Близо 700 кг. храни и около 3 000 яйца са бракувани след проверките на Агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ по морето, това съобщи в сутрешния блок "Денят започва" директорът на агенцията Йордан Войнов. Той уточни, че резултатът е след направените 1200 проверки и така влезе в конфликт с председателя на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.
Инспекторите започнаха проверката от складовете и хладилните камери в хотела.Специално внимание обърнаха на разделното съхраняване на храните и температурния режим.
Д-р Златина Димова, гл. инспектор Контрол на храните – Варна:
- Следенето на температурите на хладилниците не е проформа, изпълнява се стриктно, защото вие видяхте, ние нямахме предварителна уговорка за идване, беше инцидентно и не се знаеше дали ще влезем в този обект. Другото, което е всички храни са маркирани, етикетирани, сроковете на годност абсолютно съответстващи.
Проверката продължи в кухнята и ресторанта, където туристите още се хранеха. Според проверяващите, в големите хотели и ресторанти нарушенията са изключително редки.
Д-р Златина Димова, гл. инспектор Контрол на храните – Варна:
- Просто защото клиентелата им е такава, че тя не допуска своеволия - що се отнася до сегашната проверка, много е важно този, който е ръководителят на кухнята, на хранителния блок, да е компетентно лице, а това тук е така - това е инженер технолог, с опит, стаж голям.
В обекти с малък оборот има по-голяма вероятност да се открият храни с изтекъл срок на годност, казаха още инспекторите.
Д-р Златина Димова, гл. инспектор Контрол на храните – Варна:
- Пример са някои малки ресторанти на неатрактивни места, някои магазини, в които самите собственици са неотговорни, някои лавки.
Според проверяващите няма причини за притеснение – спазването на изискванията вече става правило, а не изключение.
Още подробности по темата можете да видите във видеофайла.