, какви поръчителства, кой на кого е давал заеми и е вземал заеми, си е негова работа. Това са пълнолетни хора, които могат да отговарят за постъпките си. Никого аз не съм заставял да подписва каквото и да било. Между другото, имаше проверка в прокуратурата по тази тема, по подобно обвинение, че съм бил карал някого. Тя завърши с категоричния извод, че такова нещо няма и аз не съм заставял никого да подписва каквото и да било.
Водеща: Друго обаче, твърди колегата ви Валентин Николов, който носи документи и обяснява, че вие лично сте го излъгал като сте го накарали да подпише тези документи и сте го уверили, че той няма никаква юридическа стойност - това е просто един документ за лоялност.
Водещ: Той ги показа даже.
Волен Сидеров: Господин Николов изказа много неверни неща. Утре ще има възможност юрист, който той също въвлече тези неща. Това ще бъде обаче в друга медия, не е коректно да рекламирам, анонсирам предварително. Като цяло, с две думи, хора като Валентин Николов и другите напуснали ги движи една-единствена мисъл - да отидат сега в друга партия и да вземат съответната част от субсидията.
Водеща: Не, това го разбрахме, дайте да изчистим за тези договори за поръчителство.
Волен Сидеров: Е, това изчистихме. Казах ви...
Водеща: Никого не сте принуждавал...
Волен Сидеров: ... никого не съм заставял. Кой, какво е подписвал си е негова работа. Това мога да ви кажа.
Водеща: По никакъв начин не сте свързан с тази история...
Волен Сидеров: По какъв начин?
Водеща: ... със Сейшелите, заемите?
Волен Сидеров: По какъв начин да съм свързан? Как?
Водеща: Не знам. Питам, за да изясним.
Волен Сидеров: Не съм, казах, че не съм.
Водеща: Казахте за прокуратурата, обаче, вчера в прокуратурата именно отцепилите се от „Атака" внасят нов сигнал. Този път този сигнал е за принуда.
Волен Сидеров: Имат право да внасят всякакви сигнали. Аз също мога да внасям сигнали - за лъжи, за клевети, за набедяване. Така че тези сигнали могат да се върнат срещу тях. Това мога да ви кажа.
Водеща: Но да разбирам, че след като прокуратурата веднъж е направила проверка, сега няма проблем отново да направи прокуратурата проверка и вие...
Волен Сидеров: Естествено. Точно по тази тема вече се е произнасяла. Така че техните усилия е медиен шум, са само част от предизборната кампания. Която част от кампанията трябва да покаже - Сидеров е лош,. „Атака" е лоша, не гласувайте за него. Това говори за някакъв страх, между другото, от кандидатурата ми. Не мислите ли?
Водеща: Не знам.
Водещ: Добре, вие кажете.
Волен Сидеров: Включително и тази случка, която се случи вчера с пленарната зала. Групата на ГЕРБ и другите парламентарни групи, между другото от ГЕРБ имаше знаци, че те нямат и не могат да имат не против нашите кандидатури, защото по правилник е така. По правилник председател на комисия и заместник-председател на комисия се оттегля веднага щом излезе от парламентарната група. Това е. Това го пише ясно в текста. Тези двамата - Валентин Николов, Огнян Пейчев, са съответно председател и заместник-председател. Те не могат да останат на постовете си - правилникът го забранява. Второ, всеки член на комисия, представител на парламентарна група, също го пише... Значи, вчера ГЕРБ нарушиха правилника. Защо го направиха, питайте ги и те не могат да отговорят. Обаче има някакъв страх, че аз оглавявайки Комисията по корупция, за борба с корупцията, по-точно, мога да насоча вниманието на обществеността, на медиите, към определени зулуми, да го кажем така на майчин език.
Водеща: Зулуми на кого?
Волен Сидеров: Включително на част от управляващата партия, защото там има една група - и парламентарна, и в изпълнителната власт, която доста се самозабрави. И вече получавам информации за лобистки неща, за много сериозни насочени поръчки. Въобще една дейност, една тъмна страна на властта, която знаем от предишни правителства.
Водещ: Господин Сидеров, вие преди малко съвсем конкретно и много ясно, обвинихте вицепремиера Цветан Цветанов, че е корумпирал отцепилите се депутати. Сега вашия вестник „Атака" излиза с информация, че точно под негово давление, парламентарната група на ГЕРБ е гласувала по този начин, той изрично е настоявал за това на някаква среща, специална. Сериозно ли е всичко това наистина?
