НОВИНИ

Мартин Димитров: Това правителство изхарчи всички свободни пари в държавата

"Това правителство изхарчи всички или по-голямата част от свободните пари в държавата, почти нищо не остана. Не знам дали сте обърнали внимание, изхарчиха резерва на здравната каса, фискалният резерв е близо до своя минимум, под който не може да пада", заяви в студиото на "Денят започва" лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

мартин димитров правителство изхарчи всички свободни пари държавата
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 09.06.2011
Чете се за: 07:23 мин.
У нас

"Това правителство изхарчи всички или по-голямата част от свободните пари в държавата, почти нищо не остана. Не знам дали сте обърнали внимание, изхарчиха резерва на здравната каса, фискалният резерв е близо до своя минимум, под който не може да пада", заяви в студиото на "Денят започва" лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Водеща Жени Марчева:
Добро утро казвам на съпредседателя на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров. Здравейте, г-н Димитров. Добро утро и на вас.
Мартин Димитров:
Здравейте.
Водеща:
Направо да започваме. Какво според вас е най-удачното решение, след като Конституционният съд отмени прехвърлянето на партидите на професионалните пенсионни фондове в НОИ? Всъщност да уточним все пак, че вчера имаше една блицсреща в социалното партньорство и засега решението е тези 100 милиона лева да си останат в НОИ.
М. Димитров:
Добро утро. Все едно ме питате един човек, като го предупреждаваме - не прави една беля, и той, като я направи, какво да прави след това. Той си е наводнил къщата, всичко е във вода и в проблеми и решението е сложно, защото просто не трябваше да се стига дотук. Няколко пъти пред парламента и аз и колегите от СДС и от "Синята коалиция" предупредихме това да не се прави. Защото вижте сега, когато тези пари вече са прехвърлени, вече е започнало изплащане на пенсии, евентуалното връщане е изключително сложна ситуация. Затова такива неща като национализация просто не се правят. В XXI век се уважава частната собственост и не се правят такива действия, защото след това решаването на една такава ситуация е изключително сложно. Даже, каквото и да направят, ще има проблеми. Аз сега ще ви дефинирам какво ще стане. Много хора могат да тръгнат да съдят НОИ на база решението на Конституционния съд за вреди, за пропуснати ползи и за това да им бъдат върнати партидите обратно по фондовете. И ако спечелят такива дела, ще стане страшно.
Водещ Андрей Захариев:
Само че човекът, който направи белята, както казвате, само
от недомислие ли го направи или просто не се вслушаха, не
разбраха за какво става въпрос?
М. Димитров:
Веднага ще ви отговоря абсолютно откровено. Това
правителство изхарчи всички или по-голямата част от свободните пари в държавата, почти нищо не остана. Не знам дали сте обърнали внимание, изхарчиха резерва на здравната каса, фискалният резерв е близо до своя минимум, под който не може да пада. Целта беше да бъдат похарчени просто и тези пари и да подкрепят за кратък период от време пенсионната система. Това са краткосрочни действия за закърпване на юргана, така си го представете, затова беше направено и това беше целта. Само че негативните ефекти и проблемите, които следват, са толкова много и толкова мащабни, че просто не трябваше да се прави. Затова и в XXI век никой не прави национализация.
Водеща:
Сега по повод това с партидите от професионалните пенсионни
фондове вие поискахте оставката на социалния министър Тотю
Младенов. БСП пък поискаха оставката на вицепремиера Симеон
Дянков. Първо, кой от двамата е по-виновният и защо някак на парламентарно ниво, на опозиционно ниво не обедините исканията си да посочите виновника, така че някак си по-голяма тежест да имат тези обвинения?
М. Димитров:
Да ви кажа честно, за мен вината е на целия кабинет, защото
това е гласувано на Министерски съвет и най-лесното е сега да бъде посочвано едно лице, но вината е колективна и тя е на цялото правителство. Ние бяхме много добронамерени. Аз съм се обръщал и към българския премиер и съм му казвал - не го правете абсолютно добронамерено. Сега виждате, това ще даде и много лош сигнал навън, към нашите партньори от Европейския съюз, към целия цивилизован свят, защото тази ситуация трудно ще бъде оправена, тя ще поражда хаос години наред оттук нататък.