Волен Сидеров: Има такава информация, да. От групата на ГЕРБ има такава информация, че групата е била склонна да гласува „за" кандидатурите, които предлагахме, включително и моята. И в някакъв момент господин Цветанов се е намесил и е повлиял на част от групата това да не е така. Тоест, да гласуват против мен.
Водещ: Добре, откъде тази враждебност у вицепремиера?
Волен Сидеров: Не знам защо го е направил. Може би, защото му поисках оставката преди време, ако не се намерят нарушителите, извършителите на престъпление на обществения ред пред джамията. Защото там се работи само по едната страна - „Атака". По другата страна - мюсюлманите, не се работи. И аз там споменах за негова оставка, ако от това се е засегнал... А не би трябвало, защото един министър на вътрешните работи трябва да си гледа работата принципно. Може би, е това, казвам, не знам. Той трябва да отговори на този въпрос. Всеки случай информацията е сериозна. А това, че са се срещали отцепниците с него или с други ръководни дейци на ГЕРБ, личеше и по изявленията на Валентин Николов, който преди няколко дни каза - нищо не се знае, ние може да останем в тези комисии. Той си знаеше, някак си, предварително, че такава възможност има.

Водеща: Сега, кажете за тази тъмна страна, за която говорите за част от управляващата партия, за която вие сте склонен да разкриете? И за която пак се надявам, че имате доказателства, а не са просто тип слухове от...
Водещ: Заговорихте за лобистки интереси.
Волен Сидеров: Вижте, в парламента има неща, на които ние сме се противопоставяли. Имаше проектозакони, поправки, които си личаха, че са лобистки. Имаше неща, които не минаваха. Има един закон за заменките - да бъдат анулирани. Знаете тези заменки за кон за кокошка, на земи, на златни парцели искахме това да се ликвидира с един-единствен текст, не го приеха. Общо взето има една групичка в парламентарното мнозинство, в групата на ГЕРБ, която си работи по интереси. И неведнъж ние сме се противопоставяли.
Водеща: Колко сериозна е тази групичка? Колко души наброява?
Волен Сидеров: Ами, не мога да кажа точната бройка. Знам това, както знам, че има и недоволни депутати...
Водещ: От тази...
Волен Сидеров: Не, от въобще в групата на ГЕРБ има и недоволни, които вече погледът им е навън. Така че нещата не са идилични сред управляващите. Аз не мога да разбера те, когато правят такъв ход - постъпвайки некоректно към „Атака", защото съгласете се, че ние две години им дадохме коректната, джентълменска подкрепа, без да искаме нещо насреща. С една-единствена идея, да вървят нещата, да има стабилност, да не се връща управление на ДПС-БСП. Тази подкрепа, обаче, би трябвало да ги накара да мислят национално отговорно, изцяло това, което вършат да бъде в интерес на хората, в интерес на нацията, не да продължава една колонизаторска политика, както я наричам, и за която съм предупреждавал неведнъж. Тук са мои изказвания при различни сесии на парламента, защото сега някой ще каже - Сидеров, ти сега започна да ги говориш тези неща. Не. 2009-2010 година аз съм казвал ясно - вземете се в ръце, има нужда от нова икономическа философия. Има нужда от нов поглед, нова стратегия, с която да покажем как ще дръпнат нещата в България, като развитие, като стандарт, като развитие и предприемачество. Не го ли направите, ще завършите като НДСВ. Това са мои предупреждения, които съм ги казал от трибуната, месеци, години назад. Така че нашата подкрепа, която я дадохме, с доброто желание, те са избрани от хората, хората гласуваха за Борисов-ГЕРБ. Добре, ГЕРБ управлява. Аз не мога да бъда срещу волята на народа. Казахме - да, добре, подкрепяме ги. Но вземете се в ръце и действайте, така че да бъдете полезни за България. ако не го правите, ако повтаряте същите пороци на предишни управления - лобизъм, интереси, поръчки и прочие, далаверки...
Водещ: Добре, господин Сидеров, според вас, къде се намира премиера Борисов в тази среда между различните групички?
Волен Сидеров: Намира се на върха, в центъра на върха. От него зависят много неща.
Водеща: Чувал ли сте се с премиера в последните дни или седмици?
Волен Сидеров: Рядко се чувам, честно казано. Много се спекулираше, че аз едва ли не му се обаждам за всяко нещо. Няма причина да му се обаждам, не съм част от изпълнителната власт и не съм бил. Чуваме се, когато има някакъв повод и той засяга общата политика.
Водеща: Не, мисълта ми е след сблъсъците пред джамията в София, чувал ли сте след това с премиера Борисов?
Волен Сидеров: Да, чувахме се.
Водеща: И какво?
Водещ: И какво ви каза той, е въпросът, който трябва да ви зададем.
Волен Сидеров: Не мога да ви кажа нещо особено. Аз не виждам този случай да е променил по някакъв начин... Да променя мен или „Атака", или както се опитаха тук много патетично да обяснят, че е станало нещо страшно. По света стават непрекъснато сблъсъци - в Париж, в Брюксел, палят коли, обръщат цели квартали с главата надолу. В Брюксел при посещението на Буш го замерваха с яйца, конна полиция имаше...
Водеща: Вие какво виждате се в ролята на...
Волен Сидеров: Няколко коня бяха съборени. Там имаше такива сблъсъци, които са част от западната демокрация. И когато стане нещо подобно в България...
Водеща: Вие смятате, че случилото се пред „Баня Башъ" е част от западната демокрация ли?
Волен Сидеров: Това е част от демократичния процес, както и да ви звучи парадоксално.
Водещ: То е част от обществения...
Волен Сидеров: Преди 10 ноември не беше възможно човек да направи митинг на открито, където и да било. Сега аз съм се борил затова да има тази възможност. Когато някой нарушава реда - ето, има обвиняеми, има досъдебно производство. Нарушителя на реда ще си понесе заслуженото. Само, че извинявайте, да искат някои да не може да се правят митинги, защото това е опасно. Не съм съгласен.
Водещ: Добре, приемате ли тези коментари, че това все пак беше грешен ваш ход, с оглед на подкрепата за „Атака"? и че това е довело на отлив на хора, до отвращение на много хора от този акт?
Волен Сидеров: Това внушение, че е довело до отвращение или отлив на много хора, това не е вярно. Това ще се види при следващите изследвания. Но най-важното е, че подкрепата, която имаме от хората, не които застават в студията, дежурните коментатори, а другите хора, които нямат трибуна, е много голяма. Грешките, които трябва да се отчетат, винаги съм ги отчитал. Аз нямам проблем да отчета - да, това беше грешно, това действие беше грешно. Правя вътрешно разследване в момента. И ако някой член или активист на „атака" е бил нарушител на обществения ред, то първо ще получи вътрешна санкция, след това ще бъде санкциониран и по закон. Така че грешките са грешки, въпросът е, че политиката не е вярна. И факт и доказателство затова е, че самото мюфтийство се съгласи, че трябва да намали звука, че трябва да прибере...
Водеща: Не, напротив, не се съгласиха. Напротив, преди няколко дни тук беше Хюсеин Хафъзов, главния секретар на мюфтийството, който каза, че няма никакво намерение да намалява звука на джамията...
Волен Сидеров: Такава информация излезе.
Водеща: ... и вие да си приписвате това като победа. Не, друг е въпросът. Господин Сидеров...
Волен Сидеров: Ще продължим с протестите тогава.
Водеща: ... след сблъсъците пред софийската джамия по време на петъчната молитва, не се ли чувствате изолиран в парламента? Ето ви един пресен пример от вчера - 145 души, ваши колеги, гласуван срещу вас. Те не искат вие да сте председател на...
Волен Сидеров: Изолиран от кого?
Водеща: Изолиран от вашите колеги, депутатите.
Волен Сидеров: От Георги Пирински или Божинов? От една партия, която взривяваше църкви? От ДПС ли изолиран, които пък взривяваха влакове?
Водещ: Не, от ГЕРБ.
Волен Сидеров: Или от ГЕРБ, които не знаят защо са там, повече от тях? От кой да съм изолиран? Или от сините, които управляваха и ограбиха България? От Иван Костов, който, според мен, трябваше отдавна да бъде в Софийския централен? Или от някакви други фактори, или някои, които са...
Водеща: Има ли въобще някого, когото харесвате в този парламент? С когото можете да работите извън вашата парламентарна група?