Водеща:
Всъщност вчера премиерът ви отвърна макар и накратко. Той
каза, че си върши работата и не възнамерява да си губи времето с това, което вие говорите.
М. Димитров:
Не знам по какъв повод го е казал. . .
Водеща:
По повод това, че вие поискахте оставката на социалния
министър Тотю Младенов.
М. Димитров:
Когато направиш една голяма грешка, по-добре да си признаеш, защото политиката на Борисов е. . . допускат се сериозни грешки и той не иска да си ги признае. Казва - не искам да слушам този, не искам да слушам онзи, аз откривам този обект, тази магистрала, този път, тази детска градина тази седмица. Очевидно е, че това е много тежка политическа грешка, и много по-мъжката позиция е да си кажеш - абе, сбъркахме тука. Дайте сега, вие елате, от всички политически партии в парламента. Грешка беше направена. Какво да правим, как да бъде решен този проблем? А кой какво казва? Тия не искам да ги слушам. Видяхте, Волен Сидеров беше във вашето студио. До вчера те бяха с ГЕРБ ръка за ръка, всичко правеха заедно, дето се казва. Сега станаха най-големите врагове след една седмица. Но за мен честният подход е друг. Грешките трябва да се признават и всички политици трябва да се научат по-добре да си признават грешките, а не да се държат все едно нищо не е станало.
Водеща:
Грешка ли е увеличаването на минималната работна заплата от
240 на 270 лева и опитът да бъдат компенсирани все пак част от пенсионерите, като им се увеличи с. . . още не е ясно колко, пенсиите на най-ниските, тези пенсионери, които имат най-ниски пенсии, и вдовишките пенсии засега? Това е. . .
М. Димитров:
Това е предизборен ход с малко панически привкус. Тоест ГЕРБ виждат, въпреки че част от социологиите са моделирани, така го наречем, но спадът в подкрепата е очевиден и той е много сериозен. Търси се начин преди изборите да се предприемат действия, които да дадат краткосрочен резултат и хората все пак да подкрепят тази партия. Затова се правят тези действия няколко месеца преди изборите.
Водеща:
Вижте, все пак от месеци говорим ние, медиите, за това.
Водещ:
Точно това е, че. . .
Водеща:
Тоест от началото на годината горе-долу се зароди този дебат трябва ли да бъдат компенсирани доходите, как.
Водещ:
Не наистина, не тръгват сега, в последните месеци вече, с
наближаването на изборите, от доста по-отдавна.
Водеща:
Да. Няма ли да се съгласите, че тук става въпрос за чисто
времево съвпадение?
М. Димитров:
Не. Нали искате да ви кажа истината? Истината е, че това се
прави с цел избори. Разбира се, други хора ще ви го представят по друг начин, но когато ме питате мене, аз ще ви кажа това, което наистина мисля, а аз наистина мисля, че се прави с цел избори. Особен ефект за хората за съжаление няма да има. Защото големият проблем в момента в държавата е отливът на инвестиции и нарастващата безработица, която постави малкия и средния бизнес наистина до стената. Обикаляйки страната, хората много се оплакват, имат много сериозни проблеми, за чието решаване трябва изцяло нова антикризисна политика, изцяло нова. И ние сме готови, СДС и "Синята коалиция" сме готови да бъдем част от подготвянето на една такава антикризисна политика. Миналата година предложихме много сериозен пакет, който не беше приет, не беше използван. А сега сме готови да напишем нов. Тоест за нас не е толкова важно да се скача в момента и да се казва, че нищо не върви. То е очевидно, че има много проблеми. Ние сме готови да бъдем част от тяхното решаване на всяко едно ниво.
Водеща:
Г-н Димитров, да разбирам ли с това, че "Синята коалиция" е
готова да подкрепи колегите си от БСП и ДПС, които внасят вот на недоверие именно с такива мотиви, за които вие говорихте до тук.
Водещ:
Социална и икономическа политика.