Волен Сидеров: Ако подобни хора получа похвала, трябва да се замисля силно къде греша точно. Така че не се чувствам изолиран. Напротив, това показва, че „Атака" се изолира от цялата тази, как да я нарека, сбирщина, която е конформистка, и която знае само едно - по комунистически да заклеймява. Както по времето на Трайчо Костов, знаете тогава като подаден знак всички излязоха. Сега подадения знак беше от американския посланик. Той ми каза лично в лицето - аз ще те унищожа. Виждате резултатите.
Водеща: Ако парламента е сбирщина, какво правите там? Това пък е естествения въпрос. Ако парламента е сбирщина, какво правите там?
Волен Сидеров: Правя това, че... Там съм изпратен от избирателите. Как какво правя там? Аз не съм избран от Станишев, Доган или Костов.
Водеща: Ако сте заобиколен от една сбирщина, вие сам не можете да направите нищо. Все пак вашата парламентарна група е от 17 души.
Волен Сидеров: Сбирщина имам предвид понякога, че там попадат и случайни хора, които парламента го смятат като място за сделки. Или топло място, има хора които от 20 години не са мръднали оттам. Ето такива като Пирински. Така че...
Водеща: Ще има ли сега сделка по повод вота на недоверие, който БСП и ДПС внасят, между ГЕРБ и „Атака"? ясна ли е вече позицията ви по този въпрос?
Волен Сидеров: За сделки не може да се говори. ГЕРБ нека да се замислят, че нашата коректност, това че отговарят с подлост, с удар в гърба, дали това им носи дивиденти пред хората, дали изглеждат добре. Дали това ще им бъде стил и занапред - всеки, който ги е подкрепял да му забиват нож в гърба? Ако така постъпват, и ако смятат че сега ще отидат и ще се сговорят с ДПС, например, или с БСП за президентските избори. Или с ДПС за президентските избори, с БСП за други работа, няма да завършат добре. Ще завършат като НДСВ.
Водеща: Последен въпрос. От 21 станахте 17 депутати, групата на „Атака". Вървите ли бавно, но уверено по пътя, който захванахте в предишното - 40-то НС, когато в неговия в край, в мандата на неговия край, вие останахте без парламентарна група?
Волен Сидеров: По същите причини, тогава също обработваха наши депутати. Не смятам, че ще се повтори това. Мисля че няма да успеят с тези удари. Но задължение и на медиите, и на обществото е да хвърлим светлина върху това, че в момента закона е такъв, че дава възможност за огромен порочен, нечистоплътен пазарлък с депутатите.
Водеща: Добре.
Водещ: Върнахте се към началото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Мъж се удави в язовир "Дяково"
Мъж се удави в язовир "Дяково"
21:51, 07.09.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Закриват 40-ото издание на "Аполония" с концерт на "Фондацията" и Пловдивската филхармония
Закриват 40-ото издание на "Аполония" с концерт на "Фондацията" и Пловдивската филхармония
20:56, 07.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Изкуствен риф или как корабът "Пионер" стана дом на черноморските видове
Изкуствен риф или как корабът "Пионер" стана дом на черноморските видове
20:47, 07.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Ще има ли решение по казуса с двете ДПС-та?
Ще има ли решение по казуса с двете ДПС-та?
19:47, 07.09.2024
Чете се за: 07:57 мин.
ДПС около Доган ще подаде жалба срещу указанията на ЦИК във ВАС
ДПС около Доган ще подаде жалба срещу указанията на ЦИК във ВАС
19:40, 07.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Последна почит към мистър "Панорама": Близки и приятели изпратиха Иван Гарелов
Последна почит към мистър "Панорама": Близки и приятели изпратиха Иван Гарелов
19:08, 07.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
600 населени места у нас са с режим на водата
600 населени места у нас са с режим на водата
18:33, 07.09.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Пожар избухна в гора край село Плоски
Пожар избухна в гора край село Плоски
17:50, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 00:27 мин.
Областните председатели на БСП подкрепят новата лява коалиция
Областните председатели на БСП подкрепят новата лява коалиция
16:49, 07.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска политическите партии
Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска политическите партии
16:04, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе
14:41, 07.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Млад мъж загина при тежка катастрофа тази нощ в Русе
Млад мъж загина при тежка катастрофа тази нощ в Русе
14:24, 07.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров: Това правителство изхарчи всички свободни пари в държавата
Мартин Димитров: Това правителство изхарчи всички свободни пари в държавата
Филмират проверките на КАТ-София
Филмират проверките на КАТ-София