Водеща:
Не, антикризисната политика на правителството, провалът в
нея и последиците от всичко това.
М. Димитров:
Друго ви казвам. За вота няма да обсъждам, докато не съм
видял черно на бяло, защото познавам БСП и ДПС. Те до последния момент няма да знаят по каква причина и с какви мотиви внасят вот на недоверие.
Водеща:
Е, приемете това като чиста монета. Ясно е това, че. . .
М. Димитров:
Не го. . . не приемам.
Водеща:
. . . такъв е мотивът - провалът в антикризисната политика.
М. Димитров:
Не приемам, докато не видя, не приемам. Това, което аз
казах, е нещо по-различно. Ние сме готови да напишем план за реформи, план за помагане на малкия и средния бизнес в България, активните хора, и да го дадем на правителството. Готови сме да бъдем част от едно такова усилие. Тъй като, вижте, констатирането на проблемите е най-лесното в момента, те са видими. Който и да поканите или да се разходите из улиците на един голям град, констатациите са ясни. Въпросът е как ще ги решаваме и ние сме готови да предложим много решения на всяко едно ниво. Но най-малкото, което трябва да се направи в момента, най-малкото. . . Не знам защо, не знам кой ги дава тези идеи на това правителство. То въвежда постоянно ограничение и проблеми за малкия и средния бизнес. Хората не знаят. . . от септември месец всяка фирма е регистрирана по ДДС и ще трябва да даде 500 лв. за нов касов апарат, който да е директно свързан с данъчното. Такива работи в условия на криза просто не се правят. Така че ние сме готови не просто да критикуваме, готови сме да седнем и да напишем план за реформи и за решение.
Водеща:
Не, то с други думи, макар и индиректно, вие ми давате
отговор на въпроса какво ще е поведението ви по време на този предстоящ вот на недоверие. Вие ми казвате - готови сме да помогнем на правителството, а не да гласуваме срещу
правителството.
М. Димитров:
Не ме разбрахте. Напротив, ние ще констатираме проблемите,
но освен това сме готови да предложим и решенията. А как ще
гласува нашата парламентарна група. . .
Водещ:
Да.
М. Димитров:
. . . ще ви кажем след като прочетем мотивите.
Водещ:
Вие всъщност подминахте отговора на въпроса.
М. Димитров:
Да, подминавам го в момента.
Водещ:
В момента го подминахте, това стана ясно.
М. Димитров:
Защото няма такъв въпрос. Няма внесен вот и докато няма
внесен вот, който да видим какво пише, защото. . .
Водещ:
Да.
М. Димитров:
. . . те още продължават да се колебаят в своите мотиви, не
мога да коментирам. Това съм се научил между другото в
политиката. Докато не видиш какъв е конкретният въпрос, не може да му отговориш, защото стават най-големите недоразумения в живота в една такава ситуация.
Водеща:
Добре. Номинацията на Меглена Кунева е факт, нали така? Защо смятате, че президентът Георги Първанов стои зад тази
номинация? Много добре помните през последните години в какви стълкновения са влизали държавният глава и Меглена Кунева в различни качества - и като еврокомисар, и като министър по европейските въпроси, най-вече по тема енергетика. Какво ги сближава сега?
М. Димитров:
Наистина ме изненадахте с този въпрос, защото аз мисля, че
по темата енергетика те са в пълна и перфектна симбиоза, и ще ви дам пример.
Водеща:
Не, значи, моля ви, през годините. . .
М. Димитров:
Ще ви дам пример, за да. . .
Водеща:
. . . има безброй доказателства. Погледнете. . .
М. Димитров:
Дайте ми възможност. . .
Водеща:
. . . техните остри спорове по съдбата на. . .
М. Димитров:
Да. . .
Водеща:
. . . АЕЦ "Козлодуй", затварянето на 3 и 4. . .
Водещ:
Не, споменете примера, примера.
М. Димитров:
Да го оставим АЕЦ "Козлодуй" настрани. За АЕЦ "Козлодуй"
отговорността на г-жа Кунева е, че не направи необходимите
усилия да спасим 3 и 4 блок на "Козлодуй". И този въпрос ще й бъде задаван постоянно в тази кампания и тя няма да може да отговори, защото не бяха положени наистина необходимите усилия. Това отново е истината по този. . .
Водещ:
Обещахте пример за симбиотичното съществуване.
М. Димитров:
Сега ще ви дам пример за симбиозата обаче. Ами НДСВ с
Меглена Кунева министър тогава възстанови проекта "Белене",
който е проект за тежка зависимост от Русия. И то "Белене" не е проект, който целта е да се построи атомна централа, нали разбирате? Целта е там да се харчат едни пари всяка година, да се прахосват едни пари всяка година, да се взимат комисиони всяка година. То целта не е да има атомна централа в крайна сметка. Това беше проект, възстановен от НДСВ през 2002 г. Те го възстановиха и Първанов ръкопляскаше през цялото време. Казваше - браво, много хубави неща правите. И да ми казвате, че единият е опозиционер на другия е абсолютно несериозно при това положение. Даже президентът Първанов каза за този проект "Белене", че е много хубав, голям шлем. Нали така беше? А големият шлем тръгна от Кунева и от НДСВ. Така че тези неща просто трябва да ги помним, защото иначе не сме честни към хората.
Водеща:
Добре, да завършим с изборите, които са в неделя, вътрешния
вот в рамките на "Синята коалиция". Каква избирателна активност очаквате? Това разбирам, че е един от важните въпроси.
М. Димитров:
Призовавам хората - на 12 юни всеки български гражданин може да гласува. Секциите ги има на сайта на СДС, в цялата страна. Нашите кандидати са много сериозни. Започвам с Владимир Кисьов, който е готов веднага да влезе в общината. Стига толкова експерименти, стига проби-грешки. Той е готов веднага да започне да решава проблемите на град София. Румен Христов е един боец, човек, който няма да се огъне и който ще поведе България към Европейския съюз и НАТО. Много сериозна кандидатура за
президент. Той е различната кандидатура. Той е единствената
алтернатива. Другите ще видите, че са просто заедно.
Водеща:
Добре, благодаря ви за този разговор.
Водещ:
Добре, благодарим ви.
Водеща:
Това беше Мартин Димитров, лидер на СДС и съпредседател на
"Синята коалиция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Мъж се удави в язовир "Дяково"
Мъж се удави в язовир "Дяково"
21:51, 07.09.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Закриват 40-ото издание на "Аполония" с концерт на "Фондацията" и Пловдивската филхармония
Закриват 40-ото издание на "Аполония" с концерт на "Фондацията" и Пловдивската филхармония
20:56, 07.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Изкуствен риф или как корабът "Пионер" стана дом на черноморските видове
Изкуствен риф или как корабът "Пионер" стана дом на черноморските видове
20:47, 07.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Ще има ли решение по казуса с двете ДПС-та?
Ще има ли решение по казуса с двете ДПС-та?
19:47, 07.09.2024
Чете се за: 07:57 мин.
ДПС около Доган ще подаде жалба срещу указанията на ЦИК във ВАС
ДПС около Доган ще подаде жалба срещу указанията на ЦИК във ВАС
19:40, 07.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Последна почит към мистър "Панорама": Близки и приятели изпратиха Иван Гарелов
Последна почит към мистър "Панорама": Близки и приятели изпратиха Иван Гарелов
19:08, 07.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
600 населени места у нас са с режим на водата
600 населени места у нас са с режим на водата
18:33, 07.09.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Пожар избухна в гора край село Плоски
Пожар избухна в гора край село Плоски
17:50, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 00:27 мин.
Областните председатели на БСП подкрепят новата лява коалиция
Областните председатели на БСП подкрепят новата лява коалиция
16:49, 07.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска политическите партии
Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска политическите партии
16:04, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе
14:41, 07.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Млад мъж загина при тежка катастрофа тази нощ в Русе
Млад мъж загина при тежка катастрофа тази нощ в Русе
14:24, 07.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Топ 24
Най-четени
Бурен вятър и порои в страната
Бурен вятър и порои в страната
Защо депутати напуснаха Атака?
Защо депутати напуснаха "Атака"